ΚΟΣΜΟΣ

«Κεραυνοί» Μελόνι για τη συμφωνία στα αξιώματα της ΕΕ: «Κρύβουν το πρόβλημα κάτω από το χαλί»

«Κεραυνοί» Μελόνι για τη συμφωνία στα αξιώματα της ΕΕ: «Κρύβουν το πρόβλημα κάτω από το χαλί»
Η πρωθυπουργός της Iταλίας Τζόρτζια Μελόνι ETTORE FERRARI / ΑΠΕ ΜΠΕ

Επικριτική παρουσιάστηκε η Ιταλίδα πρωθυπουργός, Τζόρτζια Μελόνι για τη συμφωνία που όρισε τα αξιώματα στο νέο ευρωκοινοβούλιο, κατά τη σημερινή της τοποθέτηση στο κοινοβούλιο της Ρώμης και γύρω από τη γραμμή της κυβέρνησής της ενόψει της αυριανής ευρωπαϊκής συνόδου κορυφής.

«Δεν συμμερίζομαι την μέθοδο της συνάθροισης κάποιων, με στόχο την απομόνωση των υπολοίπων. Εξ ονόματος της ιταλικής κυβέρνησης την αντέκρουσα και δεν εννοώ να την συμμεριστώ», δήλωσε η Ιταλίδα πρωθυπουργός, με αναφορά στην διαδικασία επιλογής προσώπων για τους ευρωπαϊκούς θεσμούς.

Η Μελόνι μίλησε μία ημέρα αφότου οι έξι ηγέτες της ΕΕ από κεντρώα κόμματα, ανακοίνωσαν ότι η Γερμανίδα Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, ο Αντόνιο Κόστα από την Πορτογαλία και η Κάγια Κάλας της Εσθονίας θα πρέπει να λάβουν τις υψηλότερες θέσεις στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο και την υπηρεσία εξωτερικής πολιτικής, αντίστοιχα.

«Κάποιοι υποστήριξαν ότι δεν έπρεπε να γίνει διάλογος με ορισμένες πολιτικές δυνάμεις. Οι θεσμοί της ΕΕ σχεδιάστηκαν με μια λογική ουδετερότητας. Οι κορυφαίες θέσεις δόθηκαν, λαμβάνοντας υπόψη τις μεγαλύτερες ευρωομάδες, ανεξάρτητα από λογικές πλειοψηφίας και μειοψηφίας. Τώρα αποφασίστηκε η έναρξη μιας νέας φάσης, η λογική της λαϊκής στήριξης υποσκελίζεται από εκείνη των κλειστών συναντήσεων, όπου ένα μέρος αποφασίζει για όλους», συμπλήρωσε η Τζόρτζια Μελόνι.

Μάλιστα, σύμφωνα με το Politico, η Μελόνι θέλει οι αλλαγές στο ευρωκοινοβούλιο να αντικατοπτρίζουν την ευρωπαϊκή λήψη αποφάσεων. Την Τετάρτη, είπε ότι οι ηγέτες της ΕΕ φαίνεται να μπαίνουν στον πειρασμό να «κρύψουν τα προβλήματα κάτω από το χαλί» αντί να αναγνωρίσουν ότι πολλοί ψηφοφόροι είναι δυσαρεστημένοι με την ΕΕ.

«Κρύβουν το πρόβλημα κάτω από το χαλί»

Κατονόμασε την ΕΕ ως «έναν επεμβατικό γραφειοκρατικό γίγαντα» και ζήτησε από την Ιταλία να αναλάβει έναν ρόλο Ευρωπαίου Επιτρόπου που θα αντιμετωπίσει τη γραφειοκρατία αυτή.

Στα σχόλιά της την Τετάρτη, μια ημέρα πριν από τη συνάντηση των εθνικών ηγετών στις Βρυξέλλες, η Μελόνι είπε ότι ήταν «σουρεαλιστικό» να παρουσιάζονται ονόματα για κορυφαίες θέσεις της ΕΕ «χωρίς καν να προσποιούνται ότι συζητούν τα μηνύματα από τους ψηφοφόρους».

Η Μελόνι έχει επισημάνει ότι η ομάδα της είναι αυτή τη στιγμή η τρίτη μεγαλύτερη στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο των 720 εδρών, μπροστά από τους «Φιλελεύθερους».

Στην επόμενη Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η Μελόνι προσβλέπει σε ένα κορυφαίο οικονομικό χαρτοφυλάκιο για τη Ρώμη, μαζί με έναν εκτελεστικό αντιπρόεδρο ή τίτλο αντιπροέδρου για το «ECR».

Τεχνικά, η Φον ντερ Λάιεν δεν χρειάζεται την υποστήριξη όλων των ηγετών της ΕΕ για να επιλεγεί για άλλη μια θητεία. Μπορεί να περάσει με την υποστήριξη της πλειοψηφίας και χωρίς την υποστήριξη της Ιταλίδας πρωθυπουργού.

«Μπορούμε και χωρίς τη Μελόνι»

Ένας διπλωμάτης της ΕΕ ανέφερε πως: «Δεν υπάρχει πρόβλημα, αν πρέπει να προχωρήσουμε σε αυτή τη συμφωνία χωρίς τη Μελόνι».

Αλλά πολιτικά, αυτό είναι ευαίσθητο. Η Μελόνι δεν είναι μόνο η ηγέτιδα του τρίτου μεγαλύτερου μπλοκ, αλλά είναι επίσης και μία από τις λίγες Ευρωπαίες ηγέτιδες που βγήκαν ενισχυμένοι από τις Ευρωεκλογές.

Οι ηγέτες της ΕΕ συναντώνται την Πέμπτη και την Παρασκευή στις Βρυξέλλες και ελπίζουν να επισφραγίσουν το κορυφαίο πακέτο «θέσεων εργασίας», ώστε το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο να μπορέσει να ψηφίσει για δεύτερη θητεία τη Φον ντερ Λάιεν ως πρόεδρο στα μέσα Ιουλίου.

Σε μια σιωπηρή επίθεση στον Γάλλο Εμανουέλ Μακρόν, ο οποίος υπέστη βαριά ήττα στις εκλογές της ΕΕ, η Μελόνι είπε ότι «θα πολεμά πάντα εναντίον» εκείνων που πιέζουν για «ένα ολιγαρχικό και τεχνοκρατικό όραμα της πολιτικής και της κοινωνίας», επειδή προσπαθούν να «κρατήσουν ξεκάθαρα δύναμη ακόμα και από θέσεις αδυναμίας».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ