ΚΟΣΜΟΣ

Το σχέδιο Νετανιάχου, η «ανταρσία» και οι Αμερικανοί που δύσκολα θα αλλάξουν γνώμη

Το σχέδιο Νετανιάχου, η «ανταρσία» και οι Αμερικανοί που δύσκολα θα αλλάξουν γνώμη
President Joe Biden is greeted by Israeli Prime Minister Benjamin Netanyahu after arriving at Ben Gurion International Airport, Wednesday, Oct. 18, 2023, in Tel Aviv. (AP Photo/Evan Vucci) AP Photo/Evan Vucci

Ο Πρωθυπουργός του Ισραήλ Μπένιαμιν Νετανιάχου, φαίνεται να έχει σχεδιάσει την επόμενη δική του ημέρα στο Ισραήλ, την ίδια στιγμή που οι ΗΠΑ σήμερα δεν πείθονται πως μπορούν να επαναπροσεγγίσουν τον άνθρωπο που επέλεξε το χάσμα ανάμεσα στις δύο χώρες.

Ο Νετανιάχου στα Αγγλικά εχθές αποκάλυψε πως την τελευταία φορά, πριν από λίγες ημέρες, που συναντήθηκε με τον επικεφαλής της Αμερικανικής διπλωματίας Άντονι Μπλίνκεν, ζήτησε να ανοίξει και πάλι η χωρίς περιορισμούς πώληση όπλων προς το Ισραήλ.

Ο Πρωθυπουργός του Ισραήλ τόνισε με νόημα, πως εάν αυτό συμβεί, τότε ο ίδιος όπως και ο Ουίσντον Τσώρτσιλ (;) θα μπορέσει να τελειώσει τη «δουλειά» στη Γάζα και την κρίση συντομότερα.

Εκ πρώτης, ο Νετανιάχου δεν έχει άδικο, αλλά η χρονική επιλογή για το δημόσιο και στα Αγγλικά αίτημα μέσα από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης δημιουργεί ερωτηματικά.

Οι ακρότητες και η φράση που επαναλαμβάνει ο Μπάιντεν

Οι ΗΠΑ εδώ και τουλάχιστον επτά μήνες έχουν καταστήσει σαφές τόσο στον ίδιο το Νετανιάχου, όσο και σε όσους βρίσκονται στο στενό του πολιτικά περιβάλλον, πως οι ΗΠΑ δεν απειλούν, αλλά ενημερώνουν πως δεν επιθυμούν να μιλούν με τον ίδιο για κομβικά ζητήματα.

Είναι αλήθεια πως έχουν υπάρξει και ακρότητες, οι οποίες συμπυκνώνονται στη φράση του επικεφαλής των Δημοκρατικών στη Γερουσία ο οποίος 90 ημέρες πίσω είχε ζητήσει ευθέως από τους Ισραηλινούς να ρίξουν την Κυβέρνηση της χώρας.

Αν και ποτέ εκείνη η τοποθέτηση δεν «μαζεύτηκε», η αλήθεια είναι πως ο Τζο Μπάιντεν και το οβάλ γραφείο, εξακολουθούν να τηρούν μία στάση αρνητική προς το Νετανιάχου, όχι όμως και προς τη χώρα του Ισραήλ.

Ο Μπάιντεν έχει επαναλάβει πολύ περισσότερες φορές την φράση «ανυποχώρητη στήριξη στο Ισραήλ» από οποιαδήποτε άλλη, εν μέσω προεκλογικής εκστρατείας για τις εκλογές του ερχόμενου Νοεμβρίου κατά του Τραμπ.

Τι επιδιώκει ο Νετανιάχου λίγο πριν τη συνάντηση με τον Μπάιντεν

Η κίνηση από την πλευρά του «Μπίμπι» είναι ξεκάθαρο πως ρίχνει το μπαλάκι στο γήπεδο του Μπάιντεν, λίγο πριν οι δύο άνδρες συναντηθούν στην Ουάσιγκτον, όπου και είναι προγραμματισμένο να μιλήσει στο τέλος του μήνα ο Πρωθυπουργός του Ισραήλ στο σώμα του Κογκρέσου.

Ακόμη δεν έχει ξεκαθαρίσει που, πότε και για πόσο χρόνο θα βρεθούν οι δύο άνδρες και αυτό είναι ένας από τους λόγους που ώθησαν το Νετανιάχου στη χθεσινή δήλωση.

Απαραίτητη η αμερικανική συνδρομή για τα σχέδια του Νετανιάχου

Θα πρέπει να θεωρείται δεδομένο επίσης πως σήμερα ο Πρωθυπουργός του Ισραήλ, έχει λάβει αποφάσεις για την επόμενη δική του ημέρα και το κάλεσμα που κάνει προς την Αμερικανική πλευρά έχει μόνο ως πρόσχημα τα περισσότερα όπλα.

Άλλο είναι το ενδιαφέρον του Νετανιάχου και γνωρίζει πως χωρίς την αμερικανική συνδρομή θα είναι πολύ δύσκολο να το υλοποιήσει.

Σήμερα ο Νετανιάχου πιστεύει πως οι συνθήκες για τον ίδιο είναι ιδανικές προκειμένου να συζητήσει με τους Αμερικανούς σε ανώτατο επίπεδο δύο πολύ σημαντικά ζητήματα.

Το πρώτο είναι η επόμενη ημέρα στη Γάζα, που «καίει» προσωπικά και πολιτικά τον Μπάιντεν και δεύτερο ο τρόπος με τον οποίο μπορεί να «τρέξει» με τις κινήσεις του ο Νετανιάχου την κατάπαυση του πυρός, ειδικά εάν πάρει αυτό που θέλει από την Ουάσιγκτον.

Είναι ξεκάθαρο πως αυτό που ζητά ο «Μπίπμι» είναι επιστροφή στις «εργοστασιακές ρυθμίσεις» και στις σχέσεις που υπήρχαν με τον Λευκό Οίκο πριν την 7η Οκτωβρίου ή καλύτερα στις αρχές του 2023.

Ποιος κινεί τα νήματα της «ανταρσίας» στον ισραηλινό στρατό

Ο Νετανιάχου φαίνεται να γνωρίζει και να έχει λάβει και αποδείξεις για το ποιος κινεί τα νήματα της «ανταρσίας» που παρατηρείται το τελευταίο διάστημα από τον στρατό και δεν έχει την παραμικρή διάθεση να αποτελέσει θύμα ενός πραξικοπήματος ειδικά όταν ο ίδιος θα πετά ή θα βρίσκεται ήδη στην άλλη άκρη του Ατλαντικού.

Εάν ο Τζο Μπάιντεν βοηθήσει το Νετανιάχου να μείνει στη θέση του και δώσει ένα ξεκάθαρο μήνυμα σε όσους ενορχηστρώνουν την με κάθε τρόπο απομάκρυνσή του από την Πρωθυπουργία, ο ισραηλινός Πρωθυπουργός δεν έχει αντίρρηση να προχωρήσει στην υλοποίηση του σχεδίου που ο Μπάιντεν παρουσίασε ως ειρηνευτική πρόταση του Ισραήλ, αλλά όσο περνά ο καιρός μοιάζει να είναι μόνο αμερικανικής έμπνευσης.

Στο γήπεδο Μπάιντεν - Μπλίνκεν η «μπάλα»

Το ζήτημα πλέον είναι εάν οι ΗΠΑ και συγκεκριμένα το δίδυμο Μπλίνκεν και Μπάιντεν έχουν κάποιον καλύτερο από το Νετανιάχου προκειμένου να προχωρήσουν άμεσα και με περιορισμένο χρόνο στη διάθεσή τους στην υλοποίηση ενός σχεδίου που από τη μία θα ανακουφίσει άμεσα τους αμάχους στη Γάζα και από την άλλη θα δώσει κρίσιμους πόντους στην εσωτερική μάχη που μαίνεται μέχρι τις κάλπες του ερχόμενου Οκτωβρίου.

Το θέμα που φαίνεται να «μπλοκάρει» σήμερα τις εξελίξεις ανάμεσα σε Μπάιντεν και Νετανιάχου, είναι η παντελής έλλειψη εμπιστοσύνης που υπάρχει ανάμεσα στους δύο.

Ο Νετανιάχου έχει αποδείξει όμως και στο παρελθόν πως εάν για κάτι φημίζεται είναι πως κάνει ακριβώς αυτό που λέει…

ΔΗΜΟΦΙΛΗ