ΚΟΣΜΟΣ

Απάντηση μέχρι το Σάββατο αναμένει η Χαμάς από το Ισραήλ στην πρόταση για κατάπαυση του πυρος

Απάντηση μέχρι το Σάββατο αναμένει η Χαμάς από το Ισραήλ στην πρόταση για κατάπαυση του πυρος

AP Photo/Jehad Alshrafi

H Χαμάς αναμένει μια πρώτη απάντηση από το Ισραήλ μέχρι αύριο Σάββατο (6/7) στις νέες του «ιδέες» για κατάπαυση του πυρός στη Γάζα, δήλωσε σήμερα στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Οσάμα Χαμντάν, υψηλόβαθμος αξιωματούχος του παλαιστινιακού ισλαμιστικού κινήματος, ενόψει της επανάληψης των διαπραγματεύσεων.

«Δεν θέλουμε να μιλήσουμε λεπτομερώς για αυτές τις ιδέες. Περιμένουμε μια απάντηση, πιθανότατα σήμερα (Παρασκευή) ή αύριο πρωί (Σάββατο)», τόνισε ο Χαμντάν.

«Αν η απάντηση είναι θετική, θα μιλήσουμε για αυτές τις ιδέες λεπτομερώς, γιατί έπειτα θα μπούμε στη συζήτηση για την εφαρμογή αυτών των ιδεών, η οποία, θεού θέλοντος, δεν θα καθυστερήσει», πρόσθεσε.

Σύμφωνα με τον Χαμντάν, δεν υπάρχουν νέες συγκεκριμένες προτάσεις στο έγγραφο που στάλθηκε αυτή την εβδομάδα στο Ισραήλ, αλλά «προτάθηκαν ιδέες για να ξεπεραστούν» οι αντιρρήσεις της ισραηλινής αντιπολίτευσης, εκφράζοντας παράλληλα την ελπίδα, η θέση της αμερικανικής κυβέρνησης να είναι σταθερή στο να πιέσει την ισραηλινή πλευρά να αποδεχθεί αυτές τις ιδέες και ως εκ τούτου να τεθεί τέλος στην στρατιωτική επιθετικότητα στη Γάζα.

Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου διέταξε χθες Πέμπτη τον αρχηγό της Μοσάντ, Νταβίντ Μπαρνέα να μεταβεί στο Κατάρ αφού η Χαμάς ανακοίνωσε νέες «ιδέες» για τον τερματισμό του πολέμου στη Λωρίδα της Γάζας, ο οποίος ξεκίνησε στις 7 Οκτωβρίου μετά την επίθεση του ισλαμιστικού κινήματος στο νότιο Ισραήλ.

Ο επικεφαλής της Μοσάντ αναμένεται στην Ντόχα σήμερα για να συναντήσει τον πρωθυπουργό του Κατάρ Μοχάμεντ μπιν Αμπντελραχμάν Αλ- Θάνι, σύμφωνα με πηγή προσκείμενη στις διαπραγματεύσεις.

Ο Χαμντάν τόνισε παράλληλα ότι οι στρατιωτικές δυνατότητες της Χαμάς είναι «καλές» και ότι αυτό της επιτρέπει να «συνεχίσει» τον πόλεμο.

Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες ο επικεφαλής της Μοσάντ αναχώρησε από το Κατάρ.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ