ΚΟΣΜΟΣ

Αντικρουόμενα μηνύματα από την κυβέρνηση Νετανιάχου για τη νέα πρόταση της Χαμάς για εκεχειρία

Αντικρουόμενα μηνύματα από την κυβέρνηση Νετανιάχου για τη νέα πρόταση της Χαμάς για εκεχειρία

O Μπενιαμίν Νετανιάχου και ο Γιόαβ Γκάλαντ (ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ)

Abir Sultan/Pool Photo via AP

Τη νέα πρόταση της Χαμάς για εκεχειρία έχει βάλει στο μικροσκόπιο το Ισραήλ την ώρα που οι προθέσεις της κυβέρνησης Νετανιάχου μόνο ξεκάθαρες δεν είναι. 

Την ώρα που ο Ισραηλινός υπουργός Άμυνας Γιόαβ Γκάλαντ δήλωνε ότι συμφωνία ανταλλαγής αιχμαλώτων «πιο κοντά από ποτέ», σύμφωνα με το πρακτορείο Anadolu που επικαλείται αναφορές των ΜΜΕ, πληροφορίες θέλουν τον Νετανιάχου να προσπαθεί να εκτροχιάσει την διαδιασία.

Συγκεκριμένα η ισραηλινή εφημερίδα Yediot Ahronoth ανέφερε ότι υπάρχει διαφωνία μεταξύ των υπηρεσιών ασφαλείας και της πολιτικής ηγεσίας σχετικά με μία νέα συμφωνία ανταλλαγή κρατουμένων με τη Χαμάς.

«Σαμποτάζ» από τον Νετανιάχου

Η εφημερίδα αναφέρει ότι ανώτερες πηγές ασφαλείας κατηγορούν τον Νετανιάχου και τους συμμάχους του ότι συνεργάζονται για να σαμποτάρουν κάθε ευκαιρία για μια νέα συμφωνία και μια εκεχειρία στη Γάζα.

Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός αναμένεται να δεχθεί ισχυρές πιέσεις για να αποδεχθεί την πρόταση από τον Τζο Μπάιντεν στην τηλεφωνική επικοινωνία που θα γίνει σήμερα (4/7). Στο μεταξύ έγινε γνωστό ότι ο Άμος Χοχστάιν υψηλόβαθμος σύμβουλος του προέδρου Τζο Μπάιντεν συναντήθηκε με Γάλλους αξιωματούχους και συζήτησε την αποκατάσταση της ηρεμίας στη Μέση Ανατολή.

Περισσότερες από έξι μήνες διαπραγματεύσεων που διεξήχθησαν από διαμεσολαβητές, συμπεριλαμβανομένων των ΗΠΑ, του Κατάρ και της Αιγύπτου, απέτυχαν επανειλημμένα να προχωρήσουν προς μια συμφωνία που θα προβλέπει την απελευθέρωση των 116 ομήρων που απήχθησαν στις 7 Οκτωβρίου και οι οποίοι πιστεύεται ότι παραμένουν αιχμάλωτοι στη Γάζα, εκεχειρία ή κατάπαυση του πυρός στις μάχες στη Γάζα και την απελευθέρωση εκατοντάδων Παλαιστινίων κρατουμένων για λόγους ασφαλείας.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ