ΚΟΣΜΟΣ

Ισπανία: Εντάλματα σύλληψης Καταλανών αυτονομιστών από το Ανώτατο Δικαστήριο παρά την αμνηστία

Ο Καταλανός αυτονομιστής ηγέτης Κάρλες Πουτζντεμόν AP Photo/Francisco Seco, Files

Το Ανώτατο Δικαστήριο της Ισπανίας επικύρωσε τα εντάλματα σύλληψης που είχαν εκδοθεί για τον πρώην ηγέτη της Καταλωνίας Κάρλες Πουτζντεμόντ και άλλα δύο άτομα, που κατηγορούνται για υπεξαίρεση λόγω της αποτυχημένης προσπάθειας απόσχισης της περιοχής από την Ισπανία, καθώς έκρινε ότι ο νόμος που εγκρίθηκε πρόσφατα περί αμνηστίας δεν ισχύει για το συγκεκριμένο αδίκημα.

Η απόφαση θα μπορούσε να επηρεάσει σοβαρά τον εύθραυστο κυβερνητικό συνασπισμό της Ισπανίας υπό την ηγεσία των Σοσιαλιστών, αφού η νομοθετική ρύθμιση για την αμνηστία επιτεύχθηκε πριν από ένα μήνα περίπου με αντάλλαγμα τη στήριξη του πρωθυπουργού Πέδρο Σάντσεθ για μια νέα θητεία στην εξουσία, ενώ παράλληλα μπορεί να έχει προσωπικές επιπτώσεις για τον Πουιτζντεμόντ, ο οποίος ζει αυτοεξόριστος στο εξωτερικό.

Σε κάθε περίπτωση, το κόμμα Μαζί για την Καταλωνία (Junts per Catalunya) του Πουιτζντεμόντ έχει ήδη ανακοινώσει ότι θα ασκήσει έφεση, αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο να προσφύγει στη συνέχεια στο Συνταγματικό Δικαστήριο ή ακόμη και στα ευρωπαϊκά αρμόδια όργανα.

Ο γενικός γραμματέας του κόμματος, Τζόρντι Τουρούλ, τόνισε ότι η απόφαση είναι πολιτική και παραβιάζει τους στοιχειώδεις κανόνες μιας δημοκρατίας, κατηγορώντας τους δικαστές ότι προχώρησαν σε «πραξικόπημα», αφού ανέλαβαν την αποστολή να τορπιλίσουν την εφαρμογή του νόμου περί αμνηστίας.

Το νομικό κείμενο αναφέρει ότι η αμνηστία δεν ισχύει για όσους διέπραξαν υπεξαίρεση με σκοπό να πλουτίσουν προσωπικά ή εάν έθιξαν τα οικονομικά συμφέροντα της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Οι ισπανικές ανακριτικές αρχές υποστηρίζουν ότι η συμπεριφορά του Πουιτζντεμόντ όταν κυβερνούσε, καθώς και των πρώην αναπληρωτών του, Τόνι Κομίν και Λουίς Πουίγκ, «εντάσσονται πλήρως στις εξαιρέσεις που προβλέπονται στο νόμο». Σύμφωνα με την άποψη του επικεφαλής ανακριτή Πάμπλο Γιαρένα, οι προαναφερθέντες απέκτησαν προσωπικό όφελος χρεώνοντας τα έξοδα διεξαγωγής του παράνομου δημοψηφίσματος ανεξαρτησίας της Καταλωνίας στο περιφερειακό ταμείο, με μια κίνηση ενάντια προς το δημόσιο συμφέρον, ενώ παράλληλα το δημοψήφισμα επηρέασε αρνητικά τα οικονομικά συμφέροντα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, καθώς μια απόσχιση της Καταλωνίας θα είχε αντίκτυπο στη συλλογή φόρων και στο ακαθάριστο εθνικό εισόδημα της Ισπανίας.

Πριν την έκδοση της απόφασης του Ανώτατου Δικαστηρίου, ο Πουιτζντεμόντ είχε δεσμευτεί να επιστρέψει στην Ισπανία όταν το τοπικό κοινοβούλιο θα εκλέξει τον νέο περιφερειακό ηγέτη της Καταλωνίας. Αν αυτό δεν γίνει μέχρι τις 26 Αυγούστου, τότε νέες περιφερειακές εκλογές θα διεξαχθούν στην Καταλωνία τον Οκτώβριο.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης