Politico: Ο Μακρόν έχει ήδη τελειώσει - Ποιος μπορεί να σταματήσει τη Λεπέν
Αντιμέτωπος με μια δύσκολη επιλογή βρίσκεται ο Εμανουέλ Μακρόν αφού το «στοίχημα» των πρόωρων εκλογών απέτυχε: Είτε να αποσύρει τους υποψηφίους του για να βάλει «φρένο» στο ενδεχόμενο να καταλάβει την εξουσία η ακροδεξιά, είτε να προσπαθήσει να σώσει ό,τι έχει απομείνει από το άλλοτε κυρίαρχο κόμμα του.
Για τον Μακρόν, ο πρώτος γύρος των γαλλικών εκλογών ήταν μια ταπείνωση τόσο προσωπική, όσο και η εκπληκτική άνοδός του στην προεδρία ως ένα φρέσκο πρόσωπο πριν από επτά χρόνια, όπως σημειώνει σε δημοσίευμά του το Politico.
Η προσπάθειά του να ανακόψει τη «φόρα» της ακροδεξιάς, μετά την εκλογική του συντριβή στις Ευρωεκλογές, με την ανακοίνωση πρόωρων εκλογών απέτυχε. Για την ακρίβεια κατάφερε να πετύχει το αντίθετο.
Η δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης και η μοναδική πυρηνικά οπλισμένη δύναμη της ΕΕ είναι τώρα πιο κοντά από ποτέ στο να δημιουργήσει μια ακροδεξιά κυβέρνηση για πρώτη φορά, αφού η Εθνική Συσπείρωση (RN) της Μαρίν Λεπέν είχε σαφές προβάδισμα στον πρώτο γύρο των εκλογών.
Εάν καταφέρει στον δεύτερο γύρο, που θα πραγματοποιηθεί στις 7 Ιουλίου, να εξασφαλίσει κοινοβουλευτική πλειοψηφία η Γαλλία θα βρεθεί σε αχαρτογράφητα νερά.
Το ακροδεξιό κόμμα της Λεπέν γίνεται mainstream
Αν και το κόμμα της Λεπέν έχει αμβλύνει ορισμένες από τις πιο αιχμηρές θέσεις του, ως επί των πλείστον αναφορικά με την οικονομική πολιτική της χώρας, παραμένει σκεπτικιστικό για τις κυρίαρχες πολιτικές θέσεις της Δύσης. Στο μεταξύ, η πιθανή νίκη της σε αυτές τις εκλογές θα παρείχε ισχυρή ώθηση στις πιθανότητές της να κερδίσει τη γαλλική προεδρία το 2027.
«Κέρδισαν τις ευρωπαϊκές εκλογές τρεις συνεχόμενες φορές και η Μαρίν Λεπέν δύο φορές πέρασε στον δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών. Αν κερδίσουν τις δεύτερες πιο σημαντικές εκλογές της Γαλλίας (τις βουλευτικές εκλογές) θα είναι επισήμως ένα κυρίαρχο, ένα mainstream κόμμα» δήλωσε ο πολιτικός αναλυτής του Ινστιτούτου Sciences Po (Πολιτικών Επιστημών) Bruno Cautrès.
Ακολουθεί η αριστερή συμμαχία «Νέο Λαϊκό Μέτωπο» με 28%, ενώ ο συνασπισμός «Ensemble» ακολουθεί «ασθμαίνοντας» στην τρίτη θέση με 20%.
Σύμφωνα με τα τελικά αποτελέσματα που δημοσίευσε το υπουργείο Εσωτερικών, τα αποτελέσματα του κόμματος της Λεπέν το έθεσαν σε απόσταση αναπνοής από την εξουσία, με 29,5% στον πρώτο γύρο. Σύμφωνα με δημοσκόπηση της Ipsos, την Κυριακή (7/7) η ακροδεξιά θα μπορούσε να λάβει 230-280 έδρες στην Εθνοσυνέλευση που συνολικά διαθέτει 577 έδρες.
Με το όριο για την απόλυτη πλειοψηφία στο κοινοβούλιο να είναι 289 έδρες, η ακροδεξιά μπορεί ακόμη και να είναι σε θέση να σχηματίσει κυβέρνηση εντός μιας εβδομάδας, με πρωθυπουργό τον 28χρονο πρόεδρο της Εθνικής Συσπείρωσης Τζόρνταν Μπαρντέλα.
Το ερώτημα τώρα είναι αν οποιοσδήποτε μπορεί να σταματήσει το ενδεχόμενο αυτό.
Το πόσο κοντά θα φτάσει η Λεπέν στην απόλυτη πλειοψηφία εξαρτάται από το πώς θα αντιδράσουν τα άλλα κόμματα και ο Μακρόν στην ηχηρή νίκη της. Θα δηλώσει ο Μακρόν τη στήριξή του στο δεύτερο πλέον κόμμα για να μην βγει η ακροδεξιά;
Αξίζει να σημειωθεί ότι, οι γαλλικές βουλευτικές εκλογές είναι μια πολύπλοκη διαδικασία δύο γύρων, κατά την οποία οι δύο υποψήφιοι που θα συγκεντρώσουν τις περισσότερες ψήφους στον πρώτο γύρο περνούν στον δεύτερο γύρο. Αλλά σε αυτές τις κρίσιμες εκλογές η συμμετοχή ήταν υψηλή και αυτό σήμαινε ότι σε έως και 315 εκλογικές περιφέρειες εκτιμάται ότι ένας τρίτος υποψήφιος, συχνά κάποιος από τον συνασπισμό «Ensemble» του Μακρόν, προκρίθηκε επίσης στον δεύτερο γύρο.
Μέχρι την Τρίτη «διορία» για δήλωση προθέσεων από τους υποψηφίους του Μακρόν
Οι υποψήφιοι που έχουν προκριθεί στον δεύτερο γύρο της ψηφοφορίας έχουν προθεσμία μέχρι το βράδυ της Τρίτης (2/7) για να αποφασίσουν εάν θα αποχωρήσουν από την κούρσα ή θα συνεχίσουν να αγωνίζονται για το κόμμα τους. Το βράδυ της Κυριακής, φάνηκε ότι σε πολλές εκλογικές περιφέρειες ο τρίτος υποψήφιος αποσύρθηκε για να βοηθήσει έναν αντίπαλο να κερδίσει τον Εθνική Συσπείρωση.
Από την πλευρά της, η Εθνική Συσπείρωση έχει διαμηνύσει ότι δεν θα προσπαθήσει να σχηματίσει κυβέρνηση εάν δεν κερδίσει την απόλυτη πλειοψηφία στο κοινοβούλιο. Την Κυριακή (30/6), η Λεπέν επέμεινε ότι ο Μπαρντέλα θα γινόταν πρωθυπουργός μόνο εάν η Εθνική Συσπείρωση είχε την υποστήριξη του κοινοβουλίου. Παραδοσιακά, ο Γάλλος πρόεδρος διορίζει πρωθυπουργό από τη μεγαλύτερη κοινοβουλευτική ομάδα της Εθνοσυνέλευσης.
«Χωρίς σαφή πλειοψηφία, θα υπάρχουν πάντα παλιοί φεουδαρχισμοί, ηθελημένη αδράνεια και πολιτικοί ελιγμοί που θα καταστρέψουν την αληθινή εναλλακτική που χρειάζεται η χώρα» δήλωσε η Λεπέν κατά τη διάρκεια εκστρατείας στην ανατολική πόλη Hénin-Beaumont.
Για να μπορέσει να επιτύχει την απόλυτη πλειοψηφία, η Λεπέν θα πρέπει να συνάψει συμμαχία με βουλευτές των συντηρητικών Ρεπουμπλικανών. Ωστόσο, η προεκλογική συμμαχία της Λεπέν με τον ηγέτη των Ρεπουμπλικανών, Eric Ciotti, προκάλεσε σφοδρή αντίδραση από τους μεγάλους παράγοντες του κόμματος.