Ζελένσκι στη Διάσκεψη Ειρήνης για την Ουκρανία: «Ο κόσμος πιο δυνατός από τον Πούτιν»
Την ελπίδα ότι θα επιτευχθεί «μια δίκαιη ειρήνη το ταχύτερο δυνατό», ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι εξέφρασε σήμερα κατά την έναρξη της πρώτης συνόδου κορυφής για την ειρήνη στην Ουκρανία που διεξάγεται στην Ελβετία, χωρίς ρωσική παρουσία.
«Όλα όσα συμφωνηθούν (σε αυτήν τη σύνοδο) θα αποτελέσουν μέρος της διαδικασίας αποκατάστασης της ειρήνης την οποία έχουμε όλοι ανάγκη», είπε ο Ζελένσκι προσθέτοντας: «Θα δούμε να γράφεται Ιστορία στη διάρκεια αυτής της συνόδου κορυφής».
Περίπου 90 χώρες συμμετέχουν όμως αυτή η σύνοδος κορυφής έχει περιορισμένες φιλοδοξίες καθώς απουσιάζουν η Ρωσία και η Κίνα.
«Μαζί, κάνουμε το πρώτο βήμα προς μια δίκαιη ειρήνη», είπε ο Ουκρανός πρόεδρος, προσθέτοντας πως «ο κόσμος είναι πιο ισχυρός από τον Βλαντίμιρ Πούτιν».
Χθες, Παρασκευή, ο Ρώσος πρόεδρος απαίτησε ουσιαστικά την παράδοση της Ουκρανίας πριν από οποιεσδήποτε συνομιλίες για ειρήνη.
«Αυτό που χρειαζόμαστε, δεν είναι μια υπαγορευμένη ειρήνη, αλλά μια δίκαιη ειρήνη που θα λαμβάνει υπόψη την ακεραιότητα και την κυριαρχία της Ουκρανίας», δήλωσε σήμερα ο Γερμανός καγκελάριος Όλαφ Σολτς, στο τηλεοπτικό δίκτυο ARD, απηχώντας τις καταδικαστικές ανακοινώσεις των Ηνωμένων Πολιτειών και του ΝΑΤΟ.
Από την πλευρά του, ο Ζελένσκι απέρριψε το «τελεσίγραφο» του Ρώσου προέδρου, ο οποίος εξαπέλυσε εισβολή στη γειτονική χώρα τον Φεβρουάριο του 2022.
«Ευχόμαστε πως θα εμπνεύσουμε μια διαδικασία για μια δίκαιη και βιώσιμη ειρήνη», δήλωσε η Ελβετίδα πρόεδρος Βιόλα Άμχερντ, δίπλα στον Ουκρανό ομόλογό της.
«Ως διεθνής κοινότητα, μπορούμε να προετοιμάσουμε το έδαφος για απευθείας συναντήσεις μεταξύ των εμπολέμων πλευρών, είπε και πρόσθεσε: "Αν θέλουμε να εμπνεύσουμε μια διαδικασία ειρήνης, η Ρωσία πρέπει επίσης να εμπλακεί κάποια δεδομένη στιγμή. Αυτό είναι σαφές για όλους».
Υπάρχουν σκέψεις για τη διεξαγωγή μιας δεύτερης συνόδου κορυφής, στην οποία το Κίεβο ελπίζει ότι θα συμμετάσχει μια ρωσική αντιπροσωπεία, είχε δηλώσει την Τρίτη ο προσωπάρχης του Ζελένσκι, Αντρίι Γέρμακ.
Η συνάντηση, που πραγματοποιείται στο πολυτελές θέρετρο Μπούργκενστοκ, πάνω από τη λίμνη των τεσσάρων καντονιών, θα αρχίσει με μια συνεδρία σε ολομέλεια σήμερα το απόγευμα, την οποία θα ακολουθήσει δείπνο.
Αύριο, Κυριακή, θα προσεγγιστούν τρία θέματα σε ομάδες εργασίας: πυρηνική ασφάλεια, ελευθερία της ναυσιπλοΐας και επισιτιστική ασφάλεια, και ανθρωπιστικές πτυχές, κυρίως η τύχη των Ουκρανόπουλων που μεταφέρθηκαν δια της βίας στη Ρωσία.
Καμάλα Χάρις: Ενεργειακή και ανθρωπιστική βοήθειας ύψους 1,5 δισ. δολ.
Την ίδια ώρα. η αντιπρόεδρος των ΗΠΑ Καμάλα Χάρις ανακοίνωσε σήμερα βοήθεια άνω του 1,5 δισ. δολαρίων για τον ενεργειακό τομέα, την ανθρωπιστική βοήθεια και την πολιτική άμυνα στην Ουκρανία.
Η Χάρις, που συμμετέχει στη διήμερη σύνοδο κορυφής για την ειρήνη, δήλωσε πως η βοήθεια περιλαμβάνει 500 εκατ. δολάρια νέων κονδυλίων για την ενεργειακή βοήθεια.
Επιπλέον, 324 εκατ. δολάρια βοήθειας που έχουν ήδη ανακοινωθεί από την USAID, την υπηρεσία των ΗΠΑ για την ανάπτυξη, θα ανακατευθυνθούν προκειμένου να απαντήσουν σε επείγουσες ενεργειακές ανάγκες.
«Η χρηματοδότηση αυτή θα επιτρέψει να επισκευαστούν οι ενεργειακές υποδομές που έχουν καταστραφεί από τον πόλεμο, να αυξηθεί η ενεργειακή παραγωγή, να ενθαρρυνθούν οι επενδύσεις του ιδιωτικού τομέα και να προστατευθούν οι ενεργειακές υποδομές», ανέφερε η Χάρις σε μια ανακοίνωση.
Το νέο πακέτο βοήθειας, που προέρχεται από την USAID και το Στέιτ Ντιπάρτμεντ, περιλαμβάνει επίσης 379 εκατομμύρια δολάρια για την ανθρωπιστική βοήθεια.
Τα κεφάλαια αυτά «θα βοηθήσουν στην απόκριση στις επείγουσες ανάγκες των προσφύγων, των εκτοπισμένων στο εσωτερικό της χώρας και των κοινοτήτων που έχουν επηρεαστεί από τη βάναυση επίθεση της Ρωσίας εναντίον του ουκρανικού λαού», αναφέρει η ανακοίνωση.
Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ, με την υποστήριξη του Κογκρέσου, θα παράσχει 300 εκατομμύρια δολάρια επιπλέον για την πολιτική άμυνα στην Ουκρανία.
Τα χρήματα αυτά «θα τους βοηθήσουν να λειτουργούν σε ασφάλεια στις γραμμές του μετώπου ώστε να υπερασπιστούν το αμερικανικό έδαφος, να διασώζουν τους άμαχους στόχους των επιθέσεων του Κρεμλίνου, να προστατεύσουν τις κρίσιμες υποδομές και να ερευνήσουν τουλάχιστον 120.000 περιπτώσεις εγκλημάτων πολέμου και άλλων ωμοτήτων που έχουν καταγραφεί», ανέφερε η Χάρις.
Το μήνυμα στην Ουκρανία
Στήριξη στην Ουκρανία για την επίτευξη μιας συνολικής, δίκαιης και διαρκούς ειρήνης, σύμφωνα με το Διεθνές Δίκαιο και τον Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών, αποτελεί η συμμετοχή του Κυριάκου Μητσοτάκη (και της πλειονότητας των αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων της Ε.Ε.) στη Διάσκεψη για την Ειρήνη στην Ουκρανία που πραγματοποιείται στο Μπούργκενστοκ της Ελβετίας σήμερα και αύριο.
Στόχος της Διάσκεψης που συνδιοργανώνεται από την Ελβετία και την Ουκρανία και πιάνει το νήμα από αντίστοιχες συζητήσεις και συναντήσεις που έχουν ήδη πραγματοποιηθεί τους προηγούμενους μήνες, είναι η προώθηση μιας κοινής αντίληψης για το πλαίσιο επίτευξης αυτού του σκοπού και ο καθορισμός ενός οδικού χάρτη για την εμπλοκή και των δύο μερών σε μια μελλοντική ειρηνευτική διαδικασία.
Η Διάσκεψη εστιάζει σε τρεις θεματικές:
- επισιτιστική ασφάλεια και ελευθερία ναυσιπλοΐας,
- πυρηνική ασφάλεια
- ανθρώπινη διάσταση (απελευθέρωση κρατουμένων πολέμου και απαχθέντων παιδιών), οι οποίες έχουν ως βάση τη «Φόρμουλα για την Ειρήνη» (σχέδιο δέκα σημείων) που είχε παρουσιάσει ο Πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντιμίρ Ζελένσκι τον Νοέμβριο του 2022.
Σε ό,τι αφορά την επισιτιστική ασφάλεια, ζήτημα με σημαντικές διεθνείς προεκτάσεις, τις οποίες έχει επανειλημμένα υπογραμμίσει ο Έλληνας πρωθυπουργός, υπενθυμίζεται ότι κατά την επίσκεψή του στην Οδησσό είχε τονίσει τη σημασία τόσο της ιστορικής πόλης ως του βασικού λιμανιού εξαγωγών προς την Ευρώπη και τον κόσμο, όσο και της διατήρησης ανοικτού διαύλου ναυσιπλοϊας για να μπορεί η Ουκρανία να εξάγει τα προϊόντα της, επισημαίνουν οι ίδιες κυβερνητικές πηγές.
Στη Διάσκεψη μετέχουν οι αρχηγοί και εκπρόσωποι κρατών και κυβερνήσεων από 90 χώρες. Ανάμεσά τους, στο Μπούργκενστον θα δώσει το «παρών» η πλειονότητα των αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων της Ε.Ε, λίγα 24ωρα πριν από τη σύνοδο του άτυπου Ευρωπαϊκού Συμβουλίου που θα πραγματοποιηθεί το απόγευμα της ερχόμενης Δευτέρας στις Βρυξέλλες και στο οποίο οι ηγέτες θα συζητήσουν το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών και τα πρόσωπα που θα αναλάβουν επικεφαλής των ευρωπαϊκών θεσμών την επόμενη πενταετία.
Παρόντες στο Μπούργκενστοκ είναι ακόμη ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ, η Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν και η Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Ρομπέρτα Μέτσολα.
Χωρίς τη Μόσχα και το Πεκίνο η Διάσκεψη
Ο Γερμανός καγκελάριος Όλαφ Σολτς ελπίζει ότι η ειρηνευτική διάσκεψη για την Ουκρανία στην Ελβετία, θα καταλήξει σε «κάτι που θα μας φέρει πιο κοντά στην ειρήνη». Για τον Ουκρανό πρόεδρο και μόνο το γεγονός ότι η Διάσκεψη, θα πραγματοποιηθεί με συμμετοχή 90 χωρών και οργανώσεων αποτελεί επιτυχία, αναφέρει η DW.
Ενόψει της Διάσκεψης στην Ελβετία ο καγκελάριος Σολτς δήλωσε: «Ίσως βρεθεί ένας δρόμος στη βάση του οποίου να ξεκινήσει μια διαδικασία, στην οποία κάποια μέρα θα συμμετάσχει και η Ρωσία, όταν ωριμάσει ο χρόνος. Αυτό όμως θα το αποφασίσει αποκλειστικά η Ουκρανία».
Η Διάσκεψη στην Ελβετία θα πραγματοποιηθεί χωρίς Μόσχα και Πεκίνο, παρά τις προσπάθειες της Γερμανίας για μια συμμετοχή της Κίνας. Στο επίκεντρο των διαβουλεύσεων θα βρεθούν ζητήματα όπως η ασφάλεια των πυρηνικών σταθμών της Ουκρανίας, η διασφάλιση των εξαγωγών σιτηρών από την Ουκρανία, ιδίως προς τις χώρες του νότιου ημισφαιρίου, καθώς και η απελευθέρωση των παιδιών που φέρεται να απήγαγε η Ρωσία από τα κατεχόμενα εδάφη.