ΚΟΣΜΟΣ

Αύξηση της στρατιωτικής παρουσίας των ΗΠΑ στο έδαφός της αποφάσισε η Φινλανδία

Αμερικανοι πεζοναύτες με όπλα προηγμένης τεχνολογίας.

AP Photo/Ahn Young-joon

Νέα αμυντική συμφωνία ενέκρινε το κοινοβούλιο του Ελσίνκι με τις Ηνωμένες Πολιτείες που θα επιτρέψει την αύξηση της στρατιωτικής παρουσίας και την αποθήκευση αμερικανικού στρατιωτικού εξοπλισμού στο έδαφος της Φινλανδίας, αναφέρει το Γαλλικό Πρακτορείο.

Μετά την υπογραφή της από τη φινλανδική κυβέρνηση στην Ουάσιγκτον τον περασμένο Δεκέμβριο, η Συμφωνία Αμυντικής Συνεργασίας (DCA) εγκρίθηκε ομόφωνα από το φινλανδικό κοινοβούλιο.

Η συμφωνία επιτρέπει στις ΗΠΑ πρόσβαση σε 15 στρατιωτικές βάσεις της Φινλανδίας και εξουσιοδοτεί την παρουσία και εκπαίδευση Αμερικανών στρατιωτών, καθώς και την αποθήκευση του στρατιωτικού εξοπλισμού τους στο έδαφος αυτής της χώρας.

Η ψηφοφορία για αυτή τη συμφωνία πραγματοποιήθηκε μετά την ένταξη της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ τον Απρίλιο του 2023 και μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία τον Φεβρουάριο του 2022.

Οι σχέσεις μεταξύ της Φινλανδίας και της Ρωσίας, χώρες που μοιράζονται σύνορα 1.340 χιλιομέτρων, έχουν γίνει σημαντικά τεταμένες μετά την ένταξη της Φινλανδίας στη Βορειοατλαντική Συμμαχία.

Η αμυντική συμφωνία συμβάλλει στην ενίσχυση της συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών σε περίπτωση καταστάσεων κρίσης. Η συμφωνία αυτή πλαισιώνεται από την υποχρέωση σεβασμού της κυριαρχίας της Φινλανδίας, των εθνικών της νόμων, καθώς και του διεθνούς δικαίου, τόνισε η φινλανδική κυβέρνηση και η Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων του Κοινοβουλίου.

Η ψήφιση της συμφωνίας έρχεται αφού η Σουηδία έδωσε το πράσινο φως σε παρόμοια συμφωνία με τις ΗΠΑ μετά από μια πολύ πιο έντονη συζήτηση, στην οποία επικριτικές φωνές την κατηγόρησαν ότι άνοιξε το δρόμο για την ανάπτυξη πυρηνικών όπλων σε σουηδικό έδαφος.

Αν και το θέμα αποτέλεσε αντικείμενο συζητήσεων και στη Φινλανδία, οι νομοθέτες έχουν διασφαλίσει ότι η υποχρέωση συμμόρφωσης με την εθνική νομοθεσία ισχύει για τα πυρηνικά όπλα, η εισαγωγή και η διαμετακόμιση των οποίων απαγορεύονται στο φινλανδικό έδαφος.

Ο πρόεδρος της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων, βουλευτής Kimmo Kiljunen (Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα), ο οποίος διαδραμάτισε κεντρικό ρόλο στην εξέταση της συμφωνίας, χαρακτήρισε την έγκρισή της ως “ιστορική στιγμή” κατά τη διάρκεια της ολομέλειας τη Δευτέρα.

Οι ΗΠΑ έχουν παρόμοιες συμφωνίες με άλλες 11 χώρες μέλη του ΝΑΤΟ, συμπεριλαμβανομένης της Νορβηγίας και της Δανίας.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης