ΚΟΣΜΟΣ

Ελιωσε κέρινο άγαλμα του Αβραάμ Λίνκολν από τις υψηλές θερμοκρασίες στις ΗΠΑ

Ελιωσε κέρινο άγαλμα του Αβραάμ Λίνκολν από τις υψηλές θερμοκρασίες στις ΗΠΑ

To άγαλμα στο οποίο βασίστηκε το κέρινο ομοίωμα (ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ)

AP Photo/Mark Tenally

Θύμα της αφόρητης ζέστης που πλήττει τις ΗΠΑ έπεσε κέρινο άγαλμα του προέδρου Αβραάμ Λίνκολν.  

Αρχικά δεν κατάφερε να «κρατήσει» το κεφάλι του, ενώ τα πόδια ακολούθησαν σύντομα, αφήνοντας τον κορμό και μετατρεπόμενα σε σταγόνες. Η καρέκλα βυθίστηκε στο έδαφος.

Το κεφάλι από το εξάμετρο κέρινο αντίγραφο του Μνημείου Λίνκολν βρίσκεται τώρα υπό επισκευή, αφήνοντας πίσω του ένα σύρμα που προεξέχει από τον λαιμό του 16ου προέδρου.

Το μνημείο στηρίζεται στην τοποθεσία του Καμπ Μπάρκερ στην Ουάσινγκτον - ένα στρατόπεδο προσφύγων της εποχής του Εμφυλίου Πολέμου που φιλοξενούσε πρώην υπόδουλους και απελευθερωμένους Αφροαμερικανούς - και τώρα στεγάζει ένα δημοτικό σχολείο.

Τοποθετήθηκε έξω από το δημοτικό σχολείο Γκάρισον ως μέρος της σειράς The Wax Monument Series από τον καλλιτέχνη Sandy Williams IV, με έδρα τη Βιρτζίνια.

Το αντίγραφο είναι κάτι περισσότερο από ένα απλό κέρινο άγαλμα - είναι επίσης ένα κερί. Και αυτή δεν είναι η πρώτη φορά που είχε προβλήματα με το λιώσιμο.

Το άγαλμα εγκαταστάθηκε στην ίδια θέση τον περασμένο Σεπτέμβριο, αλλά η πρώτη έκδοση του κέρινου μνημείου περιείχε πάνω από 100 φυτίλια που άναψαν πρόωρα, με αποτέλεσμα να λιώσει ένα σημαντικό τμήμα της καλλιτεχνικής εγκατάστασης πριν από την τελετή των εγκαινίων.

Η νέα έκδοση που εγκαταστάθηκε τον Φεβρουάριο έχει στρατηγικά τοποθετημένα και λιγότερα φυτίλια. Μια πινακίδα κάτω από το μνημείο γράφει: «Το μνημείο είναι ένα από τα μεγαλύτερα μνημεία που έχουν τοποθετηθεί σε ένα από τα μεγαλύτερα μνημεία που έχουν τοποθετηθεί σε ένα από τα μεγαλύτερα: Παρακαλώ σβήστε το φυτίλι σας μέσα σε 1-2 λεπτά».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ