ΚΟΣΜΟΣ

Με το βλέμμα στη πρώτη τους τηλεμαχία Μπάιντεν και Τραμπ - Η ηλικία τους στο επίκεντρο

Με το βλέμμα στη πρώτη τους τηλεμαχία Μπάιντεν και Τραμπ - Η ηλικία τους στο επίκεντρο

Οι δύο υποψήφιοι για την προεδρία των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν και Ντόναλντ Τραμπ (ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ)

AP Photo

Για την πρώτη τους τηλεμαχία ετοιμάζονται ο Τζο Μπάιντεν και ο Ντόναλντ Τραμπ, οι δύο γηραιότεροι υποψήφιοι που διεκδίκησαν ποτέ την προεδρία των ΗΠΑ, με την ηλικία να είναι ένα θέμα που είναι βέβαιο ότι θα αποτελέσει ένα από τα κύρια θέματα συζήτησης στην προεκλογική εκστρατεία. 

Την Πέμπτη (27/6), ο σημερινός πρόεδρος των Δημοκρατικών, 81 ετών, και ο Ρεπουμπλικανός προκάτοχός του, 78 ετών, θα αναμετρηθούν στην Ατλάντα της Τζόρτζια για το πρώτο από τα δύο ντιμπέιτ πριν από την ψηφοφορία του Νοεμβρίου.
Για 90 λεπτά, υπό το φως των καμερών υψηλής ευκρίνειας, ο πρόεδρος Μπάιντεν και ο πρώην πρόεδρος Τραμπ - οι οποίοι παραμένουν σχεδόν ισόπαλοι στις εθνικές δημοσκοπήσεις - θα αντιπαρατεθούν για θέματα που κυμαίνονται από την οικονομία και τους εξωτερικούς πολέμους έως τη μετανάστευση και το μέλλον της δημοκρατίας.

Ένα ολίσθημα ή ένα λεκτικό λάθος θα μπορούσε να εδραιώσει τις ανησυχίες σχετικά με την προχωρημένη ηλικία τους, με την πιθανότητα να αναδιαμορφώσει μια ήδη σφιχτή προεδρική κούρσα καθώς οι ψηφοφόροι αρχίζουν να δίνουν προσοχή.

Η σθεναρή απόδοση μπορεί να είναι πιο κρίσιμη για τον κ. Μπάιντεν, τον γηραιότερο πρόεδρο της χώρας, ο οποίος έχει κατατρεγεί από ερωτήματα σχετικά με την αντοχή και την πνευματική του ικανότητα από τότε που ανέλαβε τα καθήκοντά του.

«Δεν κρύβεται το γεγονός ότι ο Μπάιντεν είναι 81 ετών, δεν κρύβεται το γεγονός ότι ο Τραμπ έχει ουσιαστικά την ίδια ηλικία», δήλωσε ο Τζιμ Μεσίνα, στρατηγικός σύμβουλος των Δημοκρατικών που διαχειρίστηκε την προεδρική εκστρατεία του Μπαράκ Ομπάμα το 2012.

«Δεν είναι διαγωνισμός ηλικίας, είναι διαγωνισμός πολιτικής και χαρακτήρα. Μέρος αυτού που πρέπει να συμβεί το βράδυ της Πέμπτης είναι απλώς να ξεκινήσει η συζήτηση για τις διαφορές μεταξύ τους», πρόσθεσε ο Μεσίνα.

Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι οι ψηφοφόροι ανησυχούν πολύ περισσότερο για την ηλικία του κ. Μπάιντεν παρά για την ηλικία του αντιπάλου του. Αλλά αν κερδίσει ο Τραμπ, θα σπάσει το ρεκόρ του κ. Μπάιντεν ως ο γηραιότερος πρόεδρος πριν από το τέλος της θητείας του.

Μια δημοσκόπηση των New York Times/Siena College τον Μάρτιο έδειξε ότι το 73% των εγγεγραμμένων ψηφοφόρων πιστεύει ότι ο κ. Μπάιντεν είναι «απλά πολύ μεγάλος για να είναι αποτελεσματικός πρόεδρος». Οι ψηφοφόροι όλων των ηλικιακών ομάδων εξέφρασαν αυτές τις ανησυχίες για την καταλληλότητα του προέδρου για το αξίωμα, συμπεριλαμβανομένων των 65 ετών και άνω, σύμφωνα με την έρευνα.
Μόλις το 42% των εγγεγραμμένων ψηφοφόρων είπαν το ίδιο για τον Τραμπ, παρά την ηλικιακή διαφορά μόλις τρεισήμισι ετών.

«Θα έπρεπε να αφορά και τους δύο, αλλά ο Μπάιντεν φαίνεται στην ηλικία του», δήλωσε ο Λάρι Σάμπατο, διευθυντής του Κέντρου Πολιτικής του Πανεπιστημίου της Βιρτζίνια.

Ο Μπάιντεν κρίθηκε «ικανός να ασκεί τα καθήκοντά του» νωρίτερα φέτος από γιατρό του Λευκού Οίκου, αλλά οι ανησυχίες για την ηλικία του συνεχίζονται από τότε που ανέλαβε τα καθήκοντά του. Τα σημάδια της γήρανσής του έχουν γίνει πιο αξιοσημείωτα τα τελευταία χρόνια, συμπεριλαμβανομένης μιας πιο ήπιας φωνής, περιστασιακών κενών μνήμης και ενός «δύσκαμπτου βαδίσματος», το οποίο ο γιατρός του αποδίδει εν μέρει σε αρθρίτιδα.

Το γεγονός ότι κάθε κίνησή του καταγράφεται σημαίνει ότι βρίσκεται συνεχώς στο προσκήνιο σε αντίθεσή με τον αντίπαλό του.

Η προεκλογική εκστρατεία του Μπάιντεν ελπίζει ότι το ντιμπέιτ θα είναι άλλη μια στιγμή κατά την οποία ο πρόεδρος θα αποδείξει ότι μπορεί να αντέξει τις δυσκολίες της διακυβέρνησης, δημιουργώντας μια έντονη αντίθεση με τον Τραμπ όσον αφορά την πολιτική και την ιδιοσυγκρασία.

Πριν από το ντιμπέιτ, ο Ντόναλντ Τραμπ άφησε να εννοηθεί ότι ο αντίπαλός του θα μπορούσε να ξεπεράσει τις προσδοκίες, λέγοντας ότι ο κ. Μπάιντεν «θα είναι κάποιος που θα είναι ένας άξιος συζητητής».

«Δεν θέλω να τον υποτιμήσω», πρόσθεσε. Ο Τραμπ έχει διαδώσει ξεχωριστά ανυπόστατους ισχυρισμούς ότι ο πρόεδρος θα πάρει φάρμακα που βελτιώνουν τις επιδόσεις του για να έχει καλή απόδοση, τους οποίους η εκστρατεία του Μπάιντεν χαρακτήρισε «απελπισμένα ψέματα».

Πάντως σε μια συγκέντρωση του Σαββάτου στην Πενσυλβάνια, ο Τραμπ παραπονέθηκε για διπλή αντιμετώπιση του ίδιου και του κ. Μπάιντεν από τα μέσα ενημέρωσης.
«Αν πω μια λέξη ελαφρώς εκτός, λένε: Είναι γνωστικά διαταραγμένος», είπε ο Τραμπ στους υποστηρικτές του. «Ενώ ο Μπάιντεν μπορεί να πέσει σε τοίχους. Μπορεί να πέσει από τη σκηνή. Μπορεί να πέσει από τις σκάλες. Πέφτει επάνω», πρόσθεσε.

Ο ρόλος των νέων

Ο Μπραντ Γουίλιαμς, ένας 23χρονος λογιστής από το Κονέκτικατ, δήλωσε ότι θα υποστηρίξει τον Μπάιντεν και πάλι το 2024. Ο λόγος είναι ότι τον βλέπει ως έναν πολιτικό άνδρα που χειρίζεται καλά την εξωτερική πολιτική και υποστηρίζει τις οικονομικές πολιτικές του προέδρου.
«Το ένα θέμα είναι αρκετά κοινό. Η ηλικία του, , δήλωσε ο Ουίλλιαμς.
Ο ίδιος είπε ότι θα ήθελε να μπορούσε να ψηφίσει ένα «νεότερο πρόσωπο, όχι μόνο για τη ζωτικότητα, αλλά για να εκπροσωπήσει όλους τους Αμερικανούς, νέους και ηλικιωμένους».
«Ο Μπάιντεν έχει κολλήσει σε μια θέση όπου η νεότερη γενιά θέλει δράση... δεν θέλουν μια ομιλία για το πώς είμαστε καλύτεροι ως έθνος», δήλωσε ο Τάιτους Νίκολς, ένας 39χρονος δικηγόρος που δραστηριοποιείται στο Δημοκρατικό Κόμμα της κομητείας Κομπ.
Ενώ ο πρόεδρος «είναι το πιο ώριμο, σταθερό πρόσωπο, δεν είναι αυτό που αναζητούν οι άνθρωποι», πρόσθεσε.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ