ΚΟΣΜΟΣ

Βιετνάμ: Φοίτηση με κριτήριο το ... ύψος αποφάσισε πανεπιστημιακή σχολή - Σάλος στα social media

Πολίτες στο Βιετνάμ (ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ)

AP Photo/Hau Dinh

Σάλο έχει προκαλέσει η απόφαση της η Σχολή Διοίκησης και Επιχειρήσεων (HSB) του Εθνικού Πανεπιστημίου του Βιετνάμ που βάζει υψομετρικό κριτήριο στη φοίτηση.

Η σχολή ανακοίνωσε ότι οι φοιτήτριες πρέπει να έχουν ύψος τουλάχιστον 1,58 μέτρα και οι φοιτητές τουλάχιστον 1,65 μέτρα για να γίνουν δεκτές φέτος.

Ωστόσο οι ιθύνοντες σύμφωνα με τη Deutsche Well πρόσθεσαν ότι θα μπορούσαν να επιτραπούν εξαιρέσεις σε ορισμένες περιπτώσεις.

Η εξήγηση που έδωσε η σχολή είναι ότι σχέση μεταξύ του ύψους και της επιτυχίας είναι τόσο σημαντική και γι' αυτό οι άνθρωποι που υποτίθεται ότι είναι «πολύ κοντοί» δεν θα πρέπει πλέον να επιτρέπεται να σπουδάζουν.

Αφού η βιετναμέζικη διαδικτυακή εφημερίδα Tuoi Tre ανέφερε για πρώτη φορά αυτό το κριτήριο ύψους για την εισαγωγή, προκάλεσε έντονες συζητήσεις στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Στις 6 Ιουνίου, το υπουργείο Παιδείας έδωσε εντολή στο πανεπιστήμιο να επανεξετάσει τις απαιτήσεις αυτές, και κατόπιν το HSB προσάρμοσε τα κριτήρια εισαγωγής του.

Αφαίρεσε την απαίτηση ύψους για τρία από τα τέσσερα προπτυχιακά προγράμματα που προσφέρει - ο κανόνας ισχύει πλέον μόνο για ένα μάθημα, το Μάνατζμεντ και Ασφάλεια.

Επιμένει για το κριτήριο ύψους σε ένα από τα προγράμματα η Σχολή

Σε μία προσπάθεια να δικαιολογήσει το κριτήριο του ύψους η σχολή ανέφερε ότι έχει ως στόχο να εκπαιδεύσει μελλοντικούς ηγέτες και άριστα στελέχη τόσο για τον δημόσιο όσο και για τον ιδιωτικό τομέα.

«Δεν πρόκειται μόνο για τεχνική καταλληλότητα αλλά και για σωματική καταλληλότητα, αναφέρει η σχολή, προσθέτοντας ότι το ύψος είναι καθοριστικός παράγων, ιδίως όταν πρόκειται για ηγεσία και αυτοπεποίθηση», υπογράμμισε.

Στο Βιετνάμ, το μέσο ύψος είναι 1,56 μέτρα για τις γυναίκες και 1,68 μέτρα για τους άνδρες, σύμφωνα με τα στοιχεία του Εθνικού Ινστιτούτου Διατροφής του Βιετνάμ για τα έτη 2019-20.

Κάθε άτομο που βρίσκεται μερικά εκατοστά πάνω ή κάτω από τον μέσο όρο αποκλίνει εντός του προτύπου και είναι «φυσιολογικό» σε ύψος, σύμφωνα με έναν στατιστικό κανόνα που είναι γνωστός ως «τυπική απόκλιση».

Τα μαθήματα της ιστορίας

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Γάλλος αυτοκράτορας Ναπολέων Βοναπάρτης είχε ύψος 1,66 μέτρα, ο πρώην ηγέτης της Κίνας Ντενγκ Ξιαοπίνγκ είχε ύψος 1,57 μέτρα και ο Βλαντιμίρ Λένιν της Σοβιετικής Ρωσίας είχε ύψος 1,60 μέτρα.

Η Andrea Abele-Brehm, κοινωνική ψυχολόγος στο Πανεπιστήμιο Ερλάγκεν Νίρεμπεργκ δήλωσε στη DW ότι «υπάρχει μια σχέση» μεταξύ του ύψους και της αυτοπεποίθησης, αλλά «είναι σχετικά μικρή και διφορούμενη».

Αυτό έχει αποδειχθεί από πολυάριθμες μελέτες από τις ΗΠΑ, την Ευρώπη και την Ανατολική Ασία, είπε η ίδια.

Οι ακραίες αποκλίσεις από το μέσο ύψος, δηλαδή το να είναι κανείς εξαιρετικά κοντός ή ψηλός, μπορεί να έχει αντίκτυπο στην αυτοπεποίθηση, σύμφωνα με τις μελέτες. Αλλά για τους ανθρώπους με μέσο ύψος, η επίδρασή της είναι αμελητέα, δήλωσε η ειδικός.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης