ΚΟΣΜΟΣ

Γραμμή άμυνας στα σύνορα με τη Ρωσία ζητούν Πολωνία και χώρες της Βαλτικής - Επιστολή στις Βρυξέλλες

Πολωνός στρατιώτης στα σύνορα με τη Λευκορωσία (ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ)

AP Photo/Czarek Sokolowski, File

Την κατασκευή μιας γραμμής άμυνας κατά μήκος των συνόρων με τη Ρωσία και τη Λευκορωσία, ζητούν με επιστολή τους στον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Ένωσης Πολωνία, Λιθουανία, Λετονία και Εσθονία ώστε να προστατεύσει την Ε.Ε. από στρατιωτικές απειλές και άλλες δραστηριότητες της Μόσχας.

Στην επιστολή η οποία θα συζητηθεί στη διήμερη σύνοδο κορυφής στις Βρυξέλλες που αρχίζει την Πέμπτη, οι ηγέτες των τεσσάρων χωρών που μοιράζονται σύνορα με τη Ρωσία και τη Λευκορωσία δήλωσαν ότι το σχέδιο, για την προστασία του μπλοκ των 27 χωρών με 450 εκατομμύρια κατοίκους, θα χρειαστεί επίσης την οικονομική υποστήριξη όλων των μελών.

«Η κατασκευή ενός συστήματος αμυντικών υποδομών κατά μήκος των εξωτερικών συνόρων της ΕΕ με τη Ρωσία και τη Λευκορωσία θα αντιμετωπίσει την τρομερή και επείγουσα ανάγκη να διασφαλιστεί η ΕΕ από στρατιωτικές και υβριδικές απειλές», αναφέρεται στην επιστολή των τεσσάρων ηγετών, την οποία είδε το Reuters.

«Η κλίμακα και το κόστος αυτής της κοινής προσπάθειας απαιτούν ειδική δράση της ΕΕ για την υποστήριξή της τόσο πολιτικά όσο και οικονομικά», αναφέρεται ακόμη στην επιστολή.

Ορισμένοι διπλωμάτες της ΕΕ υπολόγισαν το κόστος για την κατασκευή μιας τέτοιας αμυντικής γραμμής στο έδαφος κατά μήκος των 700 χιλιομέτρων των συνόρων της ΕΕ με τη Ρωσία και τη Λευκορωσία σε περίπου 2,5 δισεκατομμύρια.

Οι ευρωπαϊκές επενδύσεις στην άμυνα και η χρηματοδότησή της θα είναι ένα από τα κύρια θέματα συζήτησης μεταξύ των ηγετών της Ε.Ε. στη σύνοδο κορυφής, καθώς ο πόλεμος της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας έχει εισέλθει στον τρίτο χρόνο του.

Η έκκληση για μια από κοινού χρηματοδοτούμενη γραμμή χερσαίας άμυνας στα ανατολικά σύνορα της Ευρωπαϊκής Ένωσης έρχεται να προστεθεί σε μια προηγούμενη πρωτοβουλία της Ελλάδας και της Πολωνίας για τη δημιουργία ενός συστήματος αεράμυνας της ΕΕ, κατά το πρότυπο του ισραηλινού Iron Dome, το οποίο θα συντονίζει τα πλέον ξεχωριστά συστήματα αεράμυνας των χωρών της Ε.Ε.

«Πρέπει να ληφθούν έκτακτα μέτρα, καθώς τα εξωτερικά σύνορα της ΕΕ πρέπει να προστατευθούν και να υπερασπιστούν με στρατιωτικά και πολιτικά μέσα», υπογραμμίζεται στην επιστολή των τεσσάρων χωρών.

Στην επιστολή επισημαίνεται ότι ο σχεδιασμός και η εκτέλεση της αμυντικής γραμμής στα ανατολικά σύνορα της Ε.Ε. θα πρέπει να γίνει σε συντονισμό με το ΝΑΤΟ και τις στρατιωτικές απαιτήσεις του.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης