ΚΟΣΜΟΣ

Νέο πλήγμα από τους Αμερικανούς κατά των Χούθι - Τι ισχυρίζονται οι αντάρτες της Υεμένης

Νέο πλήγμα από τους Αμερικανούς κατά των Χούθι - Τι ισχυρίζονται οι αντάρτες της Υεμένης

Αερικανικό ελικόπτερο προσγειώνεται σε αμερικανικό πλοίο που επιχειρεί κατά των ανταρτών Χούθι στην Ερυθρά Θάλασσα (ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ)

AP Photo/Bernat Armangue

Πλήγμα κατά των ανταρτών Χούθι καταστρέφοντας τηλεκατευθυνόμενα μη επανδρωμένα εναέρια οχήματα (UAVs) και όχημα που αποτελούσε κινητό σταθμό ελέγχου συστημάτων του είδους αυτού καταστράφηκαν «σε περιοχές της Υεμένης» ανακοίνωσε ότι πραγματοποίησε το μεικτό διοικητήριο των αμερικανικών ενόπλων δυνάμεων (CENTCOM) που είναι αρμόδιο για τη Μέση Ανατολή.

Από την πλευρά του το κίνημα των ανταρτών Χούθι ανέλαβε την ευθύνη για την επίθεση εναντίον πλοίου υπό σημαία Λιβερίας στην Ερυθρά Θάλασσα το οποίο, σύμφωνα με βρετανική υπηρεσία ασφάλειας της ναυσιπλοΐας, γλίτωσε από πέντε πυραύλους, ενώ ανέφεραν επίσης πως έβαλαν στο στόχαστρο ακόμη τρία πλοία, τα δύο εξ αυτών στη Μεσόγειο.

Ο Γιαχία Σάρια, εκπρόσωπος των Χούθι για τις στρατιωτικές υποθέσεις, ανέφερε σε δήλωσή του που αναμεταδόθηκε τηλεοπτικά ότι αντάρτες εκτόξευσαν βαλλιστικούς πυραύλους εναντίον του Delonix, πετρελαιοφόρου δεξαμενόπλοιου, κι ότι το σκάφος υπέστη «άμεσο πλήγμα».

Ωστόσο το βρετανικό παρατηρητήριο UKMTO ανέφερε ότι το συγκεκριμένο πλοίο, το οποίο στοχοποιήθηκε 150 ναυτικά μίλια βορειοδυτικά της πόλης Χοντάιντα, ανέφερε πως δεν υπέστη καμιά ζημιά και κατευθύνεται προς βορρά.

Ο Σάρια ανέφερε επίσης πως εξαπολύθηκε επίθεση εναντίον του πλοίου Ioannis στην Ερυθρά Θάλασσα, εναντίον του πετρελαιοφόρου δεξαμενόπλοιου Waler, καθώς και το Johannes Maersk στη Μεσόγειο.

Εξήγησε πως το Johannes Maersk, το οποίο ανήκει στη Maersk, τη δεύτερη μεγαλύτερη εταιρεία μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων στον κόσμο, μπήκε στο στόχαστρο επειδή ανήκει σε «μια από τις εταιρείες που υποστηρίζουν περισσότερο τη σιωνιστική οντότητα και παραβιάζουν περισσότερο την απόφαση να απαγορευτεί η πρόσβαση στα λιμάνια της κατεχόμενης Παλαιστίνης».

Η διεθνής εμπορική ναυσιπλοΐα αντιμετωπίζει σοβαρό πρόβλημα από τον Νοέμβριο, όταν άρχισαν οι επιθέσεις των Χούθι. Πολλές ναυτιλιακές εταιρείες επιλέγουν να αποφεύγουν πλέον τη διαδρομή μέσω Ερυθράς Θάλασσας προς τη Διώρυγα του Σουέζ, στέλνοντας τα πλοία τους να εκτελούν πιο μακρά και δαπανηρά δρομολόγια γύρω από την Αφρική.

Οι Χούθι –κίνημα που ελέγχει μεγάλο μέρος της επικράτειας της Υεμένης– εξαπολύουν από τον Νοέμβριο επιθέσεις εναντίον πλοίων στην Ερυθρά Θάλασσα και στον Κόλπο του Άντεν, περιοχή καίριας σημασίας για το παγκόσμιο εμπόριο, σε ένδειξη «αλληλεγγύης» στους Παλαιστίνιους στη Λωρίδα της Γάζας, θύλακο που πολιορκείται και βομβαρδίζεται από τις ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις από τον Οκτώβριο.

Οι επιθέσεις τους ανέβασαν κατακόρυφα τα κόστη ασφάλισης των πλοίων που διασχίζουν την Ερυθρά Θάλασσα και εξώθησαν πολλές εταιρείες θαλάσσιων μεταφορών να στέλνουν τα πλοία τους να κάνουν τον γύρο της Αφρικής, εκτελώντας δρομολόγια πολύ πιο χρονοβόρα και δαπανηρά.

Από τον Ιανουάριο, οι ΗΠΑ, σε αρκετές περιπτώσεις μαζί με τη Βρετανία και την υποστήριξη διεθνούς συνασπισμού, διεξάγουν πλήγματα στο έδαφος της Υεμένης με σκοπό να μειώσουν τις επιχειρησιακές δυνατότητες των ανταρτών, που υποστηρίζονται από το Ιράν.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ