ΚΟΣΜΟΣ

Ρωσία: Στρατιωτικές πληροφορίες συγκέντρωνε Γάλλος πολίτης - Τι απαντά ο Μακρόν

Το κτήριο της FSB στη Μόσχα (ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ) 

AP Photo

Την ενοχή του ομολόγησε ο Γάλλος ερευνητής Λοράν Βινατιέ, ο οποίος συνελήφθη τον περασμένο μήνα και κατηγορήθηκε ότι δεν είχε εγγραφεί ως ξένος πράκτορας ενώ συνέλεγε παράνομα ευαίσθητες στρατιωτικές πληροφορίες σύμφωνα με Ρώσους αξιωματούχους.

Η παραδοχή έγινε κατά τη διάρκεια της ανάκρισης, όπως έγινε γνωστό.

«Ο Γάλλος πολίτης δήλωσε ένοχος σε ποινική υπόθεση για παράνομη συλλογή πληροφοριών στον τομέα των ρωσικών στρατιωτικών δραστηριοτήτων», ανέφερε σε ανακοίνωσή της η ρωσική Επιτροπή Ερευνών.

«Κατά τη διάρκεια της ανάκρισης, παραδέχθηκε πλήρως την ενοχή του», υπογράμμισε η ίδια ανακοίνωση.

Ο Βινατιέ που έχει μακρά εμπειρία εργασίας στη Ρωσία, συνελήφθη τον περασμένο μήνα σε κεντρικό εστιατόριο της Μόσχας από μασκοφόρους αξιωματικούς της Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας Ασφαλείας (FSB), της κύριας διαδόχου της KGB της σοβιετικής εποχής.

Σύμφωνα με τους Ρώσους ανακρίθηκαν επτά μάρτυρες από τους οποίους ο Βινατιέ είχε προσπαθήσει να συλλέξει στρατιωτικές πληροφορίες και ότι είχε ηχογραφήσει κάποιες από τις συναντήσεις τους.

Ο 47χρονος Βινατιέ αντιμετωπίζει έως και πενταετή ποινή φυλάκισης. Τέθηκε σε προσωρινή κράτηση μέχρι τις 5 Αυγούστου που θα γίνει η δίκη του παρά το αίτημα για την απελευθέρωσή του που υπέβαλε η γαλλική πρεσβεία.

Ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν διέψευσε ότι ο Βινατιέ, υπάλληλος του Κέντρου Ανθρωπιστικού Διαλόγου (HD), μιας ομάδας διαμεσολάβησης σε συγκρούσεις με έδρα την Ελβετία, εργαζόταν για το γαλλικό κράτος. Ο Μακρόν χαρακτήρισε τη σύλληψή του ως μέρος μιας εκστρατείας παραπληροφόρησης από τη Μόσχα.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης