ΚΟΣΜΟΣ

Πεδίο μάχης το Μπουένος Άιρες για τις μεταρρυθμίσεις Μιλέι - Δακρυγόνα και συλλήψεις από τις Αρχές

Διαδηλωτής συλλαμβάνεται από την αστυνομία στο Μπουένος Άιρες

AP Photo/Gustavo Garello

Δακρυγόνα και κανόνια νερού χρησιμοποίησε η αστυνομία  έξω από το κτήριο του Κογκρέσου στο Μπουένος Άιρες στην Αργεντινή για να διαλύσει τους διαδηλωτές που διαμαρτύρονταν λίγο πριν οι νομοθέτες δώσουν μια πρώτη έγκριση στις μεταρρυθμίσεις που μειώνουν τον προϋπολογισμό στη Γερουσία της χώρας την Τετάρτη (12/6).

Οι διαδηλωτές -που λένε ότι τα μέτρα θα πλήξουν εκατομμύρια Αργεντινούς- πέταξαν βόμβες βενζίνης και πέτρες, βάζοντας φωτιά σε ένα αυτοκίνητο.

Αρκετοί άνθρωποι αναφέρθηκαν ως τραυματίες, με τα τοπικά μέσα ενημέρωσης να περιγράφουν τη σκηνή «πεδίο μάχης».

Η δέσμη μεταρρυθμίσεων, που πρότεινε ο δεξιός πρόεδρος Χαβιέρ Μιλέι για την αναζωογόνηση της παραπαίουσας οικονομίας της χώρας, περιλαμβάνει την κήρυξη κατάστασης οικονομικής έκτακτης ανάγκης, την περικοπή των συντάξεων και την αποδυνάμωση των εργασιακών δικαιωμάτων.

Ωστόσο, η πρόταση, η οποία αρχικά είχε ισοψηφήσει με 36-36 στη Γερουσία, εγκρίθηκε επί της αρχής, αφού η επικεφαλής της αίθουσας, η αντιπρόεδρος Βικτόρια Βιγιαρούλ, έσπασε την ισοψηφία.

Στα μέτρα αντιδρούν τα αριστερά πολιτικά κόμματα, τα εργατικά συνδικάτα και οι κοινωνικές οργανώσεις.

Πως ξέσπασαν τα επεισόδια

Τα επεισόδια ξέσπασαν όταν διαδηλωτές προσπάθησαν να σπάσουν την περίμετρο ασφαλείας γύρω από το κοινοβούλιο, όπου συζητείτο ο αμφιλεγόμενος «γενικός νόμος» που ενσωματώνει σειρά μεταρρυθμίσεων, ιδίως ιδιωτικοποιήσεων.

Επτά άνθρωποι, ανάμεσά τους πέντε βουλευτές της αντιπολίτευσης, χρειάστηκαν φροντίδες σε νοσοκομείο, σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας, καθώς αντιμετώπισαν αναπνευστικά προβλήματα εξαιτίας της εκτεταμένης χρήσης δακρυγόνων από τις δυνάμεις επιβολής του νόμου.

Οχήματα πυρπολήθηκαν και η αστυνομία προσπάθησε να απωθήσει νεαρούς που πέταγαν αντικείμενα χρησιμοποιώντας πλαστικές σφαίρες, εκτοξευτήρες πεπιεσμένου νερού και δακρυγόνα.

Τουλάχιστον δέκα άτομα συνελήφθησαν και εννέα αστυνομικοί τραυματίστηκαν, δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο εκπρόσωπος της υπηρεσίας Ασφαλείας. Καθώς βράδιαζε, οι δυνάμεις της αστυνομίας προσπαθούσαν να ολοκληρώσουν την επιχείρηση ανάκτησης του ελέγχου των δρόμων.

Η προεδρία της Αργεντινής έκανε λόγο για «τρομοκρατικές» οργανώσεις, οι οποίες, χρησιμοποιώντας «ρόπαλα, πέτρες και ακόμα και χειροβομβίδες» αποπειράθηκαν να προχωρήσουν «σε πραξικόπημα».

Ο πρόεδρος Μιλέι καυχιέται πως «υπέταξε» τον πληθωρισμό, ο οποίος μειώνεται σταθερά τους τελευταίους πέντε μήνες, από το 25% στο 8,8% τον Απρίλιο. Πανηγύρισε επίσης το πρωτογενές πλεόνασμα του πρώτου τριμήνου, κάτι που είχε να καταγραφεί 16 χρόνια.

Όμως η πολιτική λιτότητας στραγγαλίζει την κατανάλωση, η οικονομική δραστηριότητα έχει καταρρεύσει και η χώρα έχει εισέλθει σε ύφεση, με συρρίκνωση 5,3% του ΑΕΠ το πρώτο τρίμηνο κι ουδεμία ένδειξη ότι επίκειται ανάκαμψή της άμεσα.

Αλλά έξι μήνες αφότου ανέλαβε την προεδρία, ο κ. Μιλέι ακόμη δεν έχει ως σήμερα εξασφαλίσει κοινοβουλευτική έγκριση ούτε ενός μέτρου, καθώς η κοινοβουλευτική αριθμητική είναι σε βάρος του. Το μικρό κόμμα του, το Libertad Avanza, είναι τρίτη δύναμη στη Βουλή και στη Γερουσία δεν έχει παρά επτά από τα 72 μέλη.

Προτού επανεξετάσει τον «γενικό νόμο», η Γερουσία απέρριψε τον Μάρτιο διάταγμα-ποταμό με μέτρα για την αντιμετώπιση της «κατάστασης έκτακτης ανάγκης» που υπέγραψε με το που ανέλαβε ο πρόεδρος.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης