ΚΟΣΜΟΣ

Πανώλη, ψυχιατρείο και... θάνατος - Η σκοτεινή ιστορία του πιο στοιχειωμένου νησιού στον κόσμο

Το νοσοκομείο στο νησί Poveglia.

Wikipedia

Το νησί Poveglia που βρίσκεται στην ακτη της Βενετίας θεωρείται το πιο στοιχειωμένο μέρος στον πλανήτη. Γιατί όμως; Μόλις κάποιος πληροφορηθεί την οδυνηρή ιστορία του, θα καταλάβει αμέσως τους λόγους.

Όπως πολλά άλλα κοντινά νησιά, το Poveglia ήταν κάποτε το σπίτι αρκετών πολιτών της Ιταλίας. Κατά τη διάρκεια ξένων επιδρομών, κάτοικοι της Πάντοβα και του Έστε κατέφυγαν εκεί για ασφάλεια, αυξάνοντας έτσι τον ντόπιο πληθυσμό, μέχρι τον πόλεμο της Chioggia που ανάγκασε τον κόσμο τους έκανε να μετεγκατασταθούν στη Giudecca το 1379.

Το νησί εγκαταλείφθηκε μέχρι το 1700, όταν και μετατράπηκε σε σταθμό καραντίνας κατά τη διάρκεια τη δεύτερη πανδημία πανώλης, όπου όσοι στάλθηκαν εκεί αφέθηκαν στην τύχη τους, υπομένοντας έναν οδυνηρό θάνατο.

Μετά από πολλά χρόνια ερήμωσης όπου στο νησί δεν υπήρχαν παρά μόνο σοροί από νεκρά θύματα πανώλης, τα κτήρια μετατράπηκαν σε ψυχιατρικό ινστιτούτο, το οποίο όμως δεδν ήταν ιδιαιτέρως... υποστηρικτικό για τους τρόφιμους, όπως προκύπτει από τις πολλές διαθέσιμες πηγές. Οι γιατροί φαίνεται ότι αυθαιρετούσαν σε βάρος των ασθενών με πολλά βασανιστήρια και ακόμη περισσότερους επώδυνους θανάτους.

Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι το νησί κρατά μέχρι σήμερα τη σκοτεινή και απόκοσμη ατμόσφαιρά του, αλλά τι γίνεται με εκείνους που έμειναν πίσω; Θα μπορούσαν τα πνεύματα όσων υπέφεραν από την πανούκλα να υπάρχουν ακόμα στο νησί; Προφανώς, η απάντηση σε αυτή την ερώτηση εξαρτάται από το τι πιστεύει ο καθένας, αλλά πολλοί επισκέπτες του νησιού έχουν αναφέρει διάφορες μεταφυσικές εμπειρίες, συμπεριλαμβανομένης της ύπαρξης των πνευμάτων εκείνων που ήταν ασθενείς στο ψυχιατρείο. Μερικοί ισχυρίζονται επίσης ότι μπορούν ακόμα να ακούσουν ένα κουδούνι του ιδρύματος, παρά το γεγονός ότι δεν υπάρχει πλέον.

Τα τελευταία χρόνια, η Poveglia έχει υποστεί δύο περιπτώσεις αποτυχημένης μίσθωσης, αλλά εξακολουθεί να παραμένει εγκαταλελειμμένη. Ίσως η αύρα του νησιού είναι πολύ ενοχλητική ακόμα και για ιδιοκτήτες επιχειρήσεων.

Ή, ίσως είναι το γεγονός ότι το νησί γειτνιάζει με το λεγόμενο «πιο ρομαντικό μέρος στον κόσμο», τη Βενετία, με την οποία έρχεται σε τεράστια αντίθεση. Πώς μπορούμε να γιορτάσουμε τον έρωτα και τον ρομαντισμό σε μια πόλη ενώ βρισκόμαστε τόσο κοντά σε έναν σκοτεινό γείτονα; Γι' αυτόν τον λόγο, ίσως η Poveglia προορίζεται να μείνει ακατοίκητη. Για το καλό όλων.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης