ΚΟΣΜΟΣ

Πετάει, πετάει ο… ιπποπόταμος; Νέα μελέτη δείχνει ότι οι ιπποπόταμοι ίπτανται όταν τρέχουν γρήγορα

Πετάει, πετάει ο… ιπποπόταμος; Νέα μελέτη δείχνει ότι οι ιπποπόταμοι ίπτανται όταν τρέχουν γρήγορα

Όταν αναπτύσσουν μεγάλες ταχύτητες, οι ιπποπόταμοι μπορούν να βρεθούν και με τα τέσσερα πόδια ταυτόχρονα στον αέρα

Vladimircech / Freepik

Όταν οι ιπποπόταμοι κινούνται με μεγάλες ταχύτητες στο έδαφος, μπορούν να βρεθούν… αιωρούμενοι, σύμφωνα με μια νέα μελέτη.

Είναι η πρώτη φορά που διαπιστώνεται ότι τα ζώα, τα οποία μπορεί να ζυγίζουν πάνω από 2 τόνους και περνούν μεγάλο μέρος του χρόνου τους μέσα στο νερό, μπορούν να σηκώσουν και τα τέσσερα πόδια τους ταυτόχρονα από το έδαφος όταν κινούνται γρήγορα, σύμφωνα με ανακοίνωση του Βασιλικού Κτηνιατρικού Κολλεγίου (RVC) στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Αφού ανέλυσαν βίντεο που έδειχναν 169 κύκλους κίνησης από 32 ιπποπόταμους, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι τα ταχύτερα κινούμενα ζώα περνούν περίπου το 15% κάθε βήματος πάνω από το έδαφος.

Ο Τζον Χάτσινσον, επικεφαλής της μελέτης που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό PeerJ και καθηγητής εξελικτικής εμβιομηχανικής στο RVC, δήλωσε στο CNNi ότι πολύ λίγα ήταν γνωστά για τον τρόπο που κινούνται οι ιπποπόταμοι στη γη.

«Οι ιπποπόταμοι ήταν ένα μεγάλο κομμάτι του παζλ που έλειπε. Είναι πραγματικά δύσκολο να μελετηθούν. Όχι μόνο περνούν πολύ χρόνο στο νερό, αλλά είναι πολύ επιθετικοί και επικίνδυνοι, και είναι πιο δραστήριοι τη νύχτα», δήλωσε ο Χάτσινσον.

Στα βίντεο που μελέτησαν οι ερευνητές, οι ιπποπόταμοι έτειναν να κινούνται γρήγορα όταν κάτι τους παρακινούσε, όπως το κυνήγι ενός αντίπαλου ιπποπόταμου ή το κυνήγι από λιοντάρια ή ρινόκερους, είπε.

Τροχασμός, όχι καλπασμός

Η ομάδα διαπίστωσε επίσης ότι οι ιπποπόταμοι τρέχουν σχεδόν αποκλειστικά με τροχασμό – με τα δύο διαγώνια άκρα να κινούνται προς την ίδια κατεύθυνση την ίδια στιγμή και στη συνέχεια τα άλλα δύο διαγώνια άκρα – ανεξάρτητα από την ταχύτητα με την οποία κινούνται, ενώ άλλα θηλαστικά, όπως τα άλογα, αλλάζουν από βάδισμα σε τροχασμό και σε καλπασμό ανάλογα με την ταχύτητά τους.

«Οι ιπποπόταμοι είναι ένα από τα ελάχιστα τετράποδα ζώα που απλώς τροχάζουν», δήλωσε ο Χάτσινσον. «Αυτό ήταν ένα πολύ ωραίο εύρημα».

Τα αποτελέσματα θα μπορούσαν να βοηθήσουν στην αλλαγή του τρόπου με τον οποίο οι ιπποπόταμοι διατηρούνται σε αιχμαλωσία, καθώς και να στην ανίχνευση και παρακολούθηση του κατά πόσον υποφέρουν από σωματικά προβλήματα, δήλωσε ο Huntchinson.

Ένα βίντεο που έδειχνε ένα μωρό πυγμαίου ιπποπόταμου να καλπάζει έδωσε στον Χάτσινσον το σημείο εκκίνησης για μελλοντική έρευνα. Σκοπεύει να διερευνήσει αν οι μικροί ιπποπόταμοι, όπως τα μωρά ιπποπόταμων και πυγμαίων ιπποπόταμων, είναι σε θέση να καλπάζουν αλλά χάνουν αυτή την ικανότητα όταν μεγαλώνουν.

Με πληροφορίες από: High-speed hippos can get airborne, says new study by Jack Guy, CNN

ΔΗΜΟΦΙΛΗ