ΚΟΣΜΟΣ

Τούρκικο παζάρι από τον Ερντογάν: δώστε βίζα για να δώσω επανεισδοχή

Murat Cetinmuhurdar/Presidential Palace/Handout via REUTERS

Τραβάει το «σχοινί» της αντιπαράθεσης με την Ευρωπαϊκή Ένωση ο Ερντογάν απειλώντας πως στην περίπτωση που οι Βρυξέλλες δεν δώσουν το πράσινο φως για την κατάργηση της βίζας εισόδου για τους Τούρκους πολίτες, θα τινάξει τη συμφωνία για το «προσφυγικό» στον αέρα.

«Αν δεν επιτευχθεί η απελευθέρωση του καθεστώτος της βίζας, δεν θα συνεχίσει να εφαρμόζεται η συμφωνία με την Ευρωπαϊκή Ένωση για την επανεισδοχή προσφύγων», είπε χαρακτηριστικά ο Ερντογάν μόλις χθες υπογραμμίζοντας ότι επανεισδοχή και βίζα πρέπει να προχωρήσουν ταυτόχρονα παρά τα όσα διαφορετικά έχουν πει Ευρωπαίοι αξιωματούχοι.

Την ίδια ώρα πάντως πληθαίνουν και στο εσωτερικό της ΕΕ οι φωνές που θέλουν διακοπή των ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την Τουρκία εξαιτίας της στάσης του Ερντογάν στο προσφυγικό αλλά και των εκκαθαρίσεων που πραγματοποιεί στην Τουρκία μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα.

Χθες ο υπουργός Εξωτερικών της Αυστρίας πήρε τη σκυτάλη από τον καγκελάριο της χώρας του και σε συνέντευξή του στο Αυστριακό Πρακτορείο Ειδήσεων δήλωσε πως μεταξύ των υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ, λίγοι είναι εκείνοι που επιθυμούν το άνοιγμα νέων κεφαλαίων στην ενταξιακή πορεία της Τουρκίας.

Η συζήτηση για την μελλοντική σχέση της ΕΕ με την Τουρκία θα πρέπει να διεξαχθεί με νηφαλιότητα, ανέφερε ο επικεφαλής της αυστριακής διπλωματίας, προσθέτοντας πως κατά την άποψή του «η Τουρκία έχει απομακρυνθεί τα τελευταία χρόνια από την ΕΕ».

Λίγες μέρες νωρίτερα η Κομισιόν δια στόματος της εκπροσώπου της Μ. Αντρέεβα ξεκαθάριζε πως η κατάργηση της βίζας για τους Τούρκους πολίτες θα γίνει μετά την εκπλήρωση 72 προαπαιτουμένων, αριθμός που φαντάζει ιδιαίτερα δύσκολος για την Τουρκία.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης