ΚΟΣΜΟΣ

Ναυάγιο 3.300 ετών ανατρέπει τα δεδομένα για τη ναυσιπλοϊα στην αρχαιότητα

Ναυάγιο 3.300 ετών ανατρέπει τα δεδομένα για τη ναυσιπλοϊα στην αρχαιότητα

Είναι ένα από τα παλαιότερα ναυάγια που ανακαλύφθηκαν στην περιοχή, σύμφωνα με την Αρχή Αρχαιοτήτων του Ισραήλ

CNNi/ Emil Eljam/Israel Antiquities Authority

Ένα πλοίο 3.300 ετών ανακαλύφθηκε στον βυθό της Μεσογείου, καθιστώντας το ένα από τα παλαιότερα ναυάγια που ανακαλύφθηκαν ποτέ και προσφέρει νέα δεδομένα σε όσα γνωρίζαμε για την ναυσιπλοΐα στον αρχαίο κόσμο, σύμφωνα με την Αρχή Αρχαιοτήτων του Ισραήλ.

Το σκάφος εκτιμάται ότι είναι του 13ου ή 14ου αιώνα π.Χ., αναφέρεται σε ανακοίνωση. Ανακαλύφθηκε 90 χιλιόμετρα από την ακτή, σε ύδατα βάθους 1,8 χιλιομέτρων, με εκατοντάδες άθικτα βάζα ακόμα επί του σκάφους, προστίθεται στην ανακοίνωση.

Το κουφάρι του πλοίου βρέθηκε κατά τη διάρκεια περιβαλλοντικής έρευνας του βυθού από την εταιρεία παραγωγής φυσικού αερίου Energean με έδρα το Λονδίνο, σύμφωνα με τον Κάρνιτ Μπαχαρτάν, επικεφαλής της περιβαλλοντικής ομάδας της εταιρείας.

Κατά τη διάρκεια της έρευνας, οι ερευνητές ανακάλυψαν ένα «ασυνήθιστο εύρημα που έμοιαζε με ένα μεγάλο σύμπλεγμα τεφροδόχων», είπε ο Μπαχαρτάν. Αυτό αποδείχθηκε ότι ήταν μια «συνταρακτική ανακάλυψη, περισσότερο από ό,τι θα μπορούσε να φανταστεί οποιοσδήποτε από εμάς», πρόσθεσε, σύμφωνα με το CNNi.

Στη συνέχεια, η Energean διεξήγαγε μια επιχείρηση για να εξάγει τα βάζα από το ναυάγιο, τα οποία πρόκειται να εκτεθούν στη νεόκτιστη Εθνική Πανεπιστημιούπολη Jay and Jeanie Schottenstein για την Αρχαιολογία του Ισραήλ στην Ιερουσαλήμ αυτό το καλοκαίρι.

navagio-2.jpg

Το ναυάγιο εντοπίστηκε κατά τη διάρκεια περιβαλλοντικής έρευνας στον βυθό (Πηγή: CNNi/ Emil Eljam/Israel Antiquities Authority)

Ο Γιακοβ Σάρβιτ, διευθυντής της Μονάδας Θαλάσσιας Αρχαιολογίας της Αρχής Αρχαιοτήτων, είπε ότι το πλοίο μπορεί να ναυάγησε από καταιγίδα ή μια συνάντηση με πειρατές.

«Αυτό είναι το πρώτο και αρχαιότερο ναυάγιο που ανακαλύφθηκε μέχρι σήμερα σε βαθιά θάλασσα στην ανατολική Μεσόγειο», είπε.

Ο Σάρβιτ είπε ότι τα βάζα που βρέθηκαν στο εμπορικό πλοίο πιθανότατα θα περιείχαν λάδι, κρασί ή άλλα γεωργικά προϊόντα όπως φρούτα, υποδεικνύοντας ότι το θαλάσσιο εμπόριο γινόταν πέρα ​​από τη θάλασσα.

Προηγούμενες γνώσεις για τον τρόπο εμπορίας των πλοίων υποδήλωναν ότι τα ταξίδια γίνονταν από λιμάνι σε λιμάνι, αντί να διασχίζουν ανοιχτές θαλάσσιες εκτάσεις, με τους επιβαίνοντες να εξακολουθούν να βλέπουν την ακτή.

«Το πλοίο που μόλις ανακαλύφθηκε αλλάζει την κατανόησή μας για την ιστιοπλοΐα στον αρχαίο κόσμο», είπε ο Σάρβιτ.

«Αυτή είναι μια αίσθηση παγκόσμιας κλάσης: Η ανακάλυψη δείχνει τις εντυπωσιακές πλοηγικές ικανότητες των αρχαίων – εκείνων που κατέστησαν εφικτή τη διάσχιση της Μεσογείου χωρίς καμία οπτική επαφή με την ακτή – αφού από αυτή την απόσταση μπορείτε να δείτε μόνο τη γραμμή του ορίζοντα», πρόσθεσε.

Newly discovered 3,300-year-old shipwreck ‘changes the understanding’ of sailing in ancient world By Catherine Nicholls, CNN

ΔΗΜΟΦΙΛΗ