ΚΟΣΜΟΣ

Απορρίπτει η Ουκρανία την πρόταση Πούτιν για κατάπαυση του πυρός

Απορρίπτει η Ουκρανία την πρόταση Πούτιν για κατάπαυση του πυρός

Ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι

AP Photo/Mindaugas Kulbis

Αρνητικά απάντησε η Ουκρανία την πρόταση του Βλαντιμίρ Πούτιν για άμεση κατάπαυση του πυρός με συγκεκριμένους όρους.

Σύμβουλος του Ουκρανού προέδρου απέρριψε την «ειρηνευτική πρόταση» που παρουσίασε την Παρασκευή (14/6) ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν, λέγοντας ότι δεν πρόκειται για μια σοβαρή προσπάθεια να επιτευχθεί ειρήνη και δεν έχει καμία σχέση με τις όποιες διαπραγματεύσεις.

Μιλώντας μέσω Zoom, ο Μιχαήλο Ποντολιάκ δήλωσε στο πρακτορείο Reuters ότι δεν «υπάρχει δυνατότητα να βρεθεί συμβιβασμός» μεταξύ των δηλώσεων του Πούτιν και των όρων που θέτει η Ουκρανία για τον τερματισμό του πολέμου που εξαπέλυσε η Ρωσία.

Νωρίτερα ο Ρώσος πρόεδρος έθεσε ξεκάθαρους όρους για την έναρξη ειρηνευτικών συνομιλιών με την Ουκρανία.

Είπε ότι η Ρωσία θα ήταν έτοιμη για τέτοιες συνομιλίες «αύριο» εάν τα ουκρανικά στρατεύματα αποσυρθούν από τις περιοχές Ζαπορίζια, Χερσώνα, Ντονέτσκ και Λουχάνσκ και εάν η Ουκρανία εγκαταλείψει τα σχέδιά της να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ.

Εάν η Ουκρανία συμφωνούσε με αυτούς τους όρους, είπε ότι η Ρωσία θα σταματούσε τα πυρά και θα ξεκινούσε διαπραγματεύσεις.

Ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι έχει ορκιστεί να απελευθερώσει όλες τις κατεχόμενες περιοχές από τον ρωσικό έλεγχο - και ο ίδιος δήλωσε ότι όλες οι ρωσικές δυνάμεις πρέπει να εγκαταλείψουν την Ουκρανία ως προϋπόθεση για οποιαδήποτε ειρηνευτική συμφωνία.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ