ΚΟΣΜΟΣ

Ισραηλινοί διαπραγματευτές στη Ντόχα - Eν αναμονή συνομιλιών για απελευθέρωση ομήρων και εκεχειρία

O Μπενιαμίν Νετανιάχου (ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ)

Abir Sultan/Pool Photo via AP, File

Αντιπροσωπεία με διαπραγματευτές στέλνει το Ισραήλ στη Ντόχα με στόχο την επανάληψη των συνομιλιών για την απελευθέρωση των ομήρων και την κατάπαυση του πυρός μία ημέρα αφότου η Χαμάς υπέβαλε τις τελευταίες τροποποιήσεις της στην τρέχουσα προτεινόμενη συμφωνία.

Ο πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου ενημέρωσε τον πρόεδρο των Ηνωμένων Πολιτειών Τζο Μπάιντεν σχετικά με την απόφαση να στείλει διαπραγματευτές στις συνομιλίες σε τηλεφωνική επικοινωνία μεταξύ των δύο ηγετών την Πέμπτη (4/7).

Σε μια συνάντηση με τους διαπραγματευτές του πριν από την απόφαση, ο Νετανιάχου «τόνισε και πάλι ότι ο πόλεμος θα τελειώσει μόνο μετά την επίτευξη όλων των στόχων του, και ούτε στιγμή νωρίτερα», σύμφωνα με ισραηλινό αξιωματούχο.

Από την πλευρά του ο Λευκός Οίκος ανέφερε ότι ο Μπάιντεν χαιρέτισε «την απόφαση του πρωθυπουργού να εξουσιοδοτήσει τους διαπραγματευτές του να συνεργαστούν με τους διαμεσολαβητές των ΗΠΑ, του Κατάρ και της Αιγύπτου σε μια προσπάθεια να κλείσει η συμφωνία».

Επικεφαλής της διαπραγματευτικής ομάδας του Ισραήλ για τους ομήρους είναι ο επικεφαλής της Μοσάντ Ντέιβιντ Μπαρνέα.

Ο Μπαρνέα θα συναντηθεί την Παρασκευή (5/7) με τον πρωθυπουργό του Κατάρ Μοχαμέντ μπιν Αμπνουλραχμάν αλ Θάνι με τον οποίο θα ζητηήσει τη νέα πρόταση της Χαμάς.

Δημοσίευμα του ειδησεογραφικού ιστότοπου Ynet επικαλούμενο αξιωματούχους ασφαλείας ανέφερε ότι ο ίδιος ο Νετανιάχου είναι υπέρ μιας συμφωνίας, αλλά ανησυχεί ότι τα ακροδεξιά στοιχεία της κυβέρνησής του, συμπεριλαμβανομένου του υπουργού Οικονομικών Μπεζαλέλ Σμότριτς και του υπουργού Εθνικής Ασφάλειας Ιτάμαρ Μπεν Γκβίρ, θα μπορούσαν να επιχειρήσουν να τορπιλίσουν οποιαδήποτε συμφωνία.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης