ΚΟΣΜΟΣ

Μαρίν Λεπέν: «Θα περιορίσουμε την στρατιωτική βοήθεια στην Ουκρανία αν εκλεγούμε»

Η Μαρίν Λεπέν σε ομιλία της στις 9 Ιουνίου 2024

AP Photo/Lewis Joly

Η Μαρίν Λεπέν, σε συνέντευξη που παραχώρησε στο CNNi, αναφέρθηκε στον σταρ επιθετικό της εθνικής ομάδας ποδοσφαίρου Κιλιάν Εμπαμπέ που έχει τοποθετηθεί εναντίον του κόμματός της, δεν δεσμεύτηκε να διώξει από τις τάξεις της Εθνικής Συσπείρωσης ρατσιστές υποψηφίους, ενώ κατέστησε σαφές ότι θα υπάρξει αλλαγή στο επίπεδο υποστήριξης της Γαλλίας προς την Ουκρανία, εάν εκλεγεί.

Η γαλλική στήριξη στην Ουκρανία τίθεται εν αμφιβόλω καθώς η Μαρίν Λεπέν, το κόμμα της οποίας φαίνεται ότι θα επικρατήσει και στον δεύτερο γύρο των εκλογών στη Γαλλία, δήλωσε ότι θα διακόψει την στρατιωτική στήριξη της Ουκρανίας.

Η επικεφαλής του ακροδεξιού κόμματος Εθνική Συσπείρωση (RN), υποσχέθηκε ότι ένας πρωθυπουργός από το κόμμα της θα εμπόδιζε το Κίεβο να χρησιμοποιήσει όπλα μεγάλης εμβέλειας που προμήθευσε η Γαλλία για να χτυπήσει εντός ρωσικού εδάφους, ενώ θα έβαζε φραγμούς και στην πρόταση του Προέδρου Εμανουέλ Μακρόν να σταλεί στρατιωτική βοήθεια σε ουκρανικό έδαφος.

«Αν ο Εμανουέλ Μακρόν θέλει να στείλει στρατεύματα στην Ουκρανία και ο πρωθυπουργός είναι αντίθετος, τότε δεν θα σταλούν στρατεύματα στην Ουκρανία», είπε σε συνέντευξη που παραχώρησε στη δημοσιογράφο του CNNi Κριστιάν Αμανπούρ. «Ο πρωθυπουργός έχει τον τελευταίο λόγο», είπε χαρακτηριστικά.

Πέρα του ότι θα μπλοκάρει πιθανή ανάπτυξη στρατευμάτων στην Ουκρανία – που προτάθηκε από τον Μακρόν ως τρόπος ενίσχυσης της αποτελεσματικότητας των στρατιωτικών εκπαιδευτών – η Λεπέν είπε στο CNNi ότι η άδεια του Κιέβου να χρησιμοποιεί πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς που προμήθευσε η Γαλλία εντός της Ρωσίας θα ακυρωθεί.

Ο Μακρόν ήταν ένας από τους πρώτους ηγέτες που επέτρεψαν στην Ουκρανία να χτυπήσει στόχους στο εσωτερικό της Ρωσίας με δυτικά όπλα, δημιουργώντας «δεδικασμένο» για την Ουάσιγκτον να πράξει το ίδιο. Αυτό επέτρεψε στο Κίεβο να στοχεύσει ρωσικές στρατιωτικές βάσεις, σχηματισμούς και πυροβολικό που χρησιμοποιούνται για να εξαπολύσουν επιθέσεις στην Ουκρανία.

Τα σενάρια

Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι το η Εθνική Συσπείρωση θα κατέχει το μεγαλύτερο μερίδιο από τις 577 έδρες στην Εθνοσυνέλευση το πρωί της ερχόμενης Δευτέρας, αν και δεν φαίνεται ότι θα μπορέσει να επιτύχει την απόλυτη πλειοψηφία.

Ο Γάλλος Πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν πιθανότατα να τους προσφέρει την ευκαιρία να επιλέξουν τον επόμενο πρωθυπουργό της χώρας. Να σημειωθεί ότι ο ηγέτης του κόμματος Ζορντέν Μπαρντέλα έχει δηλώσει ότι θα δεχτεί την πρωθυπουργία μόνο εάν το κόμμα του κερδίσει με αρκετά μεγάλη διαφορά.

Ακόμη και χωρίς πρωθυπουργό της Εθνικής Συσπείρωσης, οποιαδήποτε νομοθετική δράση στο γαλλικό κοινοβούλιο θα κινείται, εκτός απροόπτου, γύρω από έναν ακροδεξιό άξονα.

Η πιθανολογούμενη τοποθέτηση στον πρωθυπουργικό θώκο εκρποσώπου της Εθνικής Συσπείρωσης θα οδηγήσει σε μια τεταμένη «συγκατοίκηση» με την κεντρώα προεδρία του Μακρόν, ειδικά σε ό,τι αφορά ζητήματα κεντρικής πολιτικής, όπως η γαλλική υποστήριξη στον πόλεμο της Ουκρανίας εναντίον της Ρωσίας.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης