ΚΟΣΜΟΣ

Συμφωνίες ύψους 40 δισ. ευρώ μεταξύ Ευρωπαϊκών και Αιγυπτιακών επιχειρήσεων

Συμφωνίες ύψους 40 δισ. ευρώ μεταξύ Ευρωπαϊκών και Αιγυπτιακών επιχειρήσεων

Ο πρόεδρος της Αιγύπτου Αμπντέλ Φατάχ αλ Σίσι με την Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, πριν από την έναρξη της Επενδυτικής Διάσκεψης ΕΕ-Αιγύπτου στο Κάιρο

Egyptian Presidency Media Office via AP

Ευρωπαϊκές επιχειρήσεις υπέγραψαν συμφωνίες δυνητικής συνολικής αξίας άνω των 40 δισεκατομμυρίων ευρώ με Αιγύπτιους εταίρους, δήλωσε η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής σε επενδυτικό συνέδριο που έγινε σήμερα Σάββατο (29/6) στο Κάιρο, στο πλαίσιο προσπάθειας για την ενίσχυση της εύθραυστης οικονομίας της Αιγύπτου.

Η ανακοίνωση της προέδρου της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν για την υπογραφή περισσότερων από 20 νέων συμφωνιών ή μνημονίων συνεργασίας ακολουθεί ένα πακέτο χρηματοδότησης 7,4 δισεκατομμυρίων ευρώ από την ΕΕ σε μια αναβάθμιση των σχέσεων Βρυξελλών - Καΐρου, καθώς η Αίγυπτος προσπαθεί να περιορίσει την εξάπλωση των πολέμων στη Γάζα και στο Σουδάν και τα ευρωπαϊκά κράτη πιέζουν για την αποτροπή μεταναστευτικών ροών στη Μεσόγειο.

Οργανώσεις προάσπισης ανθρωπίνων δικαιωμάτων έγειραν ερωτήματα σχετικά με τη χρηματοδότηση της Αιγύπτου, όπου ο πρόεδρος Αμπντέλ Φατάχ αλ Σίσι από την αρχή της ηγεσίας του έχει εξαπολύσει μια μαζική καταστολή κάθε αντίθετης πολιτικής φωνής για περισσότερο από μια δεκαετία.

Ευρωπαίοι αξιωματούχοι υποστηρίζουν ότι θέλουν να βοηθήσουν την αιγυπτιακή οικονομία να γίνει πιο ανθεκτική ενισχύοντας τις επενδύσεις και στον ιδιωτικό τομέα, μετά από επανειλημμένα σοκ, όπως οι επιπτώσεις από τον πόλεμο στην Ουκρανία και την πανδημία της Covid-19, που εξέθεσαν τις ήδη υπάρχουσες οικονομικές αδυναμίες της αραβικής χώρας.

«Η σταθερότητά σας και η ευημερία σας είναι απαραίτητες για μια ολόκληρη περιοχή», τόνισε η φον ντερ Λάιεν σε ομιλία της κατά την έναρξη του διήμερου επενδυτικό συνέδριο Αιγύπτου-ΕΕ.

Ο Σίσι δήλωσε ότι η διάσκεψη γίνεται σε μια κρίσιμη στιγμή υπό το φως διαδοχικών διεθνών και περιφερειακών κρίσεων που, όπως είπε, απαιτούν τον συντονισμό Ευρώπης και Αιγύπτου.

Ομιλητές στο συνέδριο επικεντρώθηκαν στη στρατηγική θέση της Αιγύπτου μεταξύ Ευρώπης, Μέσης Ανατολής και Αφρικής και τις δυνατότητές της να εξάγει καθαρή ενέργεια και να παρέχει φθηνό ειδικευμένο εργατικό δυναμικό για ευρωπαϊκές εταιρείες.

Σχεδόν οι μισές από τις συμφωνίες που υπογράφηκαν αφορούν τον ενεργειακό τομέα, δήλωσε η Ντίτε Γιουλ Γιόργκενσεν, γενική διευθύντρια του τμήματος ενέργειας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Η Αίγυπτος έχει λάβει μια απροσδόκητη ξένη χρηματοδότηση και δεσμεύσεις φέτος από τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και την Παγκόσμια Τράπεζα καθώς και την ΕΕ.

Αυτό διευκόλυνε μια μακροχρόνια κρίση συναλλάγματος και οδήγησε σε δεσμεύσεις για μεταρρυθμίσεις, συμπεριλαμβανομένης μιας πιο ευέλικτης συναλλαγματικής ισοτιμίας, των ελέγχων στις εκτός προϋπολογισμού δαπανών και της μείωσης του ισχυρού ρόλου του κράτους και του στρατού στην οικονομία.

Τέτοιες δεσμεύσεις δεν έχουν βοηθήσει τον ιδιωτικό τομέα στο παρελθόν. Σε μια ένδειξη των συνεχιζόμενων προκλήσεων, η Αίγυπτος αντιμετωπίζει τακτικές διακοπές ηλεκτροδότησης και τα εργοστάσια λιπασμάτων και χημικών έχουν σταματήσει την παραγωγή λόγω ελλείψεων φυσικού αερίου.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ