ΚΟΣΜΟΣ

Προκλητικές οι δηλώσεις Φιντάν λέει η Λευκωσία - Η Κύπρος προτάσσει την διατήρηση της ασφάλειας

Προκλητικές οι δηλώσεις Φιντάν λέει η Λευκωσία -  Η Κύπρος προτάσσει την διατήρηση της ασφάλειας

Κυπριακή σημαία

PIXABAY

Στην καταδίκη των δηλώσεων του υπουργού Εξωτερικών της Τουρκίας, Χακάν Φιντάν, σχετικά με ενδεχόμενη εμπλοκή της Κύπρου στις επιχειρήσεις που διεξάγονται στη Μέση Ανατολή προχώρησε την Τρίτη (25/6)  το κυπριακό υπουργείο Εξωτερικών.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση, «οι αναφορές σε στρατικοποίηση της Κύπρου από τον υπουργό Εξωτερικών της Τουρκίας, η οποία διατηρεί δεκάδες χιλιάδες στρατιώτες παράνομα στην Κύπρο εδώ και πέντε δεκαετίες, είναι ευνόητα προκλητικές».

«Η Κυπριακή Δημοκρατία προτάσσει την διατήρηση της ασφάλειας στην περιοχή και καταδικάζει την τουρκική στάση», συμπληρώνει το υπουργείο.

Αφορμή για την έντονη αντίδραση από τη Λευκωσία στάθηκε συνέντευξη εφ' όλης της ύλης για την εξωτερική πολιτική της Τουρκίας στο τουρκικό τηλεοπτικό δίκτυο Haberturk του Τούρκου υπουργού Εξωτερικών.

Συγκεκριμένα, ερωτηθείς ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών για τις απειλητικές δηλώσεις του γενικού γραμματέα της Χεζμπολάχ, Χασάν Νασράλα, κατά της Κύπρου σε περίπτωση επέκτασης του πολέμου στον Λίβανο, ο Χακάν Φιντάν, δήλωσε:

«Αντιμετωπίζουμε μια μεγάλη απειλή και κίνδυνο επέκτασης εδώ. Αυτός ο κίνδυνος θα συνεχιστεί όσο συνεχίζεται η γενοκτονία του Ισραήλ. Τώρα, ειδικά ο Λίβανος είναι στην ατζέντα» για να προσθέσει ότι «οι παράγοντες του Λιβάνου που απειλούν την Κύπρο είναι προάγγελος αυτού του γεγονότος».

Ωστόσο δεν σταμάτησε εκεί: «Από την αρχή προειδοποιούμε τους Ευρωπαίους δρώντες για την "ελληνοκυπριακή διοίκηση". Ότι ο τόπος αυτός έχει μετατραπεί σε κέντρο επιχειρήσεων. Βλέπουμε συνεχώς στις αναφορές των πληροφοριών ότι η "Ελληνοκυπριακή Διοίκηση της Νοτίου Κύπρου" (σ.σ. όπως ο ίδιος αναφέρεται στην Κυπριακή Δημοκρατία) χρησιμοποιείται ως βάση από ορισμένες χώρες σε επιχειρήσεις κατά της Γάζας. Όταν το αναφέραμε αυτό, ξαφνικά την ανακοίνωσαν ως βάση διοικητικής μέριμνας. Μια δραστηριότητα που κρύβει το γεγονός ότι είναι μια στρατιωτική βάση» είπε.

«Το γεγονός ότι χρησιμοποιείται για επιχειρήσεις προς τη Μέση Ανατολή δεν θα ωφελήσει την ελληνοκυπριακή πλευρά και την Ελλάδα. Όταν είσαι συμμέτοχος στους εν εξελίξει πολέμους στη Μέση Ανατολή, αυτή η φωτιά θα έρθει να σας κάψει και εσάς. Είμαστε στην ίδια γεωγραφία, θα έρθει και θα μας βρει και εμάς. Οι περιφερειακοί δρώντες πρέπει να το δουν αυτό. Υπάρχει σοβαρή στρατιωτικοποίηση εκεί», τόνισε ακόμη.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ