ΚΟΣΜΟΣ

Νόαμ Τσόμσκι: Έντονη φημολογία στα social media ότι πέθανε ο σπουδαίος φιλόσοφος

Νόαμ Τσόμσκι: Έντονη φημολογία στα social media ότι πέθανε ο σπουδαίος φιλόσοφος

Ο Νόαμ Τσόμσκι

AP photo/Hatem Moussa

Έντονη φημολογία αναπτύχθηκε το βράδυ της Τρίτης στα social media, σύμφωνα με την οποία ο σπουδαίος θεωρητικός και φιλόσοφος, Νόαμ Τσόμσκι, πέθανε σε ηλικία των 95 ετών.

Αν και η είδηση δεν είχε διασταυρωθεί από διεθνή ΜΜΕ, ο Τσόμσκι όντως νοσηλευόταν εδώ και καιρό σε νοσοκομείο της Βραζιλίας, λόγω εγκεφαλικού που υπέστη πριν έναν χρόνο, όπως αποκάλυψε πρόσφατα η σύζυγός του.

Την είδηση του θανάτου του, γνωστοποίησε με ανάρτησή του στο «X» ο συγγραφέας Μάρτιν Γιανέλο:

«Ο Νόαμ Τσόμσκι πέθανε. Νωρίς σήμερα το πρωί, τον σκεφτόμουν όταν ρωτούσα σε μια ανάρτηση τους αναγνώστες μου αν γνωρίζουν κάποιον ζωντανό φιλόσοφο που να αξίζει αυτόν τον τίτλο. Το μόνο που μπορούσα να σκεφτώ ήταν αυτός. Τώρα δεν μπορώ να σκεφτώ κανέναν πια. Ένας σπουδαίος άνθρωπος, τη μνήμη και το έργο του οποίου πρέπει να κρατήσουμε ζωντανή! Η Ευρωπαϊκή Αριστερά, με ποστ στο τουίτερ αποχαιρέτησε τον εμβληματικό διανοούμενο. Σεβασμός για όλα όσα έκανες και περιέγραψες».

Η επιδείνωση της υγείας του

Σύμφωνα με όσα είχε γνωστοποιήσει η Βαλέρι Τσόμσκι, ο σύζυγός της εξαιτίας του εγκεφαλικού είχε προσβληθεί η δεξιά πλευρά του σώματός του.

Ο Τσόμσκι Αμερικανός καθηγητής στο Τμήμα Γλωσσολογίας και Φιλοσοφίας του Τεχνολογικού Ινστιτούτου της Μασαχουσέτη, πριν από λίγες ημέρες είχε φτάσει σε σημείο να δυσκολεύεται να μιλήσει.

Ο πρώην βοηθός του, Μπεβ Στολ, δήλωσε πρόσφατα ότι η υγεία του 95χρονου, ο οποίος δεν είχε εμφανιστεί δημόσια από τον περασμένο Ιούνιο, επιδεινώθηκε μετά από ένα ιατρικό περιστατικό.

Εξήγησε έτσι γιατί ο διάσημος διανοούμενος δεν απαντούσε πλέον σε email ή δεν έδινε συνεντεύξεις. Ο Στολ εργάστηκε ως διευθυντής γραφείου του Τσόμσκι στο MIT για 24 χρόνια μέχρι τη συνταξιοδότησή του το 2017, έγραψε προ ημερών:

«Ήμουν σε επαφή με ένα στενό μέλος της οικογένειας και ελπίζουμε να μάθουμε περισσότερα στο εγγύς μέλλον. Συνοπτικά, ο Νόαμ είναι 95 ετών και είχε ένα ιατρικό περιστατικό τον Ιούνιο. Όπως πολλοί άνθρωποι έχουν παρατηρήσει, δεν γράφει, δεν αλληλογραφεί και δεν δίνει συνεντεύξεις, καθώς η κατάσταση της υγείας του καταλαμβάνει μεγάλο μέρος του χρόνου και της ενέργειάς του. Είναι ακόμα μαζί μας, παρακολουθεί τις ειδήσεις τώρα, και δεν φαίνεται πολύ ευχαριστημένος με αυτό που παρακολουθεί», ανέφερε προ ημερών.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ