ΚΟΣΜΟΣ

Η 4η Ιουλίου αλλά ευρωπαϊκά - Ποιες χώρες γιορτάζουν την αμερικανική ανεξαρτησία

H 4η Ιουλίου εορτάζεται πέρα από τις ΗΠΑ και σε άλλες χώρες 

AP Photo/David Zalubowski

Η 4η Ιουλίου είναι μια πολύ σημαντική μέρα για τις ΗΠΑ καθώς γιορτάζουν την ημέρα της ανεξαρτησίας από τη Μεγάλη Βρετανία.   

Στις ΗΠΑ, οι Αμερικανοί γιορτάζουν τρώγοντας άφθονο φαγητό, πίνοντας μπύρα, και με πυροτεχνήματα, αλλά η ημέρα αυτή εορτάζεται και σε άλλες χώρες.

Ηνωμένο Βασίλειο

Αν και είναι λογικό ότι τα πρώτα χρόνια μετά την ανεξαρτησία των ΗΠΑ από τη Βρετανία οι σχέσεις των δύο χωρών να είναι τεταμένες σήμερα μετά από τόσους αιώνες οι δύο χώρες έχουν μία ιδιαίτερα στενή σχέση

Πολλοί είναι εκείνοι που αυτή την ημέρα, όπως αναφέρει το Euronews που επισκέπτονται το σπίτι του Βενιαμίν Φραγκλίνου στο Λονδίνο. Μάλιστα ειδικά για τη μέρα γίνονται ειδικές περιηγήσεις.

Υπάρχουν και εκείνοι στη Βρετανία που συνδέουν την Ημέρα Ανεξαρτησίας με την ταινία με τον Γουίλ Σμιθ, αλλά και την ημέρα που οι Βρετανοί αποφάσισαν να φύγουν από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Γαλλία

Οι Γάλλοι έχουν τη δική τους Ημέρα Ανεξαρτησίας 10 ημέρες αργότερα στο ημερολόγιο. Η Ημέρα της Βαστίλης τιμά την έφοδο της Βαστίλης στις 14 Ιουλίου 1789 και σηματοδοτεί την έναρξη της Γαλλικής Επανάστασης.

Ως εκ τούτου, οι Γάλλοι δεν εορτάζουν την 4η Ιουλίου στο βαθμό που το κάνουν οι Βρετανοί. Ωστόσο, κατά την περίοδο μεταξύ του Πρώτου και του Δεύτερου Παγκοσμίου Πολέμου, οι Γάλλοι γιόρταζαν την 4η Ιουλίου για να τιμήσουν την «αδελφή δημοκρατία» που τους βοήθησε να κερδίσουν τον αγώνα τους εναντίον της Γερμανίας. Η παράδοση εξαφανίστηκε σχεδόν αμέσως μετά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο.

Γερμανία

Οι Γερμανοί δεν έχουν κανένα ενδοιασμό να γιορτάσουν την 4η Ιουλίου με το δικό τους τρόπο. Εκεί που οι ΗΠΑ έχουν τα χοτ ντογκ, η Γερμανία έχει το μπράτβουρστ. Εκεί που οι ΗΠΑ έχουν απαίσια μπύρα, η Γερμανία έχει καλή μπύρα. Σε πολύ μεγάλα ποτήρια.

Εναλλακτικά μπορεί κανείς να βρεθεί στην πρεσβεία όπου διοργανώνονται εορταστικές εκδηλώσεις, ο πρέσβης εκφωνεί ομιλία, γίνεται ανάκρουση του εθνικού ύμνου των ΗΠΑ και του γερμανικού ύμνου και επίδειξη πυροτεχνημάτων.

Ισπανία

Στη Μάλαγα η 4η Ιουλίου, θεωρείται ως μια ευκαιρία για να γιορτάσουν τον Ισπανό Μπερνάρντο ντε Γκάλβες, ο οποίος οδήγησε τους αποίκους εναντίον των Άγγλων στη Φλόριντα και κέρδισε τη μάχη της Πενσακόλα.

Τα κατορθώματα του Ισπανού στρατιωτικού ηγέτη γιορτάστηκαν τότε από τον Τζορτζ Ουάσινγκτον, ο οποίος παρέλασε δίπλα του στην παρέλαση της νίκης στη Φιλαδέλφεια. Σήμερα, ο Γκάλβες γιορτάζεται τόσο στη Μάλαγα όσο και στην Πενσακόλα με τοπική γιορτή και μέρη που έχουν πάρει το όνομά του.

Μάλιστα στη Μάλαγα, ο δήμος Μαχαραβιάγια διοργανώνει στρατιωτική παρέλαση προς τιμήν του το Σάββατο είναι πιο κοντά στην 4η Ιουλίου.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης