ΚΟΣΜΟΣ

Αθωώθηκαν 28 άτομα που κατηγορούνταν για ξέπλυμα χρήματος στην υπόθεση Panama Papers

Αθωώθηκαν 28 άτομα που κατηγορούνταν για ξέπλυμα χρήματος στην υπόθεση Panama Papers
(AP Photo/Arnulfo Franco, File)

Δικαστήριο του Παναμά αθώωσε 28 άτομα που κατηγορούνταν για ξέπλυμα χρήματος σε υποθέσεις που συνδέονται με τα σκάνδαλα Panama Papers και Operation Car Wash.

Ο δικαστής Baloísa Marquínez διέταξε την άρση όλων των ασφαλιστικών μέτρων που ελήφθησαν κατά των κατηγορουμένων, οι οποίοι δεν κατονομάζονται. Είπε ότι ένας από αυτούς πέθανε κατά τη διάρκεια της διαδικασίας αναφέρει το CNNi.

Τα Panama Papers ήταν ένα πακέτο άνω των 11 εκατομμυρίων εγγράφων που διέρρευσαν και δημοσιεύθηκαν από τη Διεθνή Κοινοπραξία Ερευνητικών Δημοσιογράφων (ICIJ) το 2016.

Τα έγγραφα φέρεται να αποκάλυψαν ένα μυστικό δίκτυο στο οποίο εμπλέκονταν συνεργάτες του Ρώσου προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν και επιχειρηματικούς δεσμούς μεταξύ ενός μέλους της επιτροπής δεοντολογίας της FIFA και ανδρών τους οποίους οι Ηνωμένες Πολιτείες είχαν κατηγορήσει για διαφθορά.

Οι εφημερίδες αναφέρονταν σε 12 νυν ή πρώην ηγέτες του κόσμου, καθώς και σε 128 άλλους πολιτικούς και δημόσιους αξιωματούχους.

Το δικαστήριο ανέφερε ότι τα αποδεικτικά στοιχεία που συλλέχθηκαν στην υπόθεση δεν πληρούσαν τη δέουσα διαδικασία, θέτοντας αμφιβολίες για την «αυθεντικότητα και την ακεραιότητά τους».

Την Παρασκευή, ο εκτελεστικός διευθυντής του ICIJ, Ζεραρ Ράιλ, δήλωσε ότι «αν και το δικαστήριο δεν κατέστησε υπεύθυνους αυτούς τους κατηγορούμενους, ο διαρκής αντίκτυπος της έρευνάς μας παραμένει».

«Αποκαλύπτοντας κρυμμένες αλήθειες, όπως κάναμε στα Panama Papers, ενδυναμώνουμε το κοινό με τις πληροφορίες που χρειάζεται για να απαιτήσει λογοδοσία και να πιέσει για μεταρρυθμίσεις», είπε ο Ράιλ.

Η δίκη διήρκεσε 85 ώρες, είπε το ICIJ, και περιλάμβανε τρεις εισαγγελείς και 18 δικηγόρους υπεράσπισης.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ