ΚΟΣΜΟΣ

Οκτώ συλλήψεις σε Σουηδία και Γερμανία για εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας στη Συρία

Γερμανοί αστυνομικοί (ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ)

AP /Martin Meissner

Στη σύλληψη οκτώ ατόμων που φέρονται να έχουν διαπράξει εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας για λογαριασμό του καθεστώτος του προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ προχώρησαν οι Αρχές της Γερμανίας και της Σουηδίας.

Στο πλαίσιο αυτής της κοινής επιχείρησης συνελήφθησαν στη Γερμανία πέντε ύποπτοι, εκ των οποίων τέσσερα μέλη ένοπλης πολιτοφυλακής και ένας πρώην πράκτορας της συριακής υπηρεσίας Πληροφοριών. Τρεις άλλοι άνθρωποι συνελήφθησαν στη Σουηδία.

Σύμφωνα με τη γερμανική δικαιοσύνη, οι συλληφθέντες «είναι ύποπτοι για δολοφονίες ή απόπειρες δολοφονιών πολιτών στο πλαίσιο εγκλημάτων κατά της ανθρωπότητας και εγκλημάτων πολέμου» που διαπράχθηκαν στη διάρκεια του εμφύλιου πολέμου στη Συρία, σύμφωνα με ανακοίνωση της ομοσπονδιακής εισαγγελίας.

Μεταξύ των υπόπτων που συνελήφθησαν στη Γερμανία είναι τέσσερις απάτριδες παλαιστινιακής καταγωγής, μέλη ένοπλης πολιτοφυλακής η οποία έλεγχε «για λογαριασμό του συριακού καθεστώτος» τη συνοικία αλ Γιαρμούκ της Δαμασκού, διευκρίνισε η εισαγγελία.

«Όλοι οι κατηγορούμενοι συμμετείχαν στη βίαιη καταστολή ειρηνικής διαδήλωσης κατά της συριακής κυβέρνησης στις 13 Ιουλίου 2012 στην αλ Γιαρμούκ», πρόσθεσε η ίδια πηγή, διευκρινίζοντας ότι «πυροβόλησαν σκοπίμως εναντίον των διαδηλωτών».

«Τουλάχιστον έξι άνθρωποι υπέκυψαν στα τραύματά τους και άλλα θύματα τραυματίστηκαν σοβαρά», εξήγησε η γερμανική εισαγγελία.

Εξάλλου πολλοί από τους συλληφθέντες επιδόθηκαν «σε μαζική σωματική βία, συχνά επαναλαμβανόμενη» εναντίον αμάχων στην αλ Γιαρμούκ από τα μέσα του 2012 ως το 2014.

Ένας από τους συλληφθέντες, ο Μαχμούντ Α, παρέδωσε έναν άνθρωπο στις μυστικές υπηρεσίες του συριακού στρατού, οι οποίες τον κράτησαν και τον βασάνισαν. Επίσης ανάγκασε σε σημείο ελέγχου μία γυναίκα, απειλώντας τη με βιασμό, να εξαγοράσει τον ανήλικο γιο της με αντάλλαγμα κοσμήματα.

Οι συλληφθέντες επίσης πιστεύεται ότι παρέδωσαν στο καθεστώς Άσαντ τρεις αμάχους από την αλ Γιαρμούκ, οι οποίοι στη συνέχεια δολοφονήθηκαν «σε μαζική εκτέλεση» στις 16 Απριλίου 2013.

Οι συλλήψεις έγιναν στο πλαίσιο κοινής επιχείρησης των σουηδικών και γερμανικών αρχών με τη στήριξη των υπηρεσιών Europol και Eurojust καθώς και πολλών ευρωπαϊκών χωρών.

Λόγω του εμφυλίου στη Συρία, που ξέσπασε τον Μάρτιο του 2011, έχουν χάσει τη ζωή τους περισσότερο από μισό εκατομμύριο άνθρωποι, ενώ εκατομμύρια άλλοι εκτοπίστηκαν.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης