ΚΟΣΜΟΣ

Γάζα: Αναζητούν καταφύγιο μετά τη νέα εντολή απομάκρυνσης από Ράφα και Χαν Γιούνις

Γάζα: Αναζητούν καταφύγιο μετά τη νέα εντολή απομάκρυνσης από Ράφα και Χαν Γιούνις
AP Photo/Ramez Habboub

Πολλοί κάτοικοι της Λωρίδας της Γάζας αναζητούσαν καταφύγιο σήμερα Τετάρτη, αφού αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους στο νότιο τμήμα του παλαιστινιακού θύλακα, ενώ κατήγγειλαν την έλλειψη πόσιμου νερού καθώς το Ισραήλ συνεχίζει τις στρατιωτικές του επιχειρήσεις.

Οι ισραηλινές δυνάμεις διεξήγαγαν νέα πλήγματα στη Ράφα, στη νότια Γάζα, στη διάρκεια της νύκτας ενώ σημειώθηκαν και σφοδρές συγκρούσεις με Παλαιστίνιους, δήλωσαν κάτοικοι της περιοχής.

Τουλάχιστον 12 άνθρωποι σκοτώθηκαν σε πλήγματα στην κεντρική και βόρεια Γάζα, σύμφωνα με υγειονομικούς αξιωματούχους.

Το Ισραήλ έχει επισημάνει ότι, έπειτα από σχεδόν εννέα μήνες, η εντατική φάση των στρατιωτικών επιχειρήσεων στη Γάζα εναντίον της Χαμάς φτάνει στο τέλος της και σύντομα θα στραφεί σε πιο στοχευμένες επιχειρήσεις.

Όμως οι συγκρούσεις συνεχίστηκαν τη νύκτα σε δύο συνοικίες στο κέντρο της Ράφα, όπου έχουν αναπτυχθεί άρματα μάχης, τα οποία προωθούνται προς το δυτικό και βόρειο τμήμα της πόλης τις τελευταίες ημέρες.

Στο μεταξύ αυξάνονται οι ανησυχίες για την τύχη εκατοντάδων χιλιάδων εκτοπισμένων Παλαιστινίων.

Ο ισραηλινός στρατός επεσήμανε ότι οι δυνάμεις του συνεχίζουν τις στοχευμένες επιχειρήσεις στη Ράφα εναντίον στρατιωτικών στόχων στο πλαίσιο των οποίων έχουν καταστρέψει στρατιωτικές υποδομές και έχουν σκοτώσει Παλαιστίνιους μαχητές.

Στον καταυλισμό προσφύγων Μαγκάζι στην κεντρική Γάζα πέντε Παλαιστίνιοι σκοτώθηκαν από δύο ισραηλινές αεροπορικές επιδρομές. Στη Σουζάιγια, ανατολικό προάστιο της πόλης της Γάζας, τέσσερις άνθρωποι σκοτώθηκαν και άλλοι 17 τραυματίστηκαν από αεροπορικό πλήγμα, δήλωσαν γιατροί.

Άλλο αεροπορικό πλήγμα εναντίον οχήματος στη Ντέιρ αλ Μπάλα, στο νότιο τμήμα της Γάζας, προκάλεσε τον θάνατο τριών ανθρώπων.

Στην πόλη αυτή στοιβάζονται εκατοντάδες χιλιάδες Παλαιστίνιοι που έχουν αναγκαστεί να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους αλλού στον παλαιστινιακό θύλακα, με τους κατοίκους να καταγγέλλουν για σοβαρές ελλείψεις σε πόσιμο νερό και αυξημένες τιμές στα βασικά είδη διατροφής.

«Δεν υπάρχει καθαρό νερό για να πιούμε. Αναγκαζόμαστε να αγοράσουμε αλμυρό ή μη καθαρό νερό σε υψηλές τιμές», δήλωσε ο Σάμπαν, 47 ετών, πατέρας πέντε παιδιών.

«Οι περισσότεροι εκτοπισμένοι υποφέρουν από πόνους στην κοιλιά και ασθένειες λόγω του μη καθαρού νερού, της έλλειψης σωστής τροφής και των μολύνσεων καθώς πολλοί ζουν κοντά σε περιοχές με λύματα», πρόσθεσε.

Εκκένωση νοσοκομείου

Οι στρατιωτικές επιχειρήσεις του Ισραήλ στη Γάζα ξεκίνησαν μετά την επίθεση της Χαμάς εναντίον του ισραηλινού εδάφους στις 7 Οκτωβρίου στην οποία έχασαν τη ζωή τους περίπου 1.200 άνθρωποι, κυρίως πολίτες. Από τότε, στη Λωρίδα της Γάζας έχουν σκοτωθεί από τις ισραηλινές επιχειρήσεις σχεδόν 38.000 άνθρωποι, στην πλειονότητά τους γυναίκες και παιδιά.

Αν και οι ΗΠΑ παραμένουν σταθερές στη στήριξή τους στο Ισραήλ στη διάρκεια του πολέμου, ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν έχει εκφράσει κάποιες φορές την ανησυχία του για κάποιες ενέργειες του Ισραήλ.

Αξιωματούχος του Λευκού Οίκου δήλωσε χθες Τρίτη ότι ο Μπάιντεν αναμένεται να συναντηθεί με τον Ισραηλινό πρωθυπουργό Μπενιαμίν Νετανιάχου, όταν αυτός επισκεφθεί τις ΗΠΑ στα τέλη Ιουλίου για να απευθυνθεί στο Κογκρέσο.

Στο μεταξύ το υπουργείο Υγείας της Γάζας ανακοίνωσε ότι από ισραηλινή αεροπορική επιδρομή εναντίον σπιτιού στη Χαν Γιούνις σκοτώθηκε ο Χάσαν Χαμντάν, επικεφαλής του τμήματος εγκαυμάτων και πλαστικής χειρουργικής στο νοσοκομείο Νάσερ, μαζί με όλα τα μέλη της οικογένειάς του.

Ο ισραηλινός στρατός δεν σχολίασε την ανακοίνωση του υπουργείου.

Κάτοικοι της Χαν Γιούνις δήλωσαν ότι η έλλειψη καταλυμάτων σημαίνει ότι πολλές οικογένειες κοιμούνται στον δρόμο διότι δεν μπορούν να βρουν σκηνές μετά τη νέα εντολή που εξέδωσε το Ισραήλ, με την οποία ζητούσε την εκκένωση συνοικιών της πόλης αυτής και της Ράφα. Σύμφωνα με τον ΟΗΕ, 250.000 άνθρωποι εκτοπίστηκαν.

Εξάλλου το τελευταίο νοσοκομείο της περιοχής που λειτουργούσε, το Ευρωπαϊκό Νοσοκομείο της Γάζας, όπου είχαν βρει καταφύγιο και οικογένειες εκτοπισμένων, επίσης εκκενώθηκε.

«Μας είπαν να απομακρυνθούμε από το Ευρωπαϊκό Νοσοκομείο. Ήρθαμε στο νοσοκομείο Νάσερ, αλλά ήταν γεμάτο», δήλωσε ο Άλι Αμπού Ισμεχάν, που τραυματίστηκε από ισραηλινά πυρά και έχει σπάσει τα δύο του πόδια και τη λεκάνη του.

«Μένω στον δρόμο περιμένοντας να μου βρουν μέρος μέσα (στο νοσοκομείο)», πρόσθεσε.

Αξιωματούχος των υπηρεσιών ασφαλείας του Ισραήλ δήλωσε χθες Τρίτη ότι παρά τις εντολές εκκένωσης, το προσωπικό και οι ασθενείς του Ευρωπαϊκού Νοσοκομείου ενημερώθηκαν ότι μπορούν να παραμείνουν εκεί.

Από την πλευρά του ο γενικός διευθυντής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγέσους δήλωσε ότι το γεγονός ότι τέθηκε εκτός λειτουργίας το Ευρωπαϊκό Νοσοκομείο είναι «αποκαρδιωτικό».

Στο Χ έγραψε ότι το νοσοκομείο Νάσερ είναι πλέον υπερπλήρες και «αντιμετωπίζει ελλείψεις ιατρικού υλικού και φαρμάκων για επεμβάσεις».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ