ΚΟΣΜΟΣ

Έφτασε στο Καζακστάν ο Πούτιν - Κρίσιμα τετ α τετ με Σι Τζινπίνγκ και Ερντογάν

Έφτασε στο Καζακστάν ο Πούτιν - Κρίσιμα τετ α τετ με Σι Τζινπίνγκ και Ερντογάν

O Πούτιν στην άφιξή του στο Καζακστάν

Gavriil Grigorov, Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP

Ο Βλαντιμίρ Πούτιν έφτασε στο Καζακστάν νωρίς το πρωί της Τετάρτης (3/7) για διήμερες συνομιλίες σχετικά με την περιφερειακή άμυνα και την ασφάλεια.

Ο Ρώσος πρόεδρος κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του θα συναντηθεί, μεταξύ άλλων, με τον Κινέζο πρόεδρο Σι Τζινπίνγκ και τον Τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Ο Οργανισμός Συνεργασίας της Σαγκάης (SCO), ένα φόρουμ που ιδρύθηκε από την Κίνα και τη Ρωσία το 2001, θα συνεδριάσει για τη σύνοδο κορυφής σήμερα και αύριο (3/7 & 4/7) στην πρωτεύουσα του Καζακστάν, την Αστάνα.

Σε ανακοίνωσή του το Κρεμλίνο ανέφερε ότι οι ηγέτες του SCO «θα συζητήσουν την τρέχουσα κατάσταση και τις προοπτικές για την περαιτέρω εμβάθυνση της πολύπλευρης συνεργασίας στο πλαίσιο του οργανισμού και τη βελτίωση των δραστηριοτήτων του».

Ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες αναμένεται επίσης να παραστεί στη σύνοδο κορυφής, σύμφωνα με ρωσικά πρακτορεία.

Τον Πούτιν υποδέχθηκε στο αεροδρόμιο ο πρωθυπουργός του Καζακστάν Ολιάς Μπεκτένοφ.

Η δήλωση του Φινλανδού προέδρου για τον πόλεμο στην Ουκρανία

Αίσθηση, στο μεταξύ, προκάλεσε η δήλωση του Φινλανδού προέδρου Αλεξάντερ Στουμπ ο οποίο ανέφερε ότι ένα μόνο τηλέφωνο από τον Σι Τζινπίνγκ στον Βλαντιμίρ Πούτιν θα μπορούσε να τερματίσει τον πόλεμο, υποστήριξε ο Φινλανδός πρόεδρος.

Ο Αλεξάντερ Στουμπ δήλωσε στο Bloomberg ότι η Μόσχα εξαρτάται πλέον τόσο πολύ από την υποστήριξη του Πεκίνου, ώστε αν ο Κινέζος ηγέτης καλούσε την έναρξη ειρηνευτικών διαπραγματεύσεων, η Ρωσία θα «αναγκαζόταν να το κάνει».

Η Κίνα προσέφερε πέρυσι ένα σχέδιο 12 σημείων για την ειρήνη - το οποίο η Ουκρανία και η Δύση απέρριψαν.

Δεν έχει ακόμη καταδικάσει τη Ρωσία ή δεν έχει περιγράψει τον πόλεμο στην Ουκρανία ως «εισβολή» - και έχει επίσης επικρίνει τις δυτικές κυρώσεις που έχουν επιβληθεί στη Μόσχα.

Στην ίδια συνέντευξή του στο Bloomberg, ο Στουμπ δήλωσε ότι η Κίνα θα επωφεληθεί από τον τερματισμό του «επιθετικού και αποικιοκρατικού πολέμου» της Ρωσίας.

«Πρέπει να προστατεύσει τους διεθνείς κανόνες που συνδέονται με την εδαφική ακεραιότητα και την κυριαρχία», είπε χαρακτηριστικά.