ΚΟΣΜΟΣ

Το ιδιαίτερο φεστιβάλ «Up Helly Aa» και πώς διατηρεί την παράδοση των Βίκινγκ μέχρι σήμερα

Το ιδιαίτερο φεστιβάλ «Up Helly Aa» και πώς διατηρεί την παράδοση των Βίκινγκ μέχρι σήμερα
Unsplash

Το φεστιβάλ μπορεί να έχει τις ρίζες του στην παράδοση των Βίκινγκ, αλλά οι εορτασμοί του «Up Helly Aa» με τη σημερινή τους μορφή χρονολογούνται από τη δεκαετία του 1870.

Στη σύγχρονη εποχή, μπορεί να έχει γίνει πιο οργανωμένο από ποτέ, με κάθε στάδιο του φεστιβάλ να σχεδιάζεται σχολαστικά, αλλά δεν έχει γίνει λιγότερο θεαματικό. Πορείες στους δρόμους, πυρσοί, καντάδες και μια αίσθηση πνευματικότητας που προκαλεί δέος. Όλα αποτελούν μέρος της φαντασίας, υπονοώντας την εξέλιξή της σε μια, αν όχι στην πιο διάσημη ημερομηνία στο ημερολόγιο των Σέτλαντ.

Την τελευταία Τρίτη του Ιανουαρίου, περίπου χίλια άτομα συγκεντρώνονται για να περπατήσουν στους δρόμους μπροστά σε ένα πλήθος πολλών άλλων συγκεντρωμένων, με αποκορύφωμα ένα φλογερό κύκνειο άσμα που είναι ίδιο με την εμπειρία της ζωής των Βίκινγκς.

Οι γιορτές, οι φλόγες και οι χοροί χρονολογούνται πάνω από χίλια χρόνια, με τη λαμπαδηδρομία και το συμβολικό κάψιμο ενός σκανδιναβικού μακρόπλοου να εμπνεέεται από τα αρχαία τελετουργικά και τις θρησκευτικές τελετές που πραγματοποιήθηκαν για να σηματοδοτήσουν την επιστροφή του ήλιου μετά το χειμερινό ηλιοστάσιο.

Ο επικεφαλής του φεστιβάλ χρίζεται «Jarl» και ορίζεται από την υπέροχα περίτεχνη φορεσιά που φοράει, με τον μάγο να αντιπροσωπεύει ολόκληρο τον πληθυσμό των Σέτλαντ από το Sumburgh και το Lerwick μέχρι το Unst και όχι μόνο.

Το να γίνει κάποιος Jarl μπορεί να είναι μια ισόβια δέσμευση, καθώς όποιος θέλει να διεκδικήσει τη θέση, θα πρέπει να έχει περάσει τουλάχιστον 15 χρόνια ως μέλος μιας επιτροπής, η οποία υποδέχεται αυστηρά ένα νέο μέλος σε ετήσια βάση.

Εκσυγχρονισμός

Κατά ειρωνικό τρόπο, για ένα φεστιβάλ όπου καταναλώνεται μεγάλη ποσότητα αλκοόλ, το «Lerwick Up Helly Aa» δημιουργήθηκε αρχικά από την Total Abstinence Society, έτσι ώστε οι ντόπιοι να έχουν κάτι καλύτερο να κάνουν με τον χρόνο τους από το να πίνουν.

Το «Up Helly Aa» είναι μια περήφανη παράδοση που κρατά από τον 19ο αιώνα και η προέλευσή του ανάγεται σε εκατοντάδες χρόνια πριν από αυτό, ωστόσο προσαρμόζεται στις επιταγές του σήμερα.

Το 2023 ήταν η πρώτη χρονιά που επιτράπηκε σε γυναίκες και κορίτσια να συμμετάσχουν στις Jarl Squads, κάτι που, κατ' επέκταση, σημαίνει ότι δεν θα υπάρξει γυναίκα Jarl τουλάχιστον μέχρι το 2038.

Μια από τις πιο περήφανες παραδόσεις των Σέτλαντ και κάτι που πρέπει να βιωθεί από πρώτο χέρι, αν παρουσιαστεί η ευκαιρία, το Up Helly Aa είναι μια αναδρομή σε μια εντελώς διαφορετική εποχή, που όμως τώρα αγκαλιάζει τη μακρά και πλούσια Σκανδιναβική κληρονομιά.

Με πληροφορίες από: Up Helly Aa: maintaining Viking tradition in the modern age

ΔΗΜΟΦΙΛΗ