ΚΟΣΜΟΣ

Μυστηριώδης εξαφάνιση του γαλλικού Εξκάλιμπουρ - Ανάστατο ένα ολόκληρο χωριό

Μεσαιωνικές πανοπλίες (ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ) AP Photo/Jim Bourdier

Μυστήριο καλύπτει την εξαφάνιση του αποκαλούμενου γαλλικού Εξκάλιμπουρ το οποίο σύμφωνα με το θρύλο ήταν βυθισμένο σε ένα βράχο εδώ και 1.300 χρόνια, γεγονός που έχει προκαλέσει αναστάτωση στο μικρό χωριό που το φιλοξενούσε.

Το σπαθί Ντουραντάλ από το Ροκαμαντούρ της νότιας Γαλλίας εικάζεται ότι εκλάπη παρά το γεγονός ότι ήταν αλυσοδεμένο στην πέτρα σε ύψος 32 ποδιών από το έδαφος.

Το Ντουραντάλ,όπως αναφέρει ο Independent ήταν το σπαθί του Ρολάνδου, ενός θρυλικού ιππότη και αξιωματικού του Καρλομάγνου στη γαλλική επική λογοτεχνία, και λέγεται ότι ήταν άφθαρτο.

Η δήμαρχος της περιοχή Ντομινίκ Λενφάν δήλωσε στην εφημερίδα La Dépêche: «Θα μας λείψει ο Ντουραντάλ. Αποτελεί μέρος του Ροκαμαντούρ εδώ και αιώνες και δεν υπάρχει ξεναγός που να μην το επισημαίνει στους επισκέπτες.

«Το Ροκαμαντούρ αισθάνεται ότι του στέρησαν ένα κομμάτι του εαυτού του, αλλά ακόμη και αν πρόκειται για έναν μύθο, οι τύχες του χωριού μας και αυτού του σπαθιού είναι συνυφασμένες» πρόσθεσε.

Το Ντουραντάλ αναφέρεται στο ποίημα του 11ου αιώνα Το τραγούδι του Ρολάνδου. Το έπος μιλάει για τις μαγικές δυνάμεις του σπαθιού και λέει ότι περιείχε ένα δόντι του Αγίου Πέτρου, το αίμα του Αγίου Βασιλείου και τα μαλλιά του Αγίου Διονυσίου.

Λέγεται ότι ο Ρολάνδος προσπάθησε να σπάσει το σπαθί σε έναν βράχο πριν από τον θάνατό του στη μάχη του περάσματος του Ρονσεβό για να μην περάσει στα χέρια του στρατού των Σαρακηνών που πολέμησε γενναία.

Ο μεσαιωνικός μύθος λέει ότι πριν δοθεί στον Ρολάνδο, ο Καρλομάγνος έλαβε το Ντουραντάλ από έναν άγγελο. Πριν από τον θάνατό του στη μάχη του περάσματος του Ρονσεβό, ο Ρολάνδος λέγεται ότι προσπάθησε μάταια να το σπάσει στα βράχια για να εμποδίσει τους εχθρούς του να το αρπάξουν.

Τελικά το πέταξε στον αέρα για να το σώσει. Ταξιδεύοντας ως εκ θαύματος εκατοντάδες χιλιόμετρα, λέγεται ότι ενσωματώθηκε στο βράχο του Ροκαμαντούρ.

Θεωρήθηκε τόσο πολύτιμο για την πόλη που όταν το Μουσείο Κλινί θέλησε να το εκθέσει το 2011, ένας δημοτικός σύμβουλος και ένας φρουρός ασφαλείας το συνόδευσαν στο ταξίδι της επιστροφής. Το Ροκαμαντούρ ψηφίστηκε ως το αγαπημένο χωριό της Γαλλίας το 2016 και φημίζεται επίσης για το ομώνυμο κατσικίσιο τυρί του.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης