ΚΟΣΜΟΣ

Ποιος είναι ο νέος μέγα-χρηματοδότης του Τραμπ, Τίμοθι Μέλον

Ποιος είναι ο νέος μέγα-χρηματοδότης του Τραμπ, Τίμοθι Μέλον

Αφίσα στην οποία απεικονίζεται ο μεγαλύτερος χρηματοδότης του Ντόνλαντ Τραμπ, Τίμοθι Μέλον

(Photo by Emily Elconin/Getty Images for DNC)

Ένας δισεκατομμυριούχος, γόνος μιας από τις πλουσιότερες οικογένειες της Αμερικής έχει αναδειχθεί ως σημαντική προσωπικότητα που υποστηρίζει την τρέχουσα προεκλογική εκστρατεία του Ντόναλντ Τραμπ.

Με μια δωρεά 50 εκατομμυρίων δολαρίων που έγινε στις 31 Μαΐου, ο 81χρονος Τίμοθι Μέλον είναι ο μεγαλύτερος δωρητής του πρώην προέδρου μέχρι στιγμής σε αυτόν τον προεκλογικό αγώνα.

Σε συνέντευξή του στο Bloomberg το 2020 είχε εκφράσει θαυμασμό για τον Τραμπ, λέγοντας ότι «έκανε τα πράγματα που υποσχέθηκε ή προσπάθησε να κάνει αυτά που του υποσχέθηκε».

Το πιο αξιοσημείωτο επίτευγμα του Τραμπ, σύμφωνα με τον Μέλον, ήταν «στο εμπόριο και στη διόρθωση της ισορροπίας μεταξύ της χώρας μας και του υπόλοιπου κόσμου, ιδιαίτερα της Κίνας».

Ο Μέλον, κληρονόμος της τραπεζικής οικογένειας Mellon με έδρα το Πίτσμπουργκ, υπήρξε επίσης ο μεγαλύτερος δωρητής στην εκστρατεία του ανεξάρτητου υποψηφίου Ρόμπερτ Φ. Κέννεντι.

Γνωστός ως ερημίτης, ο δισεκατομμυριούχος με έδρα το Ουαϊόμινγκ αποφεύγει τα φώτα της δημοσιότητας και τους κοινωνικούς κύκλους άλλων δισεκατομμυριούχων των ΗΠΑ.

Το BBC επικοινώνησε μαζί του για σχολιασμό σχετικά με τις πολιτικές του δωρεές και ετοίμασε το προφίλ του.

Ποιος είναι ο Τίμοθι Μέλον;

Σύμφωνα με το περιοδικό Forbes, ο Μέλον είναι απόγονος του Τόμας Μέλον, ενός Ιρλανδού μετανάστη που συγκέντρωσε μια περιουσία σε ακίνητα και τραπεζικές εργασίες αφότου έφτασε στις ΗΠΑ το 1818.

Η περιουσία της οικογένειας Μέλον - στην οποία περιλαμβανόταν και ο παππούς του, Άντριου, πρώην υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ - αξίζει σήμερα πάνω από 14 δισεκατομμύρια δολάρια. Το Forbes εκτιμά ότι είναι η 34η πλουσιότερη οικογένεια στις ΗΠΑ.

Γεννημένος το 1942, ο Μέλλον φοίτησε στο Πανεπιστήμιο Yale όπου σπούδασε πολεοδομία. Ο πατέρας του ήταν μεγάλος δωρητής στο σχολείο και παρείχε τη χρηματοδότηση για την ίδρυση του Yale Center for British Art - τη μεγαλύτερη συλλογή βρετανικής τέχνης εκτός του Ηνωμένου Βασιλείου.

Το 1981 ίδρυσε την Guilford Transportation Industries, μια εταιρεία χαρτοφυλακίου που πήρε το όνομά της από την πατρίδα του, το Guilford, στο Κονέκτικατ. Γρήγορα αγόρασε τρεις μεγάλους σιδηροδρόμους που εκτείνονταν από τον Καναδά, μέσω της Νέας Αγγλίας και στην περιοχή του μέσου Ατλαντικού των ΗΠΑ.

Η εταιρεία, η οποία είχε διατηρήσει την κύρια εστίασή της στους σιδηρόδρομους, το 1998 αγόρασε το εμπορικό σήμα της διάσημης -αλλά χρεοκοπημένης από καιρό- Pan American World Airways, επηρεασμένος, ίσως, από την αγάπη του για τις πτήσεις εκείνη την εποχή, καταγράφοντας περισσότερες από 11.500 ώρες στο πιλοτήριο.

Υπηρέτησε ως διαχειριστής του ιδρύματος Andew W. Mellon, αποχωρώντας το 2002 μετά από 21 χρόνια.

Τρία χρόνια αργότερα, το 2005, ο Μέλλον άφησε την πατρίδα του το Κονέκτικατ για το Ουαϊόμινγκ.Έκτοτε ζει εκεί, αποφεύγοντας τα φώτα της δημοσιότητας και μιλώντας σπάνια στα μέσα ενημέρωσης.

Πλήθος δωρεών

Ακόμη και πριν από την πρόσφατη δωρεά του στην εκστρατεία του Τραμπ, ο Μέλον έχει ιστορικό δωρεών σε συντηρητικούς υποψηφίους και σκοπούς.

Το 2010, δώρισε περίπου 1,5 εκατομμύρια δολάρια στην πολιτεία της Αριζόνα για να καλύψει τα νομικά έξοδα για την υπεράσπιση του SB 1070, ενός αμφιλεγόμενου νομοσχεδίου κατά της μετανάστευσης.

Πιο πρόσφατα, βοήθησε στη χρηματοδότηση του κυβερνήτη του Τέξας, Γκρεγκ Άμποτ, για την κατασκευή ενός τείχους κατά μήκος των συνόρων με το Μεξικό, παρέχοντας περισσότερα από 53 εκατομμύρια δολάρια για το έργο το 2021.

Έχει επίσης δώσει χρήματα σε διάφορα σούπερ PACS, ή «επιτροπές πολιτικής δράσης» που είναι ευθυγραμμισμένα με τους Ρεπουμπλικάνους, για να υποστηρίξει συντηρητικούς υποψηφίους.

Το 2012, ο Μέλλον δώρισε 1 εκατομμύριο δολάρια σε μια ομάδα που στόχευε στην εύρεση των λειψάνων και του αεροσκάφους της Αμέλια Έρχαρτ, της διάσημης Αμερικανίδας αεροπόρου που εξαφανίστηκε ενώ πετούσε πάνω από τον Ειρηνικό το 1937.