Επεκτείνεται η συμφωνία ΗΠΑ-Ουκρανίας - «Σπάνε» το όριο του Χαρκόβου για τις επιθέσεις στη Ρωσία
Ανανεώθηκε:
Αλλαγή πολιτικής από τις ΗΠΑ, οι οποίες επέκτειναν τη συμφωνία τους με την Ουκρανία, δίνοντάς τους το πράσινο φως να χτυπήσουν πάνω από τα σύνορα εντός της ρωσικής επικράτειας, οπουδήποτε οι ρωσικές δυνάμεις επιδίδονται σε διασυνοριακές επιθέσεις στην Ουκρανία και όχι μόνο στην περιοχή του Χαρκόβου όπως είχε καθοριστεί προηγουμένως.
Ο Σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας Τζέικ Σάλιβαν δήλωσε στο PBS News τη Δευτέρα ότι η συμφωνία με την Ουκρανία να χτυπήσουν στη Ρωσία εκτείνεται οπουδήποτε οι ρωσικές δυνάμεις επιχειρούν να εισβάλουν.
«Επεκτείνεται σε οποιοδήποτε σημείο όπου οι ρωσικές δυνάμεις περνούν τα σύνορα από τη ρωσική πλευρά στην ουκρανική πλευρά για να προσπαθήσουν να πάρουν επιπλέον ουκρανικό έδαφος», είπε ο Σάλιβαν, προσθέτοντας ότι «δεν πρόκειται για γεωγραφία. Πρόκειται για την κοινή λογική».
Ο εκπρόσωπος του Πενταγώνου, ταγματάρχης Τσάρλι Ντιτζ δήλωσε από την πλευρά του ότι οι ΗΠΑ «συμφώνησαν να επιτρέψουν στην Ουκρανία να εκτοξεύσει όπλα που παρέχονται από τις ΗΠΑ στη Ρωσία πέρα από το σημείο όπου οι ρωσικές δυνάμεις έρχονται να επιχειρήσουν να καταλάβουν το ουκρανικό έδαφος».
«Εάν η Ρωσία επιτίθεται ή πρόκειται να επιτεθεί από το έδαφός της στην Ουκρανία, είναι λογικό να επιτρέψουμε στην Ουκρανία να αντεπιτεθεί στις δυνάμεις που την χτυπούν από πέρα από τα σύνορα», είπε ο Ντιτζ.
Όπως μεταδίδει το CNNi, η απόφαση αυτή σηματοδοτεί μια σημαντική αλλαγή στον περιορισμένο χαρακτήρα της συμφωνίας μεταξύ των ΗΠΑ και της Ουκρανίας. Ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν έδωσε την άδεια στην Ουκρανία τον Μάιο να πραγματοποιήσει περιορισμένα πλήγματα εντός της Ρωσίας με όπλα που παρείχαν οι ΗΠΑ, αλλά τα περιόρισε κυρίως στα σύνορα στην περιοχή του Χαρκόβου, αφού οι ρωσικές δυνάμεις εξαπέλυσαν μια νέα επίθεση εκεί.
Την περασμένη εβδομάδα, ένας ανώτερος αξιωματούχος του αμερικανικού υπουργείου Άμυνας είχε αφήσει ανοιχτό το ενδεχόμενο για αλλαγή πολιτικής, λέγοντας στους δημοσιογράφους στα κεντρικά γραφεία του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες ότι υπήρξαν «ορισμένοι τομείς» όπου οι ΗΠΑ έδωσαν το πράσινο φως σε πολιτικές που προηγουμένως ήταν απρόθυμες να εγκρίνουν.
«Αν κοιτάξετε πίσω κατά τη διάρκεια της σύγκρουσης, μπορείτε να βρείτε μια σειρά από τομείς όπου ήμασταν απρόθυμοι να κάνουμε κάτι και μετά το κάναμε», είπε ο αξιωματούχος. «Λοιπόν F-16, ATACMS. DPICMS, όποιο και αν είναι αυτό. Επομένως, υπάρχει πάντα μια συνεχής συζήτηση και επανεκτίμηση του ποια είναι η σωστή απάντηση, και νομίζω ότι αυτό είναι υγιές. Οπότε ποτέ μη λες ποτέ».
Ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ ζήτησε επίσης να επιτραπεί στην Ουκρανία μεγαλύτερη ευελιξία να πλήξει τη Ρωσία, λέγοντας την περασμένη εβδομάδα ότι η Ουκρανία «έχει το δικαίωμα να χτυπήσει στρατιωτικούς στόχους σε ρωσικό έδαφος».
Ο Στόλτενμπεργκ ρωτήθηκε συγκεκριμένα για το ότι επιτρέπεται στους Ουκρανούς να χρησιμοποιούν F-16 για να πυροβολούν σε ρωσικό έδαφος ή εναέριο χώρο όταν ολοκληρωθεί η εκπαίδευσή τους στα αεροσκάφη.
«Η Ρωσία άνοιξε ένα νέο μέτωπο, άνοιξε το μέτωπο στα βόρεια του Χαρκόβου, όπου επιτίθενται απευθείας από το ρωσικό έδαφος ακριβώς πάνω από τα σύνορα. Τα σύνορα και η πρώτη γραμμή είναι λίγο πολύ τα ίδια», είπε ο Στόλτενμπεργκ. «Και φυσικά, εάν οι ρωσικές δυνάμεις, το πυροβολικό, οι μπαταρίες πυραύλων ήταν ασφαλείς μόλις βρίσκονταν στη ρωσική πλευρά των συνόρων, θα γινόταν εξαιρετικά δύσκολο για τους Ουκρανούς να αμυνθούν».
«Επομένως, δεν θα υπεισέλθω σε κάθε επιχειρησιακή πτυχή αυτού, αλλά θα πω μόνο ότι η Ουκρανία έχει το δικαίωμα να χτυπήσει στρατιωτικούς στόχους στο ρωσικό έδαφος προς τα δεξιά για αυτοάμυνα, και έχουμε το δικαίωμα να τους υποστηρίξουμε στην άμυνά τους», είπε.
Οι ΗΠΑ δήλωσαν ότι η Ουκρανία είναι σε θέση να χρησιμοποιήσει τα συστήματα αεράμυνας που παρέχονται από τις ΗΠΑ για να εκτοξεύσει πυρά σε ρωσικά αεροπλάνα έξω από τον ρωσικό εναέριο χώρο, εάν ετοιμάζονται να εκτοξεύσουν στον ουκρανικό εναέριο χώρο.
«Δεν υπήρξε ποτέ περιορισμός στους Ουκρανούς στο να καταρρίψουν εχθρικά αεροσκάφη, ακόμα και αν αυτά τα αεροσκάφη δεν βρίσκονται απαραίτητα στον ουκρανικό εναέριο χώρο», δήλωσε ο εκπρόσωπος του Εθνικού Συμβουλίου Ασφαλείας Τζον Κίρμπι αυτόν τον μήνα. «Εννοώ ότι μπορούν να καταρρίψουν ρωσικά αεροπλάνα που αποτελούν επικείμενη απειλή. Και το κάνουν από την αρχή του πολέμου», πρόσθεσε.