ΚΟΣΜΟΣ

Προσφυγή Κονγκό στη δικαιοσύνη εναντίον της Apple για «ξέπλυμα» ορυκτών, πολύτιμων για τα smartphone

Προσφυγή Κονγκό στη δικαιοσύνη εναντίον της Apple για «ξέπλυμα» ορυκτών, πολύτιμων για τα smartphone

Κονγκολέζος εργάτης ξεχωρίζει τον κασσίτερο απο τα ορυκτά στα «οματωμένα ορθυχεία» της Apple στη χώρα, όπως καταγγέλει η Κινσάσα

AP Photo/Marc Hofer, File

Tο ενδεχόμενο να προσφύγει στη δικαιοσύνη εναντίον της Apple «στη Γαλλία και στις ΗΠΑ εξετάζει η Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό, μετά το εξώδικο που έστειλε τον Απρίλιο στην εταιρεία, στην οποία προσάπτει πως αξιοποιεί για την παραγωγή των προϊόντων της ορυκτά «εξορυγμένα παράνομα» από την επικράτειά της, όπως ανέφεραν χθες, Πέμπτη (13/6) στην Κινσάσα δυτικοί δικηγόροι που την εκπροσωπούν.

Την 25η Απριλίου, δικηγόροι της ΛΔ Κονγκό κατηγόρησαν την Apple πως αγοράζει ορυκτά που έχουν μεταφερθεί λαθραία εκτός του ασταθούς ανατολικού τμήματος της χώρας, στη γειτονική Ρουάντα, όπου «ξεπλένονται» κι εντάσσονται στην παγκόσμια εφοδιαστική αλυσίδα.

Δικηγόροι με εντολέα τις αρχές της ΛΔ Κονγκό και έδρα το Παρίσι έστειλαν στην Apple προειδοποίηση πως ενδέχεται να υπάρξει προσφυγή εναντίον της στη δικαιοσύνη εάν συνεχιστεί η παράνομη πρακτική της.

Στην επιστολή των δικηγόρων η Apple επιφύλαξε «λακωνική» απάντηση, που θα μπορούσε να εκληφθεί ως επίδειξη «περιφρόνησης, κυνισμού, αλαζονείας», είπε στον Τύπο ο γάλλος δικηγόρος Γουίλιαμ Μπουρντόν, ο οποίος εκπροσωπεί τη ΛΔ Κονγκό.

Η εταιρεία, έκρινε ο δικηγόρος, μοιάζει να «βρίσκεται σε άρνηση» για τους «δικαστικούς κινδύνους» που αντιμετωπίζει.

Έκανε τα σχόλια αυτά κατά τη διάρκεια κοινής συνέντευξης Τύπου με άλλους δικηγόρους και τον κυβερνητικό εκπρόσωπο Πατρίκ Μουγιαγιά.

Οι δυτικοί δικηγόροι βρίσκονταν χθες στην Κινσάσα όπου είχαν συνάντηση με τον πρόεδρο Φελίξ Τσισεκέντι.

Πάνω στο τραπέζι τέθηκαν «δικαστικές επιλογές» καθώς εξετάζονται ενδεχόμενες «προσφυγές στη Γαλλία και τις ΗΠΑ», εξήγησε ο κ. Μπουρντόν.

Εξετάζονται επίσης ενέργειες εναντίον άλλων παραγόντων, «σε όλες τις ηπείρους», πρόσθεσε, χωρίς να γίνει πιο συγκεκριμένος.

Στην προειδοποίησή τους στην Apple, οι δικηγόροι χαρακτήρισαν τη Ρουάντα «κεντρικό παράγοντα της παράνομης εκμετάλλευσης ορυκτών» της ΛΔ Κονγκό.

Αυτός, λέει η Κινσάσα, συγκαταλέγεται στους κύριους λόγους που το Κιγκάλι υποστηρίζει τους αντάρτες της οργάνωσης M23, που ξαναπήρε τα όπλα κι έχει περάσει στην επίθεση εδώ και πάνω από δυο χρόνια στην επαρχία Βόρειο Κίβου.

Η κυβέρνηση της Ρουάντας χαρακτήρισε «ανυπόστατες κατηγορίες» όσα προσάπτει στην Apple και στην ίδια η ΛΔ Κονγκό.

Το ανατολικό τμήμα της ΛΔ Κονγκό, εξαιρετικά πλούσιο σε ορυκτούς πόρους, μαστίζεται από τη βία από τα χρόνια του 1990. Η κατάσταση χειροτέρεψε αφότου επανεμφανίστηκε η M23, που με υποστήριξη του στρατού της Ρουάντας έχει κυριεύσει μεγάλο μέρος του Βόρειου Κίβου.

Στην περιοχή βρίσκονται πλούσια κοιτάσματα ψευδαργύρου, ταντάλιου και βολφραμίου (αναφέρονται συχνά μαζί με τον όρο «3T», από τα αρχικά των ονομασιών τους στα αγγλικά—tin, tantalum, tungsten), πρώτων υλών που αξιοποιούνται στην παραγωγή smartphones και άλλων ηλεκτρονικών.

Αιματηρές επθέσεις

Στο μεταξύ φουντώνει η βία στην περιοχή. Ισλαμιστές αντάρτες σκότωσαν πάνω από 42 ανθρώπους στην επαρχία Βόρειο Κίβου στο ανατολικό τμήμα της Λαϊκής Δημοκρατίας του Κονγκό, όπως δήλωσαν χθες(13/6) δύο τοπικοί αξιωματούχοι.

Οι Συμμαχικές Δημοκρατικές Δυνάμεις (ADF) κατηγορούνται ότι σκότωσαν πάνω από 80 ανθρώπους σε χωριά στην ίδια επαρχία την περασμένη εβδομάδα.

Oι συνθήκες διαβιωσης στο Κονγκό είναι πολύ δύσκολες ενώ εκατοντάδες είναι οι καταγγελίες για παιδική εκμετάλευση και εργασία σε άθλιες συνθήκες.

Σύμφωνα με παλαιότερη έρευνα του Guardian για τα «ορυχεία του τρόμου», από τους περίπου 255.000 εργάτες εξόρυξης κοβαλτίου στη Δημοκρατία του Κονγκό, τουλάχιστον 35.000 ήταν παιδιά, κάποια και έξι ετών. Τα Ηνωμένα Έθνη υπολογίζουν σε 40.000 τα παιδιά που δουλεύουν ως μεταλλωρύχοι.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ