ΚΟΣΜΟΣ

Unicef: Περίπου 300.000 παιδιά έχουν εκτοπιστεί στην Αϊτή λόγω του πολέμου των συμμοριών

AP Photo/Ramon Espinosa

Τραγικά είναι τα αποτελέσματα της συνεχούς βίας από τις συμμορίες στην Αϊτή καθώς, σύμφωνα με τη Unicef, ο αριθμός των εκτοπισμένων παιδιών έχει αυξηθεί κατά 60% από τον Μάρτιο, φτάνοντας τις 300.000, κάτι που σημαίνει ότι εκτοπίζεται «ένα παιδί το λεπτό»

Συνολικά 600.000 άνθρωποι έχουν αναγκαστεί να εγκαταλείψουν τις εστίες τους στην Αϊτή λόγω της βίας που συγκλονίζει τη χώρα, κυρίως την πρωτεύουσα Πορτ-ο- Πρενς, εξήγησε η Unicef.

«Η ανθρωπιστική καταστροφή που εκτυλίσσεται κάτω από τα μάτια μας έχει καταστροφικές συνέπειες για τα παιδιά. Τα εκτοπισμένα παιδιά έχουν απελπιστική ανάγκη από ένα ασφαλές περιβάλλον, καθώς και αυξημένη υποστήριξη και χρηματοδότηση από την πλευρά της διεθνούς κοινότητας», ανέφερε η Κάθριν Ράσελ γενική διευθύντρια της Unicef σε ανακοίνωσή της.

Τα παιδιά και οι έφηβοι είναι διπλά θύματα της βίας: εκτός του ότι αναγκάζονται να εκτοπιστούν, συχνά χωρίς την οικογένειά τους, να εγκαταλείψουν το σχολείο και, σε πολλές περιπτώσεις, να στερηθούν τις ελάχιστες προϋποθέσεις επιβίωσης, πέφτουν και θύματα σεξουαλικών επιθέσεων, εκμετάλλευσης και κακοποιήσεων.

Τα παιδιά εντάσσονται ολοένα και συχνότερα σε ένοπλες οργανώσεις που σπέρνουν τον τρόμο σε μια χώρα όπου το 90% του πληθυσμού ζει στη φτώχεια και όπου τρία εκατομμύρια παιδιά έχουν ανάγκη ανθρωπιστική βοήθεια, υπογράμμισε η Unicef.

«Οι ανάγκες στην Αϊτή δεν σταματούν να αυξάνουν, όπως και οι κίνδυνοι για τα παιδιά. Όλος ο κόσμος μπορεί να συμβάλει για να αλλάξει η πορεία και να διασφαλιστεί ότι τα παιδιά θα επιστρέψουν στο σχολείο, ότι θα είναι ασφαλή και ότι θα έχουν πρόσβαση σε βασικές υπηρεσίες», πρόσθεσε.

Η Αϊτή, η πιο φτωχή χώρα της αμερικανικής ηπείρου, έχει βυθιστεί εδώ και χρόνια σε οικονομική και πολιτική κρίση, όπως και σε κρίση ασφαλείας, που επιδεινώνονται από τη βία των συμμοριών, οι οποίες ελέγχουν το 80% της πρωτεύουσας.

Μια πρώτη ομάδα αστυνομικών από την Κένυα έφτασε στο Πορτ-ο- Πρενς την προηγούμενη εβδομάδα στο πλαίσιο διεθνούς αποστολής για την αποκατάσταση της ασφάλειας στη χώρα.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης