ΚΟΣΜΟΣ

Παραλία που καταστράφηκε από την έκρηξη του Βεζούβιου ανοίγει για το κοινό - Τα μακάβρια ευρήματα

Σε αυτή τη φωτογραφία της 14ης Μαΐου 2014, ο ήλιος λάμπει σε κατεστραμμένους τοίχους στην Πομπηία, κοντά στη σύγχρονη Νάπολη της Ιταλίας. 

(AP Photo/Michelle Locke)

Μια αρχαία παραλία που καταστράφηκε από την έκρηξη του Βεζούβιου πριν από σχεδόν 2.000 χρόνια άνοιξε ξανά για το κοινό μετά από εργασίες αποκατάστασης.

Η παραλία στο αρχαιολογικό πάρκο Herculaneum πιστεύεται ότι είναι η τοποθεσία όπου περισσότεροι από 300 άνδρες προσπάθησαν μάταια να σωθούν από τη φυσική καταστροφή του 79 μ.Χ., ενώ περίμεναν τη διάσωση από μια δύναμη πολιτικής προστασίας υπό την καθοδήγηση του ναύαρχου και επιφανούς Ρωμαίου λόγιου Πλίνιου του Πρεσβύτερου.

Η παραλία, άνοιξε ξανά για το κοινό την Τετάρτη μετά από χρόνια αρχαιολογικών ανασκαφών και εργασιών αποκατάστασης, κατά τις οποίες ανακαλύφθηκαν ανθρώπινα λείψανα και άλλα στοιχεία της έκρηξης.

«Δεν ήταν μόνο ένα έργο αποκατάστασης αλλά και ένα σπουδαίο ερευνητικό έργο, διότι γνωρίζουμε ότι η επαναπαρουσίαση ενός μνημείου, σε έναν υπαίθριο αρχαιολογικό χώρο, σημαίνει επίσης ότι μπορούμε να εμβαθύνουμε σε επιστημονικές πτυχές: πραγματοποιήσαμε ανασκαφές και βρήκαμε λείψανα» δήλωσε ο διευθυντής του αρχαιολογικού πάρκου Herculaneum Φραντσέσκο Σιρανό.

Η πιο σημαντική ανακάλυψη στο Herculaneum, το 2021, ήταν αυτή του «τελευταίου φυγά». Πρόκειται για τον σκελετό ενός άνδρα περίπου 40 ετών που πιθανότατα προσπαθούσε να δραπετεύσει προς τη θάλασσα και που είχε μαζί του μια τσάντα που περιείχε τα πολυτιμότερα του αντικείμενα.

«Στον νόμο για τον προϋπολογισμό έχουμε αναχρηματοδοτήσει τις ανασκαφές και υπάρχουν εργοτάξια που είναι ενεργά όσο ποτέ άλλοτε και αποκαλύπτουν νέους θησαυρούς, που τροφοδοτούν τη δραστηριότητα των μελετητών».

«Πιστεύουμε σε όλα αυτά: στη δημιουργία, τη σύνδεση, την ενίσχυση αυτής της περιοχής που η UNESCO έχει επίσης αναγνωρίσει ως μεγάλης αξίας και που είναι ένας από τους σημαντικότερους αρχαιολογικούς χώρους στον κόσμο. Γιατί είμαστε πεπεισμένοι ότι αυτό θα αποτελέσει μια ευκαιρία για κοινωνικοοικονομική ανάπτυξη», πρόσθεσε ο Σιρανό.

Με πληροφορίες από: Ancient beach destroyed by Mount Vesuvius eruption in 79AD reopens after restoration

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης