ΚΟΣΜΟΣ

Ο δημοσιογράφος της WSJ θα δικαστεί στη Ρωσία με την κατηγορία ότι εργαζόταν για τη CIA

Ο δημοσιογράφος της WSJ θα δικαστεί στη Ρωσία με την κατηγορία ότι εργαζόταν για τη CIA

Ο Αμερικανός δημοσιογράφος της  Street Journal Έβαν Γκέρσκοβιτς  

AP Photo/Alexander Zemlianichenko

Στο συμπέρασμα ότι ο κρατούμενος Αμερικανός δημοσιογράφος της Wall Street Journal Έβαν Γκέρσκοβιτς συνέλεγε πληροφορίες για λογαριασμό της CIA, κατέληξαν Ρώσοι εισαγγελείς που έστειλαν την υπόθεσή του στο δικαστήριο.

Οι πληροφορίες που φέρεται να συνέλεγε σύμφωνα με τους Εισαγγελείς, αφορούσαν ένα ρωσικό εργοστάσιο κατασκευής αρμάτων μάχης, ανέφεραν σήμερα σε ανακοίνωσή τους.

Το γραφείο του Γενικού Εισαγγελέα της Ρωσίας τόνισε ότι ενέκρινε το κατηγορητήριο και ότι η ποινική υπόθεση του Γκέρσκοβιτς θα εκδικαστεί από δικαστήριο στην πόλη Γιεκατερίνμπουργκ, όπου ο ρεπόρτερ συνελήφθη τον Μάρτιο του 2023 ως ύποπτος για κατασκοπεία.

Το γραφείο δεν ανέφερε πότε θα εκδικαστεί η υπόθεση.

Ο Γκέρσκοβιτς όπως και η εφημερίδα που εργάζεται απορρίπτουν ως ψευδείς τις κατηγορίες και η αμερικανική κυβέρνηση Μπάιντεν τις αρνούνται κατηγορηματικά και ζητούν από την Μόσχα να τον αποφυλακίσει. Ο δημοσιογράφος έχει περάσει πάνω από ένα χρόνο σε φυλακή της Μόσχας, ενώ δεν έχει οριστεί ημερομηνία για τη δίκη του.

«Η έρευνα έδειξε και επιβεβαίωσε με τεκμηριωμένα στοιχεία ότι ο Γκέρσκοβιτς , ένας Αμερικανός δημοσιογράφος της Wall Street Journal, κατόπιν εντολής της CIA, συνέλεξε μυστικές πληροφορίες στην περιοχή Γιεκατερινμπούργκ τον Μάρτιο του 2023 σχετικά με τις δραστηριότητες του εργοστασίου παρασκευής αμυντικού οπλισμού, NPK Uralvagonzavod JSC για την παραγωγή και την επισκευή στρατιωτικού εξοπλισμού», τόνισαν οι ρωσικές εισαγγελικές αρχές.

«Ο Γκέρσκοβιτς έκανε αυτές τις παράνομες ενέργειες χρησιμοποιώντας επιμελώς συνωμοτικές μεθόδους», ανέφεραν.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ