ΚΟΣΜΟΣ

90 χρόνια από τη γέννηση του Φιντέλ Κάστρο-Η ζωή του ιστορικού ηγέτη της Κούβας

90 χρόνια από τη γέννηση του Φιντέλ Κάστρο-Η ζωή του ιστορικού ηγέτη της Κούβας
REUTERS/Stringe

Αιώνιος επαναστάτης ή δημαγωγός; Όπως και να’ χει, ο Φιντέλ Κάστρο αποτελεί το σημαντικότερο κομμάτι της ιστορίας της Κούβας αλλά και ένα μεγάλο κεφάλαιο στην παγκόσμια πολιτική σκακιέρα.

Σήμερα η Κούβα γιορτάζει τα 90ά γενέθλια του ηγέτη της, του ανθρώπου που την απελευθέρωσε από τον δικτάτορα Μπατίστα. Οι Κουβανοί έχουν βγει στους δρόμους, τα ραδιόφωνα και οι τηλεοράσεις κάνουν αφιερώματα στον Φιντέλ Κάστρο.

castro 2

(Πηγή φωτογραφίας: REUTERS/Enrique De La Osa)

Προς τιμήν του μάλιστα, 90 άνθρωποι δώρισαν αίμα σε ένα μικρό σχολείο στην επαρχία Αρτεμίσα ενώ ένας κατασκευαστής κουβανέζικων πούρων έφτιαξε το μεγαλύτερο πούρο παγκοσμίως, μήκους 90μέτρων, αφιερώνοντας το στον ιστορικό ηγέτη της Κούβας.

«Θέλω να το αφιερώσω στον αγαπημένο μου κομαντάντε Φιντέλ Κάστρο», δήλωσε ο Χοσέ Καστελάρ Κάιρο.

fidel 1

«Θα πεθάνω αλλά κρατήστε τις ιδέες μου ζωντανές»

Σε μία από τις σπάνιες εμφανίσεις του, στην περσινή ομιλία του στο συνέδριο του Κομμουνιστικού Κόμματος Κούβας ο Φιντέλ Κάστρο έκανε μία δήλωση που προκάλεσε συζητήσεις. ««Σύντομα γίνομαι 90 ετών. Σύντομα θα γίνω σαν όλους τους άλλους. Για όλους έρχεται η σειρά μας. Αυτή ίσως είναι μια από τις τελευταίες φορές που μιλώ σε αυτή την αίθουσα. Θα πεθάνω, αλλά κρατήστε τις ιδέες μου καθαρές» είπε, δίνοντας στην ομιλία του χαρακτήρα πολιτικού αποχαιρετισμού.

Πολλοί έσπευσαν να πουν ότι ο ιστορικός ηγέτης βρίσκεται ένα βήμα πριν το θάνατο. Εξάλλου, δεν είναι και λίγοι όσοι πιστεύουν ότι δεν είναι 90 ετών αλλά παραπάνω. Όμως ο Φιντέλ Κάστρο, φαίνεται ότι απολαμβάνει την ηρεμία μακριά από τα φώτα, τον κόσμο και την εξουσία και επιλέγει να εμφανίζεται όταν θέλει εκείνος και όταν έχει κάτι να πει.

fidel 4

Ποιος μπορεί να ξεχάσει άλλωστε ότι λίγες μέρες μετά την ιστορική συνάντηση του προέδρου της Κούβας και αδελφού του, Ραούλ, με τον Μπαράκ Ομπάμα, ο «πατέρας» της επανάστασης δήλωσε ότι «η Κούβα δεν χρειάζεται δώρα από τις ΗΠΑ».

«Τα λόγια του προέδρου των ΗΠΑ θα μπορούσαν να προκαλέσουν σε οποιονδήποτε καρδιακή προσβολή. Κανείς δεν τρέφει οιαδήποτε αυταπάτη ότι ο λαός αυτής της ευγενούς και ανιδιοτελούς χώρας θα παραδώσει τη δόξα και τα δικαιώματα και τον πνευματικό πλούτο που έχουν έρθει μέσω της ανάπτυξης της παιδείας, της επιστήμης και της κουλτούρας», είπε ο Φιντέλ.

«Η επανάσταση είναι σαν το ποδήλατο. Αν σταματήσουμε να κάνουμε πετάλι θα πέσουμε»

Η ζωή του Φιντέλ Κάστρο είναι γεμάτη δράση, συγκινήσεις, αγώνες. Γεννήθηκε στις 13 Αυγούστου 1926 στο Μπιράν. Από φοιτητής ακόμα αναμείχτηκε στα επαναστατικά κινήματα εναντίον της δικτατορίας του Μπατίστα. Στην εξέγερση του Σαντιάγκο ήταν από τους αρχηγούς στην επίθεση κατά των στρατιωτικών καταυλισμών, συνελήφθη και καταδικάστηκε σε φυλάκιση 15 ετών. Το 1955 κατέφυγε στις ΗΠΑ από όπου προσπάθησε να μυήσει στην επανάσταση τους εξόριστους Κουβανούς. Εξαιτίας της αντίδραση της αμερικανικής κυβέρνησης, κατέφυγε στο Μεξικό. Από εκεί, με λίγους άνδρες αποβιβάστηκε στην Κούβα, στις 2 Δεκεμβρίου 1956 και ανέβηκε στα βουνά.

Στο Μεξικό όμως έμελλε να συναντήσει, μαζί με τον αδελφό του Ραούλ, έναν γιατρό που έγινε το σύμβολο της επανάστασης, Τον Ερνέστο Τσε Γκεβάρα. Μαζί, οργανώνουν νέο επαναστατικό κίνημα.

fidel 7

Στις 31 Δεκεμβρίου, ο δικτάτορας Μπατίστα αναγκάζεται να εγκαταλείψει την Κούβα και την Πρωτοχρονιά του 1959, η χώρα μπαίνει σε νέα εποχή, με την επανάσταση να έχει θριαμβευτική κατάληξη. Παρά τους πανηγυρισμούς, ο Κάστρο δίνει οδηγία στους αντάρτες να διατηρηθεί ο έλεγχος, να μην επικρατήσει χάος και να μην ξεσπάσουν βανδαλισμοί, κυρίως στην επαρχία.

Στις 2 Ιανουαρίου 1959 ο θριαμβευτής Φιντέλ εκφωνεί λόγο στο Σαντιάγο και ξεκινά το ταξίδι του προς την Αβάνα. Σε κάθε πόλη και κάθε χωριό, τυγχάνει αποθεωτικής υποδοχής από τους πολίτες. Στις 8 Ιανουαρίου 1959 ο Κάστρο μπαίνει στην Αβάνα όπου τον υποδέχονται εκατοντάδες χιλιάδες Κουβανοί.

fidel 3

Οι αγώνες του Φιντέλ Κάστρο δεν θα σταματήσουν εκεί. Οι Κουβανοί στέκονται στο πλευρό του και τον στηρίζουν. Όμως οι σύμμαχοί του.. αγνοούνται. Σημαντικό πλήγμα το αμερικανικό εμπάργκο. «Η επανάσταση είναι σαν το ποδήλατο. Αν σταματήσουμε να κάνουμε πετάλι θα πέσουμε» είχε πει, δίνοντας σε όλους να καταλάβουν ότι δεν θα σταματήσει να μάχεται για το καλό της χώρας του και του λαού του.

Το μέλλον της Κούβας, μετά τα δειλά βήματα για την αποκατάσταση της σχέσης με την Αμερική, δεν είναι εύκολο να το προβλέψει κανείς. Το παρελθόν είναι βαρύ, γεμάτο αγώνες, κατακτήσεις και την οικοδόμηση ενός συστήματος υγείας και παιδείας που παρόμοιό του δεν υπάρχει παγκοσμίως. Ο Φιντέλ Κάστρο άλλωστε, όταν ανέλαβε την διακυβέρνηση της χώρας, έθεσε ως προτεραιότητά του την καταπολέμηση του αναλφαβητισμού και την άνθηση της παιδείας. Όπως έλεγε ο ίδιος, το μέλλον θα είναι λαμπρό, αν τα νέα παιδιά μάθουν την ιστορία τους.

Οι απόψεις για τη διακυβέρνησή του και τον τρόπο άσκησης εξουσίας όμως διίστανται. Οι επικριτές του πολλοί. Πολλοί όμως και οι άνθρωποι που τον αγαπούν. Την καλύτερη απάντηση και στους μεν και στους δε έχει δώσει ο ίδιος ο Φιντέλ Κάστρο:

FIDEL EKSW

Καταδικάστε με, δεν έχει σημασία. Η ιστορία θα με αθωώσει

(Πηγή φωτογραφιών: EPA)