ΚΟΣΜΟΣ

Βρετανοί: Οι αυστηροί εκλογικοί κανόνες - Τι ισχύει για παιδιά, σκυλιά και selfies

Βρετανοί περιμένουν στην ουρά για να ψηφίσουν 

AP Photo/Vadim Ghirda

Ιδιαίτερη σοβαρή υπόθεση είναι για τους Βρετανούς η προσφυγή στις κάλπες, αν κρίνει κανείς από τους αυστηρούς κανόνες προκειμένου να διασφαλιστεί ότι οι εκλογές θα είναι δίκαιες.     

Είτε μιλάμε για την παρουσία παιδιών και κατοικιδίων ή και για selfies.

Χρειάζεται ταυτότητα για να ψηφίσει κανείς;

Για να ψηφίσει κανείς χρειάζεται ταυτότητα ή κάποιο άλλο έγγραφο και είναι η πρώτη φορά που πρέπει να υπάρχει αυστηρή ταυτοποίηση στοιχείων.

Υπάρχουν 22 διαφορετικοί τύποι ταυτότητας που μπορεί να χρησιμοποιήσει κάποιος.

Η ταυτότητα μπορεί να είναι παλιά, αρκεί να υπάρχει ομοιότητα και το όνομα να είναι το ίδιο με αυτό που χρησιμοποιήθηκε για την εγγραφή στους εκλογικούς καταλόγους.

Μπορεί να φέρει κάποιος μαζί το κατοικίδιο του;

Οι σκύλοι βοηθοί είναι τα μόνα κατοικίδια που μπορούν να μπουν στα εκλογικά κέντρα.

Από εκεί και πέρα εναπόκειται στο προσωπικό του εκλογικού κέντρου αν θα επιτρέψει την είσοδο σκύλων. Σύμφωνα με τις συμβουλές της Εκλογικής Επιτροπής, συνήθως δεν επιτρέπεται η είσοδός τους, καθώς μπορεί να ενοχλήσουν τους ψηφοφόρους.

Τι γίνεται με τα παιδιά;

Τα παιδιά είναι ευπρόσδεκτα στα εκλογικά τμήματα και μπορούν να πάνε στο εκλογικό περίπτερο με τους γονείς τους ή τον κηδεμόνα τους.

Ωστόσο, δεν έχουν δικαίωμα να σημειώσουν την εκλογική κάρτα.

Επιτρέπονται οι selfies;

Οι φωτογραφίες -συμπεριλαμβανομένων των selfies- μέσα στο εκλογικό τμήμα απαγορεύονται.

Αυτό συμβαίνει επειδή είναι παράνομο να μοιραστεί κάποιος τον τρόπο με τον οποίο ψήφισε, πρόκειται να ψηφίσει ή τον μοναδικό αριθμό του ψηφοδελτίου ταυτότητας. Όλα αυτά θα μπορούσαν να καταλήξουν σε πλάνο με φωτογραφίες που τραβήχτηκαν μέσα στο εκλογικό τμήμα.

Η παραβίαση αυτού του νόμου μπορεί να σημαίνει επιβολή προστίμου έως και 5.000 λίρες Αγγλίας (5.900 ευρώ) ή έξι μήνες φυλάκιση.

Ωστόσο μπορεί κανείς να χρησιμοποιήσει το τηλέφωνό του μέσα στο εκλογικό τμήμα - συμπεριλαμβανομένου του εκλογικού θαλάμου, για παράδειγμα, αν χρειαστεί να χρησιμοποιήσει τον φακό ή μια εφαρμογή για τον βοηθήσει να διαβάσει το ψηφοδέλτιο.

Επίσης, οι ψηφοφόροι θα πρέπει να αφαιρούν τυχόν ακουστικά όταν δίνουν το όνομα, τη διεύθυνση και την ταυτότητά τους στο προσωπικό. Αν κάποιος πάλι έχει μια δυνατή τηλεφωνική συνομιλία, μπορεί να περιμένει ότι θα του γίνει παρατήρηση.

Τι γίνεται αν κάποιος έχει πιει;

Η ψήφος υπό την επήρεια αλκοόλ δεν είναι παράνομη.

Ωστόσο, εάν υπάρχει υποψία ότι κάποιος είναι υπό την επήρεια αλκοόλ ή ναρκωτικών, ενδέχεται να γίνουν ερωτήσεις από το αρμόδιο προσωπικό.

Εάν δεν είναι ικανοποιημένοι με τις απαντήσεις, μπορεί να μην επιτρέψουν την ψήφο.

Η ψήφος είναι φανερή;

Οι πολιτικές συζητήσεις δεν επιτρέπονται μέσα και αμέσως γύρω από το εκλογικό κέντρο σε περίπτωση που επηρεάσουν άλλους ψηφοφόρους.

Αν το προσωπικό του εκλογικού κέντρου ακούσει κάποιον να μιλά για τους υποψηφίους, τα κόμματα ή για το ποιον ψηφίζει, θα τον καλέσουν να σταματήσει.

Τι γίνεται με τις παραποιημένες ψήφους;

Ναι, αν δεν θέλετε να καταμετρηθεί. Τα παραποιημένα ψηφοδέλτια είναι ένας τρόπος για να εκφράσουν οι ψηφοφόροι τη δυσαρέσκειά τους για την επιλογή των υποψηφίων ή των πολιτικών κομμάτων.

Οι ψήφοι κηρύσσονται άκυρες και ο αριθμός των λευκών και παραποιημένων ψήφων ανακοινώνεται μαζί με τα υπόλοιπα εκλογικά αποτελέσματα.

Ωστόσο, τίποτα άλλο εκτός από έναν σταυρό στο ψηφοδέλτιο, αν θέλει κάποιος να μετρήσει η ψήφος του.

Στο ψηφοδέλτιο απαγορεύεται η υπογραφή. Εάν το όνομά του ψηφοφόρου είναι αναγνωρίσιμο, η ψήφος δεν θα μετρήσει, καθώς πρέπει να είναι ανώνυμη.

Είναι υποχρεωτική η ψήφος;

Η ψήφος δεν είναι υποχρεωτική βάσει νόμου, είναι προσωπική επιλογή.

Επιτρέπονται τα πολιτικά συνθήματα κατά την ψηφοφορία;

Τα ρούχα με πολιτικό σύνθημα επιτρέπονται κατά την ψηφοφορία, αλλά η προεκλογική εκστρατεία δεν επιτρέπεται στα εκλογικά τμήματα, οπότε πρέπει να αποχωρήσει κανείς αμέσως μετά την ψηφοφορία.

Μπορεί το πρόσωπο να είναι καλυμμένο;

Μπορεί να φορέσει κανείς κάλυμμα προσώπου, συμπεριλαμβανομένου ενός πέπλου για θρησκευτικούς λόγους ή μιας μάσκας προσώπου, αλλά μπορεί να του ζητηθεί να το αφαιρέσει για λίγο, ώστε το προσωπικό να προχωρήσει σε ταυτοποίηση.

Όποιος το επιθυμεί μπορεί να ζητήσει να γίνει ο έλεγχος της ταυτότητάς ιδιαιτέρως ή να γίνει από γυναίκα υπάλληλο.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης