ΚΟΣΜΟΣ

Τα δυτικά όπλα «παγώνουν» εν μέσω καλοκαιριού τις κινήσεις της Μόσχας

Τα δυτικά όπλα «παγώνουν» εν μέσω καλοκαιριού τις κινήσεις της Μόσχας

Αντιπυραυλικό σύστημα Patriot

AP Photo/Sean Murphy, File

Μπορεί πριν από έναν μήνα οι κινήσεις στα πεδία της Ουκρανίας από την πλευρά της Ρωσίας να ήταν μαζικές και στην πλειοψηφία τους επιτυχημένες, αλλά φαίνεται πως η χρήση δυτικών όπλων σε ρωσικά εδάφη προβληματίζει τη Μόσχα.

Πριν από έναν μήνα δεν υπήρχε μέτωπο, εκτός από το Χάρκοβο, στο οποίο οι ρωσικές δυνάμεις δεν επιχειρούσαν ταχύτατα, δυναμικά και το σημαντικότερο με επιτυχία στα εδάφη της Ουκρανίας.

Την ίδια στιγμή οι δυνάμεις του Κιέβου είχαν υποχρεωθεί να κάνουν πολύ δύσκολες επιλογές και να αποδυναμώσουν το μέτωπο στα ανατολικά, προκειμένου να υπερασπιστούν με τον καλύτερο δυνατό τρόπο τον βιομηχανικό «πνεύμονα» της χώρας, το Χάρκοβο.

Σήμερα, τριάντα ημέρες μετά, οι ρωσικές δυνάμεις στα βορειοανατολικά όχι μόνο απέτυχαν να προωθηθούν πέρα από τις θέσεις που είχαν λάβει και στην πρώτη φάση του πολέμου, στην οποία πολιόρκησαν για περισσότερο από έξι μήνες το Χάρκοβο και τελικά έχασαν δεκάδες χιλιάδες στρατιώτες υποχωρώντας, αλλά απέτυχαν και να παραμείνουν σε αυτά τα σημεία, καθώς οι Ουκρανοί συντονισμένα και χρησιμοποιώντας με φειδώ το μικρό αποθεματικό τους σε όπλα και στρατιώτες, κατάφεραν και πάλι να τις απωθήσουν.

Στατικά εμφανίζονται, με βάση δυτικούς στρατιωτικούς αναλυτές, και τα υπόλοιπα ανοιχτά μέτωπα στα οποία οι Ρώσοι έχουν στείλει σημαντικές ενισχύσεις σε στρατιωτικό δυναμικό, αλλά και οπλισμό.

Στα ανατολικά η πολιορκία του Τσασόβ Γιάρ στο Ντονέτσκ παραμένει στα ίδια επίπεδα, με τους Ρώσους να αδυνατούν να περάσουν το τεχνητό ποτάμι στην περιοχή προκειμένου να καταλάβουν ένα από τα πλέον στρατηγικά σημεία της κοιλάδας.

Νοτιότερα επίσης τα χτυπήματα είναι σποραδικά και δεν καταγράφεται σύμφωνα με πηγές από το Βρετανικό Υπουργείο Άμυνας, καμία αξιοσημείωτη νίκη.

Σε αποτυχία φαίνεται πως έχει οδηγηθεί και η μαζική επίθεση δύο εβδομάδων με πυραύλους και drones προς την πόλη του Σούμι στα βόρεια, αν και αυτή η πρακτική δεν εμπεριείχε παράλληλη κίνηση από πεζικό, πυροβολικό και άρματα μάχης.

Η Ουκρανία είναι δεδομένο πως ακόμη δεν έχει παραλάβει το σύνολο των οπλικών συστημάτων που έχουν αποσταλεί από τις ΗΠΑ, μετά την έγκριση και από την Βουλή του σημαντικότατου πακέτου αμερικανικής ενίσχυσης.

Οι Ουκρανοί δεν έχουν επίσης ακόμη καταφέρει να στείλουν σε όλες τις κρίσιμες αμυντικές τους θέσεις νέους εκπαιδευμένους στρατιώτες, παρά το γεγονός πως ο επιστρατευτικός νόμος άλλαξε και παρά το γεγονός πως από το Κίεβο έχουν επιστρατευτεί πλέον και φυλακισμένοι. Πως εξηγείται τότε αυτή η στασιμότητα;

Γάλλοι στρατιωτικοί αναλυτές, αλλά και πηγές από το γαλλικό Υπουργείο Άμυνας, σημειώνουν πως σήμερα οι Ουκρανοί έχουν την δυνατότητα όχι απλά να απειλούν, αλλά και να χτυπούν επίσημα με δυτικά όπλα θέσεις της Μόσχας εντός της Ρωσίας.

Το Κρεμλίνο μπορεί να έχει απειλήσει Γερμανία, Γαλλία, Βρετανία και ΗΠΑ με αντίποινα, αλλά επί της ουσίας είναι αναγκασμένο να αποσύρει δυνάμεις και συστήματα από προωθημένες θέσεις εντός της Ουκρανίας καθώς είναι πολύ πιθανό να χτυπηθούν.

Μέσα σε αυτά τα πλαίσια εντάσσεται και η είδηση η οποία μάλιστα δεν διαψεύδεται από τη Ρωσία, πως σημαντικός αριθμός συστοιχιών S-300 αλλά και S-400 έχει απομακρυνθεί από την κατεχόμενη Κριμαία με προορισμό το Ροστόφ.

Αυτή η κίνηση δείχνει ξεκάθαρα πως η Ρωσία θέλει να διαφυλάξει από την μία, κομβικές περιοχές εντός των εδαφών της και από την άλλη δεν μπορεί να αφήσει εκτεθειμένα στους δυτικούς τακτικούς πυραύλους μεσαίου και μεγάλου βεληνεκούς που εξαπολύουν οι Ουκρανοί κρίσιμες αμυντικές της υποδομές.

Ακόμη ένα ζήτημα το οποίο φαίνεται να «παγώνει» μέσα στο πιο θερμό καλοκαίρι τις μάχες στα πεδία, είναι και το ότι μεθοδικά αλλά και συστηματικά οι Ουκρανοί έχουν χαρτογραφήσει και χτυπούν τις ενεργειακές υποδομές της Ρωσίας.

Είναι δεδομένο πως το ίδιο κάνει εδώ και σχεδόν τρία χρόνια και η Ρωσία, η οποία επίσημα φαίνεται πως έχει καταστρέψει ή θέσει εκτός λειτουργίας το 70% των εργοστασίων παραγωγής ενέργειας του Κιέβου.

Εάν στο συγκεκριμένο κομμάτι του πολέμου μπουν και ρωσικές απώλειες, γίνεται εύκολα αντιληπτό πως ο πόλεμος θα είναι πιο κοντά από ποτέ και για όσους Ρώσους πιστεύουν πως η χώρα τους διεξάγει μία «στρατιωτική επιχείρηση» χωρίς απώλειες και σοβαρούς κινδύνους στα ουκρανικά εδάφη.

Ο πόλεμος στην Ουκρανία μπαίνοντας στην τελική ευθεία για τον τρίτο χρόνο του, φαίνεται πως μπαίνει και ο ίδιος σε μία άλλη κλίμακα. Τα δυτικά όπλα αλλά και οι αριθμοί για τις δυνάμεις του Ζελένσκι θα ενισχυθούν το πολύ σε έξι μήνες και με τα γαλλικά μαχητικά και αναμένεται οι μάχες να γίνουν πέρα από σκληρότερες και περισσότερες.