ΚΟΣΜΟΣ

Financial Times: Πρόσκληση για τη σύνοδο του ΝΑΤΟ έλαβαν οι ΥΠΕΞ Ισραήλ και αραβικών χωρών

Financial Times: Πρόσκληση για τη σύνοδο του ΝΑΤΟ έλαβαν οι ΥΠΕΞ Ισραήλ και αραβικών χωρών

Από την προηγούμενη σύνοδο του ΝΑΤΟ (ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ)

AP Photo/Susan Walsh

Πρόσκληση για να συμμετάσχουν  στη σύνοδο κορυφής του ΝΑΤΟ που θα πραγματοποιηθεί τον επόμενο μήνα στην Ουάσινγκτον πήραν οι  υπουργοί των Εξωτερικών του Ισραήλ, αλλά κι αρκετών αραβικών χωρών, σύμφωνα με τους Financial Times.

«Ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ προσκάλεσε τους ηγέτες κρατών και κυβερνήσεων των 32 κρατών-μελών του Βορειοατλαντικού Συμφώνου, αλλά και τους ηγέτες των χωρών που συνεργάζονται από ΝΑΤΟ από την περιοχή της Ινδίας και του Ειρηνικού», σύμφωνα με το ίδιο δημοσίευμα που επικαλείται τη δήλωση ενός αξιωματούχου του ΝΑΤΟ.

Η σύνοδος κορυφής για την 75η επέτειο προσφέρει στον πρόεδρο των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν την ευκαιρία να επιδείξει την πολιτική του για την ενίσχυση των διεθνών συνεργασιών και συμμαχιών της Ουάσινγκτον.

Αλλά θα αναδείξει επίσης αυτό που πολλοί διπλωμάτες θεωρούν αντιφάσεις στη στάση της Ουάσινγκτον για την Ουκρανία και τον πόλεμο Ισραήλ-Χαμάς.

Και ενώ τα κράτη μέλη είναι ευθυγραμμισμένα ως προς την υποστήριξη της Ουκρανίας στον αγώνα της κατά της Ρωσίας, πολλά από τα μέλη και τους εταίρους της είναι βαθιά διχασμένα όσον αφορά τον πόλεμο του Ισραήλ με τη Χαμάς στη Γάζα.

Το ΝΑΤΟ προσκαλεί συνήθως τουλάχιστον ορισμένους από τους εταίρους του στην ετήσια σύνοδό του, αλλά, ως οικοδεσπότες της επετειακής συνόδου κορυφής, οι ΗΠΑ προσκάλεσαν τους υπουργούς Εξωτερικών από 31 χώρες που έχουν συνεργασίες με τη συμμαχία, συμπεριλαμβανομένης της Ιαπωνίας, της Αυστραλίας και της Νότιας Κορέας, εν μέρει σε μια προσπάθεια να προλάβουν πιθανές εντάσεις σχετικά με την πρόσκλησή τους στο Ισραήλ.

Στους προσκεκλημένους από τους αραβικές χώρες περιλαμβάνονται η Αίγυπτος, η Ιορδανία, το Κατάρ, η Τυνησία, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και το Μπαχρέιν.

Στην περσινή σύνοδο κορυφής του ΝΑΤΟ στο Βίλνιους συμμετείχαν εκπρόσωποι από την Ουκρανία και εταίροι από την περιοχή Ασίας-Ειρηνικού. Η σύνοδος κορυφής του 2022 στη Μαδρίτη περιελάμβανε μια ελαφρώς ευρύτερη ομάδα.

Οι υπουργοί Εξωτερικών των χωρών εταίρων δεν θα συμμετέχουν στις επίσημες συνεδριάσεις του ΝΑΤΟ και θα παρευρίσκονται σε εκδηλώσεις στο περιθώριο της συνόδου κορυφής, όπως το δείπνο για την 75η επέτειο.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ