ΚΟΣΜΟΣ

«Ενωθείτε» - Η παραίνεση του Όρμπαν σε Μελόνι και Λεπέν για σύμπραξη στο Στρασβούργο

 Ο Ούγγρος πρωθυπουργός Βίκτορ Όρμπαν

AP Photo/Denes Erdos

Το δάκτυλο σε Τζόρτζια Μελόνι και Μαρίν Λεπέν κούνησε ο  Ούγγρος πρωθυπουργός Βίκτορ Όρμπαν επειδή δεν έκαναν συμφωνία για να συνεργαστούν στο επόμενο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Μια τέτοια συμμαχία, αν προσχωρήσουν και άλλοι δεξιοί ευρωβουλευτές, θα ήταν η μεγαλύτερη κοινοβουλευτική παράταξη στην Ευρώπη», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Όρμπαν σε συνέντευξή του στο Kossuth Rádió την Παρασκευή (14/6) σύμφωνα με το Politico.

«Συνηθίζαμε να το ονειρευόμαστε αυτό και μετά ξυπνάμε και αποδεικνύεται ότι οι δύο κυρίες δεν μπορούν να έρθουν σε συμφωνία», πρόσθεσε.

Τα σχόλια του Όρμπαν έγιναν αφού η ηγέτιδα της γαλλικής ακροδεξιάς Μαρίν Λεπέν τάχθηκε υπέρ ενός κοινού μετώπου με την Ιταλίδα πρωθυπουργό Τζόρτζια Μελόνι τον περασμένο μήνα.

«Αυτή είναι η στιγμή να ενωθούμε, θα ήταν πραγματικά χρήσιμο. ... Νομίζω ότι δεν πρέπει να αφήσουμε μια τέτοια ευκαιρία να περάσει ανεκμετάλλευτη», δήλωσε η Λεπέν στην ιταλική εφημερίδα Corriere della Sera.

Το κόμμα της Μελόνι, Αδελφοί της Ιταλίας, ανήκει στην ομάδα των Ευρωπαίων Συντηρητικών και Μεταρρυθμιστών στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, ενώ ο Εθνικός Συναγερμός της Λεπέν ανήκει στην ομάδα Ταυτότητα και Δημοκρατία. Και τα δύο κόμματα σημείωσαν σημαντικές νίκες στις ευρωεκλογές αυτού του μήνα, πετυχαίνοντας τα καλύτερα αποτελέσματά τους στην ιστορία τους.

Εάν τα δύο κόμματα ενώσουν τις δυνάμεις τους, θα αποτελούσαν τη δεύτερη μεγαλύτερη ομάδα στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, πίσω από την κεντροδεξιά ομάδα του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος (ΕΛΚ), και θα οδηγούσαν το μπλοκ προς τα δεξιά.

Αλλά η Μελόνι έχει κρατήσει τα χαρτιά της κλειστά, φλερτάροντας με μια πιθανή συμμαχία με το ΕΛΚ και την πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν.

Ο ίδιος στη συνέχεια ισχυρίστηκε επίσης ότι το ΝΑΤΟ σχεδιάζει να κατασκευάσει «τρεις μεγάλες βάσεις στην Πολωνία, τη Σλοβακία και τη Ρουμανία» για να μεταφέρει όπλα στην Ουκρανία, προσπάθειες από τις οποίες δεσμεύτηκε να κρατήσει τη Βουδαπέστη μακριά. «Δεν δίνουμε ούτε μια δεκάρα χρήματα. Δεν παρέχουμε ουγγρικό έδαφος», υπογράμμισε .

«Οι 31 από τις 32 χώρες μέλη του ΝΑΤΟ θέλουν να νικήσουν τους Ρώσους. Η θέση της Ουγγαρίας είναι ότι αυτό είναι λάθος, ακόμη και αν είμαστε μία από τις 32», πρόσθεσε ο Όρμπαν.

Η Ουγγαρία και το ΝΑΤΟ ανακοίνωσαν την Τετάρτη (12/6) ότι κατέληξαν σε συμβιβασμό σύμφωνα με τον οποίο η Βουδαπέστη δεν θα συμμετάσχει στις προσπάθειες της συμμαχίας να βοηθήσει την Ουκρανία, ούτε θα εμποδίσει το ΝΑΤΟ να παράσχει στο Κίεβο βοήθεια και εκπαίδευση σε θέματα ασφαλείας.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης