ΚΟΣΜΟΣ

Εικόνες Αρμαγεδδώνα στην Καραϊβική - Εννιά νεκροί από τον τυφώνα Μπέριλ - Συναγερμός στο Μεξικό

Πολίτες στο Μεξικό προετοιμάζονται για το χτύπημα του τυφώνα Μπέριλ

AP Photo/Fernando Llano

Το φονικό του πέρασμα του Μπέριλ συνεχίστηκε στην Καραϊβική με τουλάχιστον εννιά άτομα να έχουν χάσει τη ζωή τους και με τις υλικές ζημιές να είναι μεγάλες την ώρα που ο τυφώνας κατευθύνεται προς το Μεξικό και τα νησιά Κέιμαν με τις αρχές να έχουν τεθεί σε κατάσταση συναγερμού. 

Η τουριστική χερσόνησος Γιουκατάν στο Μεξικό αναμένει σήμερα το βράδυ τον κυκλώνα και οι αρχές έχουν ξεκινήσει τις προετοιμασίες. Τα σχολεία έκλεισαν, ενώ έχουν δημιουργηθεί περίπου 100 καταφύγια για τους κατοίκους. Παράλληλα έχουν αναπτυχθεί εκατοντάδες στρατιωτικοί και τεχνικοί για την αποκατάσταση της ηλεκτροδότησης.

Θρήνος σε Τζαμάικα - Βενεζουέλα

Τουλάχιστον ένας άνθρωπος έχασε τη ζωή του στη Τζαμάικα εξαιτίας του τυφώνα Μπέριλ. Μια γυναίκα έχασε τη ζωή στην ενορία Ανόβερ της Τζαμάικας μετά από πτώση δέντρου στο σπίτι της, δήλωσε στο CNNi η Τζόις Ρέινολντς Ρόμπινσον, εκπρόσωπος της υπηρεσίας ετοιμότητας της χώρας για την αντιμετώπιση καταστροφών.

Τουλάχιστον τρεις άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους στη Βενεζουέλα, τρεις στη Γρενάδα και ένα άτομο πέθανε στον Άγιο Βικέντιο και τις Γρεναδίνες. Ωστόσο εκφράζονται φόβοι ότι ο τελικός αριθμός μπορεί να είναι μεγαλύτερος.

Ο Μπέριλ είναι αυτή τη στιγμή κυκλώνας κατηγορίας 4 στην πεντάβαθμη κλίμακα Σάφιρ-Σίμσον, με ανέμους που πνέουν με ταχύτητα έως 215 χιλιόμετρα την ώρα, σύμφωνα με το αμερικανικό κέντρο κυκλώνων (NHC).

«Είναι τρομερό. Όλα χάθηκαν. Είμαι στο σπίτι μου και φοβάμαι», δήλωσε ο Αμόι Γουέλιγκτον, κάτοικος μιας αγροτικής αγροτικής κοινότητας στη νότια κοινότητα St Elizabeth, σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων Reuters. «Είναι μια καταστροφή», πρόσθεσε.

Ο Ραλφ Γκονσάλβες, πρωθυπουργός του Αγίου Βικεντίου και των Γρεναδινών, μιας από τις περιοχές που επλήγησαν περισσότερο στην ανατολική Καραϊβική, δήλωσε σε ραδιοφωνική του συνέντευξη ότι το νησί Γιούνιον της χώρας «ισοπεδώθηκε» από τον Μπέριλ.

Διαλυμένα καϊκια στο πέρασμα του τυφώνα Μπέρυλ στην Καραϊβικη

AP Photo/Ricardo Mazalan

«Όλοι είναι άστεγοι ... Θα είναι μια ηράκλεια προσπάθεια για την ανοικοδόμηση».
Μιλώντας σε κρατικά μέσα ενημέρωσης, η Νερίσα Γκίτενς Μακμίλαν, μόνιμη γραμματέας του υπουργείου Γεωργίας του Αγίου Βικεντίου και των Γρεναδίνων, προειδοποίησε για πιθανή έλλειψη τροφίμων, αφού χάθηκε το 50% των καλλιεργειών πλατάνου και μπανάνας της χώρας, ενώ σημαντικές απώλειες σημειώθηκαν επίσης στις ρίζες και τα λαχανικά.

Στη Γρενάδα, ο πρωθυπουργός Ντίκον Μίτσελ περιέγραψε συνθήκες «Αρμαγεδδώνα», χωρίς ρεύμα και με εκτεταμένες καταστροφές, ενώ επιβεβαίωσε επίσης τρεις θανάτους.
Στη Βενεζουέλα, ο πρόεδρος Νικολάς Μαδούρο δήλωσε στην κρατική τηλεόραση ότι τρεις άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους και τέσσερις αγνοούνται στην περιοχή, μαζί με περισσότερα από 8.000 σπίτια που υπέστησαν ζημιές από τις καταρρακτώδεις βροχές, εκ των οποίων τουλάχιστον 400 καταστράφηκαν.

Η εξέλιξη του φαινομένου βρήκε απροετοίμαστους τους μετεωρολόγους. Η καταιγίδα ενισχύθηκε σε μεγάλο τυφώνα μέσα σε 42 ώρες, δήλωσε στο πρακτορείο ειδήσεων Associated Press ο ειδικός σε θέματα τυφώνων Σαμ Λάιλο.

Πάντως, οι επιστήμονες σημειώνουν ότι καθοριστική για την εμφάνιση τέτοιων φαινομένων ήταν η κλιματική αλλαγή.

Σύμφωνα με τους επιστήμονες, η κλιματική αλλαγή, καθώς προκαλεί την άνοδο της θερμοκρασίας του νερού των ωκεανών το οποίο αποτελεί καύσιμο για αυτές τις καταιγίδες, καθιστά πιο εύκολη τη γρήγορη ενίσχυσή τους και κινδυνεύει να προκαλέσει πιο ισχυρούς κυκλώνες.

Η Αμερικανική Υπηρεσία Ωκεανών και Ατμόσφαιρας (NOAA) είχε προειδοποιήσει στα τέλη Μαΐου για μια πρωτοφανή εποχή κυκλώνων, κάνοντας λόγο για το ενδεχόμενο σχηματισμού τεσσάρων με επτά κυκλώνων κατηγορίας 3 ή και μεγαλύτερης.

Οι προβλέψεις αυτές συνδέονται με το μετεωρολογικό φαινόμενο Λα Νίνια που αναμένεται να επικρατήσει σύντομα καθώς και με τις ιδιαίτερα αυξημένες θερμοκρασίες στον Ατλαντικό Ωκεανό, εξήγησε η ΝΟΑΑ.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης