Λεπέν για εκλογές στη Γαλλία: «Δεν θα ζητήσω παραίτηση του Μακρόν»
Την ώρα που οι διαδηλώσεις στη Γαλλία κατά της ακροδεξιάς εν όψει των προεδρικών εκλογών εντείνονται, η Μαρίν Λεπέν σε συνέντευξή που παραχώρησε στην κυριακάτικη «Le Figaro» σημείωσε ότι δεν θα ζητήσει την παραίτηση του προέδρου Εμανουέλ Μακρόν, αν η ακροδεξιά κερδίσει τις πρόωρες βουλευτικές εκλογές.
«Σέβομαι τους θεσμούς, δεν ζητώ θεσμικό χάος», δήλωσε η Λεπέν και διευκρίνισε: «Θα υπάρξει απλώς συμβίωση», εάν το κόμμα της θριαμβεύσει στις πρόωρες βουλευτικές εκλογές που θα πραγματοποιηθούν το προσεχές διάστημα (30ή Ιουνίου και 7η Ιουλίου).
Ο Μακρόν προκήρυξε τις εθνικές εκλογές υψηλού ρίσκου, αφού η ακροδεξιά Εθνική Συσπείρωση, συνέτριψε τη φιλελεύθερη Αναγέννηση του Μακρόν και όλους τους άλλους διεκδικητές στις ευρωεκλογές νωρίτερα αυτόν τον μήνα. Μάλιστα, στην τελευταία δημοσκόπηση που δημοσιεύθηκε στη Γαλλία, η Λεπέν δείχνει να συγκεντρώνει ποσοστό 33%, η Αριστερά 25% και ο Μακρόν να «ανακάμπτει» στο 20%.
«Τίποτα δεν θα με εμποδίσει να κατέβω στις προεδρικές εκλογές», διαβεβαίωσε η Λεπέν.
Η προειδοποίηση του Σαρκοζί σε Μακρόν
Την ίδια ώρα, ο πρώην πρόεδρος της Γαλλίας, Νικολά Σαρκοζί προειδοποιεί ότι η Γαλλία μπορεί να βρεθεί στο χάος, με την απόφαση προέδρου Εμανουέλ Μακρόν να προκηρύξει πρόωρες εκλογές, καθώς το κεντρώο κόμμα του βρίσκεται στην τρίτη θέση στις δημοσκοπήσεις, πολύ πίσω από την ακροδεξιά «Εθνική Συσπείρωση».
«Ο κίνδυνος είναι μεγάλος να επιβεβαιώσουν την οργή τους αντί να την αντιστρέψουν», δήλωσε ο Σαρκοζί, αναφερόμενος στους Γάλλους ψηφοφόρους μιλώντας στην εφημερίδα «Le Journal du Dimanche».
Ο Σαρκοζί προειδοποίησε ότι η διάλυση της εθνοσυνέλευσης αποτελεί «μεγάλο κίνδυνο» για τη Γαλλία, «διότι θα μπορούσε να τη βυθίσει στο χάος, από το οποίο θα δυσκολευτεί πολύ να βγει».
Ζοσπέν: Ανεύθυνη η κίνηση του Μακρόν
Εξάλλου, ο πρώην πρωθυπουργός, Λιονέλ Ζοσπέν, δήλωσε στη «Le Monde» ότι η προκήρυξη πρόωρων εκλογών «δεν είναι υπεύθυνη κίνηση» και ανοίγει την πόρτα στην κατάληψη της εξουσίας από την ακροδεξιά: «Ο πρόεδρος Μακρόν έδωσε τον χώρο στον Εθνική Συσπείρωση» και επέτρεψε «σε αυτό το κόμμα της ακροδεξιάς να χτυπήσει τις πόρτες της εξουσίας».
Ο Ζοσπέν ένας σοσιαλιστής που κατείχε το αξίωμα μεταξύ 1997 και 2002 και ο οποίος βρισκόταν σε πολιτική «συγκατοίκηση» με τον κεντροδεξιό πρόεδρο Ζακ Σιράκ, σημείωσε πως ο Μακρόν θα έπρεπε να είχε συμβουλευτεί τον πρωθυπουργό του και τους προέδρους της Γερουσίας και της Εθνοσυνέλευσης: «Για άλλη μια φορά, ο Μακρόν αποφάσισε μόνος του».