ΚΟΣΜΟΣ

Η NASA έλαβε δεδομένα από το Voyager 1 ύστερα από επτά ολόκληρους μήνες

Η NASA έλαβε δεδομένα από το Voyager 1 ύστερα από επτά ολόκληρους μήνες

Καλλιτεχνική απεικόνιση του Voyager 1

NASA / JPL - Caltech

Πέρασαν επτά ολόκληροι μήνες για να μπορέσουν οι επιστήμονες να επικοινωνήσουν ξανά με το Voyager 1 της NASA και να ανακτήσουν τα δεδομένα από το διάστημα, στα βάθη του οποίου ταξιδεύει το Voyager.

Το διαστημόπλοιο στέλνει πίσω σταθερή ροή επιστημονικών δεδομένων από αχαρτογράφητες περιοχές για πρώτη φορά μετά από τον Νοέμβριο του 2023 όταν και εμφανίστηκε ένα σφάλμα υπολογιστή που «παρόπλισε» την ιστορική αποστολή της NASA.

Συγκεκριμένα η μονάδα διαμόρφωσης τηλεμετρίας του συστήματος δεδομένων πτήσης του Voyager έστελνε πίσω ένα ανεξήγητο επαναλαμβανόμενο μοτίβο κώδικα από δισεκατομμύρια χιλιόμετρα μακριά. Η ομάδα της NASA κατάφερε τελικά να αποκαταστήσει την επικοινωνία με το διαστημόπλοιο και τα δεδομένα μηχανικής άρχισαν να μεταδίδονται στο κέντρο ελέγχου της αποστολής τον περασμένο Απρίλιο, ενημερώνοντας την ομάδα για την κατάσταση του σκάφους.

Ωστόσο, τα δεδομένα από τα τέσσερα επιστημονικά όργανα του Voyager 1, τα οποία μελετούν τα κύματα πλάσματος, τα μαγνητικά πεδία και τα σωματίδια, εξακολουθούσαν να εμανίζονται ανενεργά. Στις 19 Μαΐου, η ομάδα του Voyager έστειλε εντολή στο διαστημόπλοιο να αρχίσει να επιστρέφει επιστημονικά δεδομένα. Δύο από τα όργανα ανταποκρίθηκαν, αλλά η λήψη δεδομένων από τα άλλα δύο χρειάστηκε χρόνο και τα όργανα απαιτούσαν επαναβαθμονόμηση. Τώρα, και τα τέσσερα όργανα αποστέλλουν χρήσιμα επιστημονικά δεδομένα, σύμφωνα με μια ενημέρωση που κοινοποίησε η NASA στο X.

Το πρόβλημα

Το σύστημα δεδομένων πτήσης του Voyager 1 είναι υπεύθυνο για τη συλλογή πληροφοριών από τα επιστημονικά όργανα του διαστημικού σκάφους και τη ομαδοποίηση τους. Το κέντρο ελέγχου που βρίσκεται στο Jet Propulsion Laboratory (JPL) της NASA στην Πασαντένα της Καλιφόρνια, λαμβάνει αυτά τα δεδομένα σε δυαδικό κώδικα ή μια σειρά από ένα και μηδενικά. Χρειάστηκε χρόνος και αρκετή σκέψη για τους ειδικούς της αποστολής του Voyager για να αποκωδικοποιήσουν τον μπερδεμένο κώδικα του διαστημικού σκάφους. Αλλά μόλις το έκαναν, προσδιόρισαν την αιτία του προβλήματος: το 3% της μνήμης του συστήματος δεδομένων πτήσης ήταν κατεστραμμένο.

Ένα μεμονωμένο τσιπ που είναι υπεύθυνο για την αποθήκευση μέρους της μνήμης του συστήματος, συμπεριλαμβανομένου μέρους του κώδικα λογισμικού του υπολογιστή, δεν λειτουργούσε σωστά και η απώλεια του κώδικα στο τσιπ αχρήστευσε τα επιστημονικά και μηχανικά δεδομένα του Voyager 1.

Δεδομένου ότι δεν υπάρχει τρόπος να επισκευαστεί το τσιπ, η ομάδα αποθήκευσε τον κώδικα από το τσιπ αλλού στη μνήμη του συστήματος. Δεν μπόρεσαν να εντοπίσουν μια τοποθεσία αρκετά μεγάλη ώστε να περιέχει όλο τον κωδικό, έτσι τον χώρισαν σε τμήματα και τον αποθήκευσαν σε διαφορετικά σημεία μέσα στο σύστημα δεδομένων πτήσης. Υπάρχουν ακόμα μικρές διορθώσεις που απαιτούνται να γίνουν για τη διαχείριση των επιπτώσεων του αρχικού ζητήματος.

«Μεταξύ άλλων εργασιών, οι μηχανικοί θα συγχρονίσουν εκ νέου το λογισμικό χρονομέτρησης στους τρεις ενσωματωμένους υπολογιστές του διαστημικού σκάφους, ώστε να μπορούν να εκτελούν εντολές τη σωστή στιγμή», εξηγεί η NASA.

«Η ομάδα θα πραγματοποιήσει επίσης συντήρηση στο ψηφιακό μαγνητόφωνο, το οποίο καταγράφει ορισμένα δεδομένα για το όργανο κυμάτων πλάσματος που αποστέλλεται στη Γη δύο φορές το χρόνο. (Τα περισσότερα από τα επιστημονικά δεδομένα των Voyagers αποστέλλονται απευθείας στη Γη και δεν καταγράφονται.)».

Κοσμικό ταξίδι

Εν τω μεταξύ, το Voyager 1 επιστρέφει στο να κάνει αυτό που κάνει καλύτερα: να μοιράζεται πληροφορίες από την αχαρτογράφητη κοσμική επικράτεια. Το διαστημόπλοιο βρίσκεται επί του παρόντος περίπου 24 δισεκατομμύρια χιλιόμετρα μακριά από τη Γη, ενώ το αδελφό του όχημα, το Voyager 2, έχει ταξιδέψει περισσότερα από 20 δισεκατομμύρια χιλιόμετρα από τη Γη.

Οι δίδυμοι ανιχνευτές απογειώθηκαν με διαφορά εβδομάδων το 1977, και αφού πέταξαν αρχικά από τον Δία, τον Κρόνο, τον Ουρανό και τον Ποσειδώνα, οι αποστολές τους επεκτάθηκαν στα 46 χρόνια και συνεχίζονται.

Ως οι μόνες προεκτάσεις της ανθρωπότητας έξω από την προστατευτική φούσκα της ηλιόσφαιρας, οι δύο ανιχνευτές είναι μόνοι στο κοσμικό τους ταξίδι καθώς ταξιδεύουν σε διαφορετικές κατευθύνσεις.

Οι πληροφορίες που συλλέγονται από αυτούς τους ταξιδευτές, τα μόνα δύο διαστημόπλοια που έκαναν απευθείας δειγματοληψία στο διαστρικό διάστημα με τα όργανά τους, βοηθούν τους επιστήμονες να μάθουν για την ηλιόσφαιρα και πώς αυτή προστατεύει τη Γη από ενεργά σωματίδια και ακτινοβολία στο διαστρικό διάστημα.

Με πληροφορίες από: Voyager 1 sends back science data from more than 15 billion miles away after NASA fix

ΔΗΜΟΦΙΛΗ