ΚΟΣΜΟΣ

Κόντρα Μελόνι - Μακρόν για το δικαίωμα στην άμβλωση, στο παρασκήνιο της Συνόδου της G7

O Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν με την Ιταλίδα πρωθυπουργό Τζόρτζια Μελόνι στην Σύνοδο Κορυφής της Ομάδας G-7 στην Απουλκ΄λια της Ιταλίας 

AP Photo/Andrew Medichini

Συνεχίζεται η σύνοδος κορυφής της Ομάδας των Επτά (G7) στην ιταλική Απουλία, με έντονη διαφοροποίηση ορισμένων συμμετεχόντων σχετικά με την έλλειψη αναφοράς, στο προσχέδιο συμπερασμάτων, στο δικαίωμα στην άμβλωση.

Το βράδυ της Πέμπτης (14/6) ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν δήλωσε ότι «λυπάται για το ότι λείπει από το κείμενο συμπερασμάτων η λέξη άμβλωση», προσθέτοντας ότι «υπάρχουν διαφορετικές ευαισθησίες». Νωρίτερσα η Ρώμη -που έχει την εκ περιτροπής προεδρία της G7-, απαίτησε την αφαίρεση μιας αναφοράς σε «ασφαλή και νόμιμη άμβλωση» από την τελική δήλωση.

Η Ιταλίδα πρωθυπουργός Τζόρτζια Μελόνι απάντησε άμεσα, υπογραμμίζοντας ότι «δεν υπάρχει κανένας λόγος να γίνεται "πολεμική" για θέματα στα οποία έχει επιτευχθεί εδώ και καιρό συμφωνία».

«Θεωρώ εντελώς λανθασμένο, σε δύσκολους καιρούς σαν και αυτούς, κάποιοι να κάνουν προεκλογική εκστρατεία χρησιμοποιώντας ένα πολύτιμο φόρουμ όπως αυτό της G7», πρόσθεσε η Μελόνι.

Εκτός προσχέδιου

Στο προσχέδιο της τελικής δήλωσης επαναλαμβάνει τις δεσμεύσεις που ανέλαβαν οι ηγέτες της G7 στη σύνοδό τους πέρυσι στην Ιαπωνία σχετικά με τα σεξουαλικά και αναπαραγωγικά δικαιώματα, αλλά δεν αναφέρει ευθέως τη λέξη άμβλωση.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η ιταλική εκ περιτροπής προεδρίας της Ομάδας των G7 περισσότερο ανεπτυγμένων βιομηχανικών χωρών φέρεται να υποστηρίζει ότι δεν χρειάζεται νέα αναφορά στο δικαίωμα στην άμβλωση, διότι υπήρχε ήδη στο κείμενο συμπερασμάτων της συνόδου κορυφής της G7, η οποία πραγματοποιήθηκε πριν απο ένα χρόνο στην Χιροσίμα.

Ο ιταλικός Τύπος όμως προσθέτει σήμερα (14/6) ότι το όλο θέμα θεωρείται κύριας σημασίας από την αμερικανική κυβέρνηση, η οποία φέρεται να επιθυμεί μια νέα, πλήρη αναφορά, και ότι τα συμπεράσματα της συνόδου είναι ακόμη υπό διαμόρφωση.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης