ΚΟΣΜΟΣ

Σειρά φονικών επιθέσεων στο Νταγκεστάν της Ρωσίας - Φόβοι για την ύπαρξη ομήρων

Ρώσοι αστυνομικοί

AP Photo/Efrem Lukatsky

Δραματικές είναι οι εξελίξεις στο Νταγκεστάν της Ρωσίας στο βόρειο Καύκασο, που δέχτηκε σειρά ένοπλων επιθέσεων από άγνωστους μέχρι στιγμής δράστες, με συνέπεια το θάνατο έξι αστυνομικών και ενός ιερέα, αλλά και τον τραυματισμό 12 ατόμων. Στόχος των επιθέσεων ήταν μια συναγωγή και δύο Ορθόδοξες εκκλησίες στην πόλη Ντερμπέντ και ένα αστυνομικό τμήμα στην πρωτεύουσα Μαχατσκαλά. Ωστόσο, οι τελευταίες πληροφορίες αναφέρουν ότι υπάρχουν όμηροι υπό κράτηση, ενώ κάποιοι από τους δράστες φέρεται να έχουν ταμπουρωθεί σε κτήρια, με τις ρωσικές αρχές να ετοιμάζονται για ευρεία επιχείρηση στα σημεία όπου έχουν σημειωθεί οι επιθέσεις.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι οι τρομοκράτες έχουν ταμπουρωθεί σε εκκλησία στην πόλη Μακτσκάλα, ενώ ο στρατός και οι αστυνομικές αρχές έχουν αποκλείσει την περιοχή και έχουν περικυκλώσει το κτήριο.

«Άγνωστοι πυροβόλησαν εναντίον μιας συναγωγής και μιας εκκλησίας με αυτόματα όπλα», ανέφερε το Reuters επικαλούμενο το υπουργείο Εσωτερικών.

Η συναγωγή και η εκκλησία πυρπολήθηκαν, πρόσθεσε το υπουργείο. Στη συνέχεια, σύμφωνα με ορισμένες πληροφορίες που δεν έχουν επιβεβαιωθεί, οι δράστες τράπηκαν σε φυγή με αυτοκίνητο.

Τέσσερις από τους δράστες σκοτώθηκαν από πυροβολισμούς, ανέφεραν κρατικά μέσα ενημέρωσης.

«Σήμερα το απόγευμα, στις πόλεις Ντέρμπεντ και Μαχατσκαλά, πραγματοποιήθηκαν επιθέσεις ενόπλων εναντίον δύο ορθόδοξων εκκλησιών, μιας συναγωγής και ενός αστυνομικού σημείου ελέγχου», ανακοίνωσε η Ρωσική Αντιτρομοκρατική Επιτροπή, σύμφωνα με το πρακτορείο Ria-Novosti.

«Σύμφωνα με αρχικές αναφορές, ένας ιερέας της Ρωσικής Ορθόδοξης Εκκλησίας και αστυνομικοί σκοτώθηκαν κατά τη διάρκεια αυτών των τρομοκρατικών επιθέσεων», σύμφωνα με την ανακοίνωση.

Συνολικά έξι αστυνομικοί σκοτώθηκαν και 12 τραυματίστηκαν στις επιθέσεις, δήλωσε η εκπρόσωπος του υπουργείου Εσωτερικών της Δημοκρατίας του Νταγκεστάν, Γκαγιάνα Γκαρίγεβα.

Ο ιερέας, ηλικίας 66 ετών, σκοτώθηκε στο Ντέρμπεντ, είπε.

Ο πρόεδρος του συμβουλίου εβραϊκών κοινοτήτων της Ρωσικής Ομοσπονδίας, Μπαρούχ Γκόριν δήλωσε στο Telegram ότι «η συναγωγή στο Ντέρμπεντ έχει τυλιχθεί στις φλόγες».

«Είναι αδύνατον να κατασβεστεί η φωτιά. Δύο άνθρωποι σκοτώθηκαν: ένας αστυνομικός και ένας φύλακας», πρόσθεσε.

Τόνισε επίσης ότι «η συναγωγή στη Μαχατσκαλά πυρπολήθηκε και κάηκε».

Ο ηγέτης της Δημοκρατίας του Νταγκεστάν, Σεργκέι Μελίκοφ, ανήρτησε ένα μήνυμα στο Telegram λέγοντας ότι «άγνωστοι προσπάθησαν να αποσταθεροποιήσουν την κοινωνία. Οι αστυνομικοί του Νταγκεστάν στάθηκαν εμπόδιο στο δρόμο τους. Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, ανάμεσά τους υπάρχουν και θύματα».

Ο Μελίκοφ είπε ότι οι ταυτότητες των επιτιθέμενων εξακριβώνονται, έχει δημιουργηθεί ένα επιχειρησιακό αρχηγείο και βρίσκεται σε εξέλιξη το σχέδιο «Αναχαίτιση» για μια αντιτρομοκρατική επιχείρηση. Παράλληλα, προέτρεψε τους πολίτες να παραμείνουν ψύχραιμοι.

Η Διεύθυνση Ερευνών της Ερευνητικής Επιτροπής της Ρωσίας για τη Δημοκρατία του Νταγκεστάν ανακοίνωσε ότι ξεκίνησε τρομοκρατική έρευνα για τις επιθέσεις βάσει του Ποινικού Κώδικα της Ρωσικής Ομοσπονδίας.

«Όλες οι συνθήκες του συμβάντος και τα πρόσωπα που εμπλέκονται στις τρομοκρατικές επιθέσεις εξακριβώνονται και οι ενέργειές τους θα εκτιμηθούν νομικά», αναφέρεται στην ανακοίνωση της ανακριτικής διεύθυνσης.

Μουσουλμάνοι οι περισσότεροι κάτοικοι του Νταγκεστάν

Το Νταγκεστάν, ομοσπονδιακό υποκειμένο της Ρωσικής Ομοσπονδίας, είναι μια περιοχή όπου η πλειοψηφία των κατοίκων είναι μουσουλμάνοι. Η περιοχή γειτνιάζει με την Τσετσενία, και βρίσκεται επίσης κοντά στη Γεωργία και το Αζερμπαϊτζάν

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης