ΚΟΣΜΟΣ

Λεπέν: Ο Μακρόν δεν θα μπορεί να στείλει στρατεύματα στην Ουκρανία, αν αναλάβουμε την εξουσία

Λεπέν: Ο Μακρόν δεν θα μπορεί να στείλει στρατεύματα στην Ουκρανία, αν αναλάβουμε την εξουσία

H ηγέτης του γαλλικού ακροδεξιού Εθνικού Συναγερμού Μαρίν Λεπέν.

AP Photo/Manu Fernandez

Aπολύτως βέβαιη ότι το κόμμα της θα συγκεντρώσει την απόλυτη πλειοψηφία στο κοινοβούλιο, θα σχηματίσει κυβέρνηση και θα επιβάλει όρια στον Εμανουέλ Μακρόν στη στήριξη της Ουκρανίας, δήλωσε η αρχηγός της γαλλικής ακροδεξιάς Μαρίν Λεπέν.

Ειδικότερα, η Μαρίν Λεπέν, σε συνέντευξή της, απηύθυνε προειδοποίηση προς τον Γάλλο πρόεδρο, λέγοντας ότι σε περίπτωση που το κόμμα της σχηματίσει κυβέρνηση μετά τις βουλευτικές εκλογές δεν θα μπορεί να στείλει στρατεύματα στην Ουκρανία.

Όπως μάλιστα σημειώνει το BBC, o Mακρόν παίζει κεντρικό ρόλο στην εξωτερική και αμυντική πολιτική της χώρας. Ο Γάλλος πρόεδρος είναι από τους Ευρωπαίους ηγέτες που τάσσονται ανοιχτά υπέρ της Ουκρανίας, ενώ μάλιστα δεν έχει απορρίψει το ενδεχόμενο να στείλει γαλλικά στρατεύματα «αν η Ρωσία αποφασίσει να πάει πιο μακριά».

«Ο τίτλος του επικεφαλής των ενόπλων δυνάμεων είναι τιμητικός για τον πρόεδρο» είπε η Λεπέν, αφήνοντας μάλιστα να εννοηθεί ότι αυτές οι αποφάσεις δεν είναι αποκλειστικά και μόνο στο χέρι του Εμανουέλ Μακρόν.

«Συγκατοίκηση» κυβέρνησης Λεπέν με πρόεδρο Μακρόν

Ο Μακρόν θα παραμείνει πρόεδρος μετά τις πρόωρες βουλευτικές εκλογές της 30ής Ιουνίου και της 7ης Ιουλίου, τις οποίες προκήρυξε αφού το κόμμα της Λεπέν νίκησε την κεντρώα συμμαχία του στις ευρωεκλογές, αλλά ενδέχεται να χρειαστεί να μοιραστεί την εξουσία με τους αντιπάλους του.

«Όσον αφορά την επιλογή του πρωθυπουργού, ο πρόεδρος έχει καταλάβει ότι δεν έχει πολλές επιλογές, καθώς ο Ζορντάν Μπαρντελά θα έχει εντολή από τον γαλλικό λαό», δήλωσε η Λεπέν στην τοπική εφημερίδα της Μπρεστ «Le Telegramme de Brest», αναφερόμενη στον εκλεκτό του κόμματός της για τη θέση στο Ματινιόν.

Η Λεπέν προβλέπει ότι ο Μακρόν θα νιώσει «άβολα» με μια ενδεχόμενη... συγκατοίκηση, αφήνοντας μάλιστα να εννοηθεί ότι πιστεύει ότι μπορεί να εγκαταλείψει το αξίωμά του νωρίτερα.

«Δεν ξέρω ποια θα είναι η αντίδρασή του. Δεδομένης της αλαζονείας του, θα το ανεχτεί για πολύ;», είπε στη συνέντευξη που παραχώρησε.

Σημειώνεται ωστόσο, ότι ο Μακρόν έχει επανειλημμένα δηλώσει ότι θα παραμείνει πρόεδρος μέχρι το 2027, όποιο κι αν είναι το αποτέλεσμα των εκλογών.

Το δίδυμο Λεπέν - Μπαρντελά και τα στρατεύματα στην Ουκρανία

«Πρέπει να σταματήσουν να πιστεύουν ότι ο κόσμος θα έρθει στο τέλος του (αν κερδίσουμε την εξουσία). Είμαστε λογικοί άνθρωποι», δήλωσε η Λεπέν.

Το RN παραμένει έντονα αντιμεταναστευτικό. Οι πολιτικές του περιλαμβάνουν τη μείωση ή την ακύρωση της πρόσβασης των μεταναστών στην κοινωνική πρόνοια και την υγειονομική περίθαλψη και την κατάργηση του αυτόματου δικαιώματος των παιδιών που γεννιούνται στη Γαλλία από γονείς που έχουν γεννηθεί στο εξωτερικό να είναι Γάλλοι πολίτες.

Η Λεπέν, πρόσθεσε ότι ο Ζορντάν Μπαρντελά, ο πρωθυπουργός που θα ηγηθεί μίας μελλοντικής κυβέρνησης του RN, «δεν έχει καμιά πρόθεση να καβγαδίσει [με τον πρόεδρο] αλλά έχει τις κόκκινες γραμμές του: ο πρόεδρος δεν θα μπορεί να στείλει στρατεύματα στην Ουκρανία».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ