ΚΟΣΜΟΣ

Μπάιντεν και Ζελένσκι υπέγραψαν διμερή συμφωνία ασφάλειας - Τι προβλέπει

Ο Πρόεδρος Τζο Μπάιντεν, δεξιά, και ο Πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι δίνουν τα χέρια μετά την υπογραφή μιας διμερούς συμφωνίας ασφάλειας στο περιθώριο της G7 την Πέμπτη 13 Ιουνίου

AP Photo/Alex Brandon

Στην υπογραφή διμερούς συμφωνίας ασφάλειας προχώρησαν ο Αμεριακανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν και ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι στο περιθώριο της G7 στην Ιταλία.

Η συμφωνία αφορά στη μακροπρόθεσμη σχέση ασφαλείας της Ουάσινγκτον με το Κίεβο, η οποία ωστόσο θα μπορούσε να αναιρεθεί από τις μελλοντικές κυβερνήσεις των ΗΠΑ, σύμφωνα με ανώτερους αξιωματούχους των ΗΠΑ.

Η συμφωνία έρχεται μετά από μήνες διαπραγματεύσεων μεταξύ ΗΠΑ και Ουκρανίας και αναμένεται να δεσμεύσει τις ΗΠΑ για 10 χρόνια στη συνεχή εκπαίδευση των ενόπλων δυνάμεων της Ουκρανίας, προβλέπει περισσότερη συνεργασία στην παραγωγή όπλων και στρατιωτικού εξοπλισμού, τη συνεχή παροχή στρατιωτικής βοήθειας και μεγαλύτερη ανταλλαγή πληροφοριών.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν δήλωσε ότι οι ΗΠΑ παραμένουν σταθερές στην υποστήριξή τους στην Ουκρανία.

Ο πόλεμος της Ρωσίας, είπε ο Μπάιντεν, ήταν μια «δοκιμασία για τον κόσμο».

«Θα σταθούμε δίπλα στην Ουκρανία; Θα υπερασπιστούμε την κυριαρχία, την ελευθερία και την τυραννία;», διερωτήθηκε ο Μπάιντεν για να δώσει την απάντηση:

«Οι Ηνωμένες Πολιτείες, η G7 και χώρες σε όλο τον κόσμο έχουν απαντήσει με συνέπεια σε αυτή την ερώτηση και θα το ξαναπούμε… θα σταθούμε στο πλευρό της Ουκρανίας»

Από την πλευρά του ο Ζελένσκι είπε ότι πρόκειται για «ιστορική μέρα» και πως η υπογραφή συμφωνίας «ωφελεί όλους επειδή η Ρωσία είναι μια «πραγματική παγκόσμια απειλή».

«Πρόκειται για μια συμφωνία για την ασφάλεια και συνεπώς για την προστασία της ανθρώπινης ζωής. Αυτή είναι μια συμφωνία συνεργασίας από την οποία τα έθνη μας θα γίνουν ισχυρότερα. Είναι ένα βήμα που εγγυάται τη βιώσιμη ειρήνη και ως εκ τούτου ωφελεί όλα τα κράτη», είπε ο Ζελένσκι.

G7: Στήριξη 50 δισ. δολ. στην Ουκρανία από τα δεσμευμένα ρωσικά περιουσιακά στοιχεία

Νωρίτερα σήμερα Πέμπτη (13/6) οι ηγέτες της Ομάδας των Επτάπιο ανεπτυγμένων βιομηχανικών χωρών (G7) που συναντώνται στηνΙταλία κατέληξαν σε «πολιτική συμφωνία» σχετικά με τη χρήση των τόκων ρωσικών περιουσιακών στοιχείων που έχουν παγώσει μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία: Αποφάσισαν να αποδεσμευθούν 50 δισ. δολάρια για την Ουκρανία, σύμφωνα με δηλώσεις αξιωματούχου του Λευκού Οίκου.

Από την πλευρά της η Ρωσία η εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών Μαρία Ζαχάροβα αναφερόμενη στην απόφαση των ηγετών της Ομάδας των ΕπτάΜπροειδοποίησε με επώδυνη απάντηση στην Δύση.

«Η απόπειρα της Δύσης να πάρει τα έσοδα από τα δεσμευμένα ρωσικά περιουσιακά στοιχεία είναι εγκληματική και θα μπορούσε να οδηγήσει σε μια απάντηση από τη Μόσχα που θα είναι πολύ επώδυνη για την Ευρωπαϊκή Ένωση», τόνισε χαρακτηριστικά η Μαρία Ζαχάροβα.

«Η απάντησή μας θα είναι επώδυνη»: Η Μόσχα απειλεί τη Δύση για τα 50 δισ. στην Ουκρανία

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης